4 важни съвета в грижите за кучето ни през горещите дни

куче Снимка: iStock

Л ятото вече официално е тук! А това означава пътувания, походи сред природата, плуване и много, много забавления! И, разбира се, повече свободно време, което да прекараме в компанията на любимите ни кучета! Четириногите ни другари обичат разходките навън, а хубавото време ни дава чудесната възможност да прекараме качествено време заедно. Независимо дали става въпрос за близкия парк или извън града – едно е сигурно – лятото е време за приключения! 

кучеСнимка: iStock

Заедно със свободата обаче, идва и един малко опасен компонент– топлината. Нито за момент не бива да подценяваме опасността, свързана с получаването на топлинен удар. И това важи както за самите нас, така и за любимите ни четириноги другари. За това решихме да подготвим за вас някои важни съвети, които да вземете предвид, когато се подготвяте да прекарате време навън с домашния си любимец, а времето е горещо с високи температури. 

  • Аклиматизирайте кучето си към жегата

Това може би е най-важната стъпка за осигуряване на безопасно лято на вашия космат другар и може би най-пренебрегваната. Важно е да знаете, че първите няколко горещи седмици са най-опасното време за кучетата ни, особено, когато не са били изложени на високи температури известно време. Не забравяйте, че климатикът невинаги е ваш приятел!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Точно като нас, така и скъпите ни кучета имат нужда от време, за да се приспособят към времето навън. За да помогнете на четириногото, започнете този процес постепенно. Прекарвайте все повече време навън, като задължително имате под ръка вода и достъп до сянка, разбира се. 

Постепенното излагане на жегата значително ще подобри способността на домашния ви любимец да издържа на високи температури и задушно време.

Почти всички четириноги, които страдат от прегряване или топлинен удар, не са били правилно аклиматизирани към горещото време. 

  • Изберете точното време от деня, когато да се упражнявате

Дори и куче, което понася добре жегата, може да се задъха, ако го изведете на разходка в най-топлите часове на деня. Обучението и тренировъчните сесии трябва да бъдат кратки, ако е възможно, и да се случват през по-хладните часове от деня. Най-добре – сутрин и вечер. 

кучеСнимка: iStock

  • Бъдете наблюдателни за признаци на топлинен удар

Силно задъхване, летаргия, залитане, повръщане и/или диария, ярко зачервени венци и изплезен език -  всичко това са признаци на прегряване и топлинен удар. Най-важното нещо, което трябва да направите, ако забележите някой от тях, е незабавно да заведете кучето си на ветеринарен лекар. Охлаждането на стомаха в долната част на краката с помощта на влажна кърпа, ще помогне значително за балансиране на телесната температура на животното. 

кучеСнимка: iStock

Топлинният удар е съвсем реална и много опасна ситуация през горещите месеци. Ако не потърсите навреме помощ, възможно е дори да се стигне до фатален край. 

  • Никога не оставяйте кучето само в колата

Важно е да разберете, че никога не трябва да оставяте домашния си любимец сам в автомобила си – особено през лятото. Дори и да оставите прозорците отворени, климатика – включен, а животното – да е аклиматизирано добре на жегите навън, безопасността му е автомобила ви не е гарантирана. 

Ако се налага да оставите за малко кучето в колата си, задължително паркирайте на сянка. Добра идея е да сложите на прозорците си и сенници – те могат да намалят значително температурата в автомобила ви. Задължително е животното да има достъп до вода – можете да оставите купичката му на земята в колата.

кучеСнимка: iStock

Важно е да осъзнаете, че въпреки всички съвети за безопасност, че има някои дни, когато навън просто е твърде горещо. И не е никак добра идея да оставяте кучето си в колата – дори да сте взели всички мерки и действително да се касае за съвсем малко време. По-добре е да приберете любимеца си у дома, където да се отпусне в безопасност, а след това да излезете, за да изпълните задачите си за деня.

Горещите месеци могат да представляват известно предизвикателство що се отнася до домашния ни любимец. За това е важно да сме добре подготвени, за да сведем рисковете до минимум. Не забравяйте да аклиматизирате кучето си, да му осигурите необходимите сянка, вода и вентилация. Наблюдавайте го – за да имате време да реагирате ако разпознаете признаците на топлинен удар. В случай, че това се случи – прекратете тренировките или игрите, а в случай, че животното показва признаци на слабост – най-добре е максимално бързо да се приберете у дома, на по-хладно и безопасно. 

кучеСнимка: iStock

И най-важният съвет – не забравяйте да се забавлявате! Лятото е времето от годината, когато можем да прекараме най-пълноценно и активно време с домашния си любимец – възползвайте се максимално от дългите, приятни дни!

 

Вижте още: 

Да подготвим кучето за топлото време

Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

Виж още