Защо кучетата крият лакомствата си

куче лакомства Снимка: iStock

К учетата обичат да крият неща. Това често включва освен любимите играчки и лакомствата им, които можете да откриете между възглавниците на дивана си, под одеялото в спалнята, например. 

куче лакомстваСнимка: iStock

Въпреки че поведението на четириногите ни другари може да изглежда странно (погледнато от нашата гледна точка), то вероятно има смисъл за домашните ни любимци.

Сертифицираният треньор на кучета към Animal Behavior College Анджела Логсдън-Хувър коментира, че всъщност има различни причини, поради които кучетата крият или заравят своите лакомства. Включително:

Dogsandcats.bg
  • Инстинктивно поведение
  • Специфично за породата поведение
  • Опазване на ресурсите
  • Търсене на внимание
  • Скука

Защо кучетата крият храна?

Има няколко възможни и по-често срещани причини, поради които кучетата заравят храна:

  • Инстинкт

Криенето на храна за по-късно е поведение, наследено от дивите кучета, които са заравяли плячката си в студената земя, която действала като хладилник с идеята да се върнат към нея по-късно във времена на недостиг, смятат специалистите.

кучеСнимка: iStock

  • Предразположение на породата

Породите, които са селектирани за лов на дребна плячка като териери, Дакел, Басет, Бигъл и др., са склонни по-често да демонстрират подобно поведение. Причината е, че то им идва естествено. За това и за собствениците им е важно да намерят начин да контролират тези желания на питомците си – като им осигурят подходящо място за копаене и заравяне, например.

кучеСнимка: iStock

  • Притежание и/или безпокойство

Ако едно куче е притеснено, че храната или играчките му са в опасност и смята, че има риск да бъдат взети от друг домашен любимец или човек, то може да ги скрие с идеята да ги предпази. 

  • Поведение, търсещо внимание

Ако копаенето в двора за забавление в миналото ви е карало да извисявате глас, да крещите и да гоните кучето си, то може да приеме това като внимание, дори и с отрицателна нотка. Не бива да забравяме, че четириногите са опортюнистични животни и ако дадено поведение им е спечелило някаква награда, то те ще продължат да го практикуват. 

куче лакомстваСнимка: iStock

  • Скука

Кучета, които имат задържана енергия, естествено търсят начин да я разсеят, като копаят, дъвчат, облизват и лаят.

Къде кучетата крият лакомствата си?

Има различни начини, по които това поведение се проявява. Например, криене на храна и лакомства на различни места из дома ви. Анджела коментира, че четириногите могат да „заравят: лакомства под възглавници на дивана, под одеяла, в дупки в двора, в храсти, саксии или дори – под собственото си легло.

куче копаеСнимка: iStock

До момента няма установен модел къде и защо именно на това конкретно място животното е решило да скъта ценното си притежание. Специалистите са категорични, че макар някои породи да са по-предразположени към прояви на подобно поведение, няма определена възраст за появата му. Най-общо казано – то е по-скоро естествено и безобидно, отколкото нещо, за което си струва да се тревожите. 

„Твърдо вярвам, че криенето и трупането на лакомства „за после“ е много забавна дейност за кучето и винаги препоръчвам да не се пречи на животното да практикува това, което явно му идва от вътре. Разбира се, при спазване на мерки за безопасност“, споделя още Анджела. Специалистът допълва, че не е добра идея да взимаме нещо, което четириногото старателно е скрило, дори и да сме забелязали местоположението му.

В заключение, скриването на лакомства може да бъде забавно за кучетата. И макар да има различни причини защо кучетата заравят храната си, най-просто и същевременно вярно би било да кажем, че те го правят инстинктивно и защото им е забавно.

куче лакомстваСнимка: iStock

За това, ако забележите прояви на подобно поведение при кучето си, осигурете му безопасно място, където може да продължи заниманията си. В случай обаче, че установите признаци на безпокойство, агресия, стрес или нещо тревожно, консултирайте се със специалист. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да копаят дупки

5 страхотни съвета как да спрете кучето да разкопава двора веднъж завинаги

 

Виж още