Защо кучетата обичат да се търкалят в мръсотията

куче Снимка: iStock

В инаги се повтаря едно и също: след като изкъпете кученцето си, така че да изглежда и мирише прекрасно, то няма търпение да изтича навън и да се отъркаля във възможно най-мръсното и неподходящо място из двора, което види. Случвало ви се е, нали?

Защо домашният ни любимец го прави?

Основният орган, който води кучето през живота и му помага да оцелее, е обонянието. Много собственици на четириноги могат да потвърдят, че всеки по-остър аромат предизвиква кихане, отръскване и често – търкаляне по земята. А когато открият привлекателна според тях миризма, животните нямат търпение да се отъркат в нея, за да попие добре във врата, гърба и раменете им.

Защо кучетата си „падат“ по миризми, които са меко казано неприятни за стопаните им?

Dogsandcats.bg

Има няколко възможни обяснения:

  • Кучетата имат нюансирано обоняние

Не е тайна, че носовете на кучетата са много по-чувствителни от тези на хората. Но това не значи само, че обонянието им е по-остро от нашето, а и че домашните ни любимци всъщност могат да открият повече нюанси (слоеве) аромат. Например – ако скункс напръска розов храст, човек може да усети само миризмата, която животното е оставило, защото е по-скорошна и по-силна. Докато – ако едно куче подуши същия розов храст, то ще помирише както следите на скункса, така и аромата на розите, а може би още безброй други миризми. 

Тази, вероятно еволюционна черта е помогнала на четириногите ни приятели да се ориентират по-добре и да научат всичко за потенциалните източници на храна – информация, която след това да споделят с останалите членове на глутницата си. 

кучеСнимка: iStock

  • Маркиране на територия

Всеки собственик добре знае, че кучетата са териториални животни, които маркират своята територия като уринират върху нея. Този аромат позволява на другите четириноги, които след това ще минат по този път, да се ориентират и да разберат, че ще се наложи да се борят за мястото ако предявят претенции за собственост. Диво куче или вълк, което се търкаля в мръсотията може би се опитва умишлено да остави част от своя мирискато предупреждение за потенциални съперници.

  • Като камуфлаж

Подобно на своите диви предшественици, днешните домашни кучета могат да се търкат в мръсни и прашни места с цел да прикрият собствения си аромат. Вълците, например, не биха искали плячката им или по-голям от тях хищник да ги усети. А ако собствената им миризма се слива с тази на околната среда, ловът ще е по-лесен, а безопасността – гарантирана. 

  • И на кучетата им е скучно

Понякога отегчението и задържаната енергия при някои кучета може да доведе до деструктивно поведение като дъвчене на различни неща или копаене на дупки. Така че – защо не си представите, че търкалянето в кал и мръсотия може би е начин животното да ви покаже, че е отегчено и иска да му обърнете повече внимание.  

кучеСнимка: iStock

Все още не може да се даде ясен и точен отговор защо кучетата обичат да се въргалят в най-мръсното и зле миришещо място, което се изпречи пред погледа им. Факт е обаче, че много четириноги – за ужас на стопаните им, правят това с видимо удоволствие. И тъй като няма универсална формула, която да приложите, за да спрете това поведение, единственото, което можете да направите е да се опитате да го пренасочите – поне към малко по-чисти места. 

 

Вижте още:

Защо кучето заравя кокалите си

5 причини защо кучето се прозява

Виж още