Защо кучетата потапят лапички в купичката си с вода

куче Снимка: iStock

К ато отговорни собственици на домашни любимци несъмнено се грижим кучетата ни винаги да имат на разположение купичка с прясна вода. Въпреки че понякога сякаш са по-жадни, друг път – не чак толкова, има едно нещо, свързано с процеса на хидратация на косматите ни другари, което не спира да ни удивлява. И което, признаваме си, възприемаме с усмивка, без да се замислим защо четириногите всъщност го правят.

А именно – поставянето на лапите в купичката с вода. Което, разбира се, води до това, че съдържанието й бързо се разплисква по пода, намалявайки остатъчното количество, което животното може да изконсумира. 

кучеСнимка: iStock

Смешно, очарователно или объркващо – това поведение е доста често срещано. Причините косматият ви другар да потапя лапи в паничката си с вода могат да варират, но за щастие има начини, чрез които можете да контролирате тези движения на кучето си. Защото, в крайна сметка, купичката за вода е за пиене с уста, а не за игри с лапи. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: От колко вода има нужда кучето дневно

Къде е коренът на поведението

Прибирате се от разходка, а кучето ви се затичва към купичката си с вода. След като жадно потапя муцуна, то поставя лапите си директно в паничката. Замислете се – дали навън не е горещо? Защото, ако е така, то има голям шанс лапичките му да се нагорещили отдолу и това да е неговият начин да ги охлади. Четириногото не се вълнува, че след това ще пие от същата вода, в която към настоящия момент кисне краката си. Всичко, което го интересува, е да се охлади. 

кучеСнимка: iStock

Друга възможност е на дъното на купичката да има нещо, което привлича вниманието на четириногото, то да се опитва да гледа собственото си отражение или да се забавлява с направените вълнички или мехурчета. А може просто да си играе с водата, защото му е скучно. 

Има някои породи като Голдън ретривър, Нюфаундленд, Пудел, Португалско или Испанско водно куче, Лагото Романоло, Ирландски шпаньол, Барбет или Бойкин шпаньол, които обожават да са във вода. При тях има голяма вероятност това поведение да се дължи на желанието им просто да се позабавляват със съдържанието на паничката си.

Може да ви звучи леко комично, но има и някои четириноги, които предпочитат движеща се вода – сякаш пият от поток. Те обичат да гледат как наливате течност в купичката им и може би поставят лапите си в нея, за да накарат неподвижната течност да се движи.

Бъдете сигурни, че тези четириноги не регистрират, че по този начин разплискват повече вода, отколкото им остава, за да се хидратират. 

кучеСнимка: iStock

Подсилване на поведението

Кучетата приемат всяко внимание като подсилване на дадено поведение. Ако първият път, когато е пъхнало лапичките си в купата, вие сте се засмели, защото ви се е сторило сладко, животното ще приеме това като знак да го направи отново. Защото е предизвикало у вас положителна реакция. Респективно – ако извикате отривисто „не, спри“, кучето ще приеме това отново като добър знак и вероятно ще повтори, за да привлече вниманието ви отново. 

Има ли как да спрем това поведение?

Ако ви се случва често да намирате лапичките на вашето куче в купичката му с вода след разходка, когато навън е топло, помислете дали да не му дадете вода навън, където не може да направи същата бъркотия. В случай, че си играе с отражението си – опитайте да преминете към керамична или пластмасова паничка, което намалява шансовете животното да види двойно. 

кучеСнимка: iStock

По-дългите разходки, тренировките и занимателните играчки (тип Конг) ще му осигурят достатъчно стимулация, така че да не изпитва нужда да играе с водата си до края на деня. 

Воден фонтан за домашни любимци, който ще осигури прясна движеща се вода, е един от начините да разнообразите деня на животното. Бъдете сигурни, то е толкова развълнувано, че движещата се вода идва от магическия чучур, че дори няма да му хрумне да плиска наоколо.

Ако въпреки всичко изброено пръскането продължава, сипвайте по-малко вода в купата, така че кучето да не може да направи толкова голяма бъркотия наоколо. Ако пръскането продължава, обсъдете с треньор алтернативни методи за премахване на поведението. В никой случай обаче, не лишавайте косматия си другар от полагащата му се вода, тъй като тя е от съществено значение за здравето му. 

кучеСнимка: iStock

Неща, за които да помислите

Кученцата си играят с различни неща и могат бързо да развият лоши навици. От самото начало поставете водата на домашния си любимец върху специална подложка, кърпа или вестник, за да ограничите неприятните локви. Уверете се, че купичката му е достатъчно тежка, за да не може животното да я обърне. 

Можете дори да поставите купата на повдигната стойка, така че наистина да може да бъде достигната само от муцуната му, а не от лапите му. Стойте близо до него, когато пие, и издайте силен звук или го разсейвайте, ако започне да пъха лапите си във водата. Не забравяйте да му осигурите много играчки, упражнения и други форми на стимулация, за да намалите нуждата му да намира вълнение в купата с вода.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Може ли кучето да пие друго освен вода

Виж още