Защо кучетата обичат да се въргалят върху мъртви животни

куче се въргаля Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да изтича при вас, след като се е търкаляло в тревата, само за да установите, че мирише на мъртво животно? 

Въпреки че е отвратително, много четириноги имат подобно поведение, пишат от PetMD. Има няколко теории на какво се дължи желанието на косматите ни другари да се търкалят в отвратителни неща като изпражнения и мъртви животни. Нека ги разгледаме заедно.

куче се въргаляСнимка: iStock

  • За да маскират собствения си аромат

Вероятно най-популярната теория е, че кучетата, подобно на техните предци, вълците, се търкалят на места със силна миризма, за да прикрият собствения си аромат. Това им помага по-лесно да се промъкнат до плячката си. 

Dogsandcats.bg

Все още е загадка дали самото куче осъзнава защо прави това. Но е съвсем възможно косматият ви другар просто да се оставя на вкоренените си инстинкти, без явното намерение, разбира се, да го прави, защото му предстои лов. 

  • Оставяне на собствения си аромат

Понякога кучетата оставят собствената си миризма, като се търкат в или върху други неща. Като мъртво животно, например. След като се маркират, това служи за сигнал на другите четириноги, че това място е тяхна собственост или територия. 

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Харесва им миризмата

Понякога кучетата са привлечени от аромати, които ние намираме за ужасни. Миризмата е най-силното сетиво на четириногите ни другари и често колкото по-интензивна е тя, толкова повече им допада! За това и е възможно косматият ви другар просто да се търкаля върху мъртво животното, боклук или изпражнения, защото му харесва този наситен аромат. 

Как да спрем кучето си да спре да се търкаля върху мъртви животни

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите кучето ви да се търкаля върху мъртви животни.

куче се въргаляСнимка: iStock

  • Обучете кучето си да върви на каишка

Може да се наложи да държите кучето си на каишка или на по-къс повод, за да няма възможност да открие мъртви животни, изпражнения или боклук, върху които да се отъркаля.

  • Достатъчно солидна ограда

Ако дворът ви е добре ограден и защитен, кучето ви няма да може да се разхожда свободно. Респективно – няма защо да се притеснявате, че то ще намери нещо мъртво и с ужасна миризма, върху което да се търкаля. 

  • Упражнявайте командата „Ела!“

Колкото по-добре домашният ви любимец е усвоил командата да идва при повикване, толкова по-лесно ще бъде за вас да го спрете да се търкаля в мъртво животно или други неприятни неща. Използвайте обучение на базата на положително подсилване за най-добри дългосрочни резултати.

Как да премахнете миризмата на мъртво животно от козината на кучето си

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да изкъпете кучето си веднага. Може да отнеме няколко изплаквания, за да премахнете напълно миризмата от животното. Важно е да се снабдите с подходящ щадящ кучешки шампоан, особено ако четириногият ви другар има нужда от чести бани, тъй като къпането може да бъде вредно за кожата и козината му. 

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още