Защо кучетата обичат да играят с топки?

куче топка Снимка: iStock

Н якога чудили ли сте се защо кучетата обичат да играят с топки? Ако сте собственик на домашен любимец, то тази мисъл несъмнено е минавала през ума ви поне веднъж. Защо сред всички останали дейности и занимания, които вълнуват четириногия ви другар, донасянето на топката му винаги е на първо място в списъка?

Защо кучетата обичат да играят с топки?

Векове наред ловните инстинкти на кучетата са използвани от хората. В миналото предците на днешните ни домашни любимци, са били ловци, водени от естествените си инстинкти за преследване на плячка. Да, днес може да ни е по-трудно да си го представим, но истината е, че в гените на вашия космат другар – без значение дали е Ши Тцу, Кокер шпаньол или Мопс, си остава запечатан този хищнически нагон. Може и да сме опитомили кучетата чрез обучение и кръстосване, но любовта им към преследването си остава непокътната!

куче тенис топкаСнимка: iStock

Това го голяма степен обяснява и защо четириногите обичат да гонят топки. Те задействат онзи конкретен фрагмент от естествения им инстинкт за преследване, който е бил потискан с години. И въпреки че има различни вариации, топката си остава най-забавната и любима играчка за донасяне от кучетата ни. 

Dogsandcats.bg

Играта на хвърляне и донасяне на топка съдържа две неща, които привличат и очароват всяко куче. От една страна, тя кара собствениците да се гордеят, а от друга – им оставя усещане за завършеност. Освен това заздравява връзката между стопанин и домашен любимец.

Защо кучетата харесват топки за тенис?

Има различни видове топки, които можете да дадете на вашия космат приятел – от пинг-понг до топки за крикет, в зависимост от размера и силата на животното. Но сякаш повечето четириноги са привлечени най-силно към тенис топките. 

куче тенис топкаСнимка: iStock

Както споменахме по-горе, топките отключват хищническия инстинкт при кучетата. Всичко, което включва лов на плячка – от дебнене, оглеждане, бягане и накрая – улавяне и донасяне, дава на животното усещане за постижение. Проучвания по темата доказват, че мозъкът на четириногите секретира ендрофини при определени стимулации, една от които е преследване на предмети.

Освен че стимулират ловния инстинкт на кучетата, тенис топките са кръгли и твърди, а когато животното тича и скача, твърдостта и движението на топката могат да предизвикат същия ефект като плячка.

Колко дълго е добре да играем с кучето си на донасяне?

Препоръчителното време зависи изцяло от здравословното състояние на кучето, породата му, силата, бързината и разбира се, с колко свободно време разполагате. Но не е препоръчително да надхвърляте час. В противен случай питомецът ви ще се отегчи с течение на времето и може да се наложи да намерите други вълнуващи средства, за да го занимавате.

куче топкаСнимка: iStock

В заключение, играта с топка е полезен и приятен начин да се позабавлявате с домашния си любимец. Освен че ще изгори много енергия, това ще държи животното далеч от скуката, като същевременно ще укрепи връзката помежду ви. 
Виж още