5 страхотни съвета как да спрете кучето да разкопава двора веднъж завинаги

куче Снимка: iStock

А ко имате щастието да живеете в къща с двор, то със сигурност това ви звучи познато: приятна тиха сутрин, отпивате от кафето си, поглеждате през прозореца и сърцето ви се свива, когато виждате кал да лети във всички посоки. А, да, пропуснахме да кажем, че имате домашен любимец, който си прекарва просто страхотно, копаейки поредна дупка в задния двор. 

кучеСнимка: iStock

В случай, че се гордеете с градинката си, обичате цветята и не искате навсякъде около вас да е пълно с кратери, важно е да знаете, че докато за вас картинката е равносилна на пълен апокалипсис, то за косматия ви другар – това е идеалната детска площадка.

Dogsandcats.bg

За това и следва да се подготвите – ще отнеме време и търпение, за да научите четириногото как да обуздава и пренасочва нуждата/желанието си да копае. За щастие на всеки озеленител обаче – не е никак невъзможно!

Вижте 5 съвета как да спрете домашния си любимец да копае, за да изглежда вашият двор отново по начин, че да се гордеете с него.

Да си отговорим на въпроса: Защо кучето ми копае дупки?

Различни причини карат косматите ни приятели да копаят дупки. Именно разбирането какво мотивира кучето ви да го прави, може да помогне за решаване на проблема, категорични са експеритите. Сред най-често срещаните причини защо домашните любимци копаят, както и как да се справим с това поведение, са:

  • Някои породи са родени копачи

Причината: Копаенето е инстинктивно поведение, което е заложено на някои домашни кучета още от дивите им предци. Това се отнася най-вече за ловните породи като териери, гончета и дакели, които са се отглеждали, за да изкопават плячката от леговището й. 

кучеСнимка: iStock

Решението: Специалистите по кучешко поведение от Humane Societyпрепоръчват да осигурите място, което да отделите специално за копаене на вашето куче. Можете да заровите лакомство или кокалче в пясъка, за да насочите животното към новата му „площадка за игра“. Ако го хванете да разравя другаде – кажете спокойно, но твърдо „Не!“ и го пренасочете към безопасната зона. Можете да направите и останалите места за копаене непривлекателни, като временно сложите отгоре камъчета или ги покриете с мрежа. 

  • Копаенето помага на кучето да се охлади

Причината: Много кучета имат склонност да копаят дупки през летните месеци, за да си подремнат след това с удоволствие в хралупката, която са сътворили. И това, ако се замислите, е доста хитро! Земята под повърхността е по-хладка, а това осигурява охлаждане на четириногото, когато навън е горещо. 

кучеСнимка: iStock

Решението: Ако навън е горещо, пренасочете кучето си към някое сенчесто място в двора, например – към близкото дърво или навес, а след това го похвалете и наградете, когато остане там. Може да помислите да поставите кучешка колибка навън, където животното може да влиза през деня и която ще го защитава от всякакви атмосферни налягания. При по-екстремни температури, разбира се, косматият ви другар следва да остане вътре, на хладно. 

  • Кучето копае, за да избяга

Причината: Някои кучета копаят дупки под оградата в двора ви, в опит да избягат. Това може да е естествен инстинкт, да се дължи на разгонено в близост куче, нещо да е привлякло вниманието на животното или то да го прави просто от скука.

кучеСнимка: iStock

Решението: Подсилете основата на оградата – можете да прикрепите тел в долната й част, например. За да избегнете напълно този проблем, никога не оставяйте кучето само в двора за дълги периоди от време. Необходимо е също да му осигурите достатъчна умствена стимулация и минимум по две разходки на ден. 

  • Копаенето е чудесен начин за заравяне на съкровища

Причината: В дивата природа вълците заравят храната, която не могат да изядат веднага, за да я предпазят и съхранят. Кучетата са наследили това поведение и именно поради това заравят остатъци, играчки, кости или лакомства в градината ви.

Решението: Ограничете броя на играчките или кокалите, които давате на домашния си любимец, така че той да няма какво да крие. Не позволявайте на четириногото да ги изнася навън и ако дъвче кокалче навън, например, приберете го, когато кучето загуби интерес, за да няма възможност да го зарови.

кучеСнимка: iStock

  • Някои кучета копаят за забавление

Причината: Много кучета копаят просто, защото им е приятно и забавно. Чрез разравянето на почвата те откриват различни миризми, което им осигурява допълнителна умствена стимулация. За това и често се случва на места, където до преди малко сте градинарствали самите вие – от чисто любопитство!

Решението: Уверете се, че домашният ви любимец е достатъчно умствено стимулиран. В допълнение към дългите разходки, професионалните треньори на домашни любимци препоръчват да играете на топка или фризби, за да поддържате и менталното здраве на четириногия си другар.

кучеСнимка: iStock

Можете ли да използвате лют червен пипер, за да спрете кучето да копае?

Ще се учудите колко много собственици на домашни любимци си задават този въпрос. Според експерите на Американския киноложки клуб обаче, макар да не е токсичен за кучета, лютият червен пипер може да раздразни очите и носа на животните. Това може да се окаже проблем и, ако четириногото докосне муцуната или очите с лапите си, след копаене в напръсканата зона. Така че – най-безопасно е да избягвате червения лют пипер като възпиращо средство. 

С какво можем да напръскаме, за да спрем кучето си да копае?

Можете да използвате различни търговски продукти от близкия зоомагазина или да си направите спрей сами у дома, за да откажете кучето си от навика му да копае в градината ви. Имайте предвид, че това, което работи за едно куче, може да не върши работа при друго. Винаги се консултирате с ветеринарния си лекар, преди да използвате нов продукт. Що се отнася до естествените средства – експертите препоръчват да си направите домашен спрей с масло от цитронела, ябълков оцет и/или цитрусови плодове. 

кучеСнимка: iStock

Какъвто и продукт да изберете, бъдете готови да го използвате в комбинация с методи, свързани с промяна на самото поведение на животното. Ще са ви необходими търпение и постоянство, за да прекъснете това, безспорно – любимо занимание на много домашни любимци. Но с правилния подход – резултатите скоро ще са видими!

Вижте още: Защо кучето заравя кокалите си

 

Виж още