Защо кучетата обичат да стоят на слънце

куче слънце Снимка: iStock

К учетата винаги са в състояние да ни изненадат, като проявят много подобно на човешкото поведение. Факт, който няма как да не ни накара да се зачудим дали не споделяме едни и същи емоции с косматите си другари в определени ситуации. Ярък пример за това е приятното чувство, което носят слънчевите лъчи по кожата ни. Кой не се чувства щастлив, когато е на плаж през хубав летен ден, например? Разбира се, изключваме екстремните температури!

Независимо от сезона, сигурно сте забелязали, че когато слънчевите лъчи проникват през прозореца, кучето ви се намества на осветеното пространство и сякаш е готово да прекара часове наред в излежаване на слънце. И въпреки че ние също се радваме на слънчевите бани за събиране на тен, няма как да не се запитаме защо те допадат и на домашните ни любимци? 

куче слънцеСнимка: iStock

Ползите от слънчевите бани за кучетата

Да, кучетата правят слънчеви бани, за да получат всички ползи, които им носи слънчевата светлина, пишат от AnimalWised. Някои от тях са:

Dogsandcats.bg
  • Естествен източник на витамин D

Витамин D е един от липоразтворимите витамини, което ще рече, че се разтварят в мазнини и масла. Този тип витамини се съхраняват главно в мастната тъкан по тялото и така се задържат в организма ни за по-дълго време. 

Освен чрез храната, кучетата знаят, че най-добрият начин да си набавят необходимите количества витамин D e чрез слънчевата светлина. Това несъмнено е и основният отговор на въпроса защо четириногите обичат да стоят на слънце. 

куче слънцеСнимка: iStock

  • Насърчава производството на серотонин

Ако си мислите, че ползите от слънчевата светлина при кучетата се изчерпват с усвояването на витамин D, то бъркате. Слънчевата светлина помага за производството на по-големи количества серотонин. Това химическо вещество, произведено от тялото, действа като невротрансмитер, който помага за стабилизиране на настроението. Или казано с други думи – това е може би един от най-ефективните естествени антидепресанти.

Като си дремва блажено на слънце, кучето ви произвежда повече от това вещество, което го кара да се чувства и по-щастливо. 

куче слънцеСнимка: iStock

  • Подобрява съня 

В допълнение към всичко по-горе, излагането на слънчева светлина увеличава секрецията на мелатонин, хормонът, отговорен за регулирането на цикъла на съня на животните. Така четириногото не само успява да повиши качеството на съня си, но е в състояние да се отпусне до такава степен, че да си почине качествено.                   

  • Топлина при студено време

Вероятно вече знаете, че кучетата правят слънчеви бани, за да се стоплят в студеното време. 

куче слънцеСнимка: iStock

  • Облекчава болките в ставите при възрастните кучета

Възрастните кучета усещат студа много по-силно, отколкото младите. Често това е съпътствано с повишена болка в ставите (ако животното страда от ревматично заболяване). В този смисъл, слънчевите бани облекчават това усещане.

Неща, за които да следим и внимаваме

След като прегледахме основните ползи от слънчевите бани за кучетата, то е добре да прегледаме и възможните рискове, които прекомерното излагане на слънце крие. 

За кученца, които все още растат, твърде многото часове на припек не са препоръчителни, тъй като това може да доведе до усвояване на повече витамин D, отколкото е необходимо. Излишъкът на калций е също толкова вреден, колкото и дефицитът, тъй като може да причини неправилно формиране на челюстта, зъбите и нарушения на нервната и мускулно-скелетната система. 

куче слънцеСнимка: iStock

Това далеч не означава, че не трябва да оставяте кученцето си да дремва спокойно на слънце, а по-скоро да го следите внимателно, за да сте сигурни, че не го прави по цял ден.

От друга страна, кучета с къса или бяла козина са по-уязвими и не бива да стоят на слънце без подходяща защита и контрол. 

куче слънцеСнимка: iStock

Предпазни мерки, които да имате предвид

За да не навреди слънцето на домашния ви любимец, добре е да имате предвид следните предпазни мерки:

  • Уверете се, че кучето ви разполага с хладка вода по всяко време на деня.
  • Не оставяйте питомеца си на слънце в най-горещите часове от деня.
  • Не бръснете козината на кучето си.
  • Ако животното проявява симптоми на топлинен или слънчев удар, незабавно го изведете на сянка и охладете с кърпа, напоена със студена вода. 

Вижте още: 

Основни грижи за кучето през горещите дни

4 важни съвета в грижите за кучето ни през горещите дни

 

Виж още