Защо кучетата преследват велосипедисти

куче велосипед Снимка: iStock

И ма някои поведения при кучетата, с които сякаш дотолкова сме свикнали, че не ги приемаме за нещо странно. Но и не си задаваме въпроса на какво се дължат. Като гоненето на велосипедисти, например. 

Ако ви се е случвало, то знаете че тази ситуация може да бъде колкото забавна (за вас), толкова и опасна (за самото куче, а и за колоездача). Всъщност, този вид преследване е сред кучешките поведения, които стават все по-интензивни и ако не направите нищо, за да го ограничите, в даден момент домашният ви любимец ще търси всеки велосипед с ясната цел да го подгони. 

куче велосипедСнимка: iStock

Къде е коренът на поведението?

Преследването на велосипеди подхранва хищническия характер на вашето куче. Манталитетът на животното за преследване е заложен инстинкт – то просто се чувства длъжно да достигне всичко, което се движи по-бързо от него, това задейства стремежа му към плячка. 

Dogsandcats.bg

Тичането след велосипеди понякога е и изход за скучаещи домашни любимци, начин да разнообразят ежедневието си. Замислете се как изглежда едно колело в очите на кучето ви – голямо, с въртящи се колела и движещо се бързо, твърде е забавно, за да му устои! 

Сладко и смешно, преследването на велосипедисти не е сред поведенията, които да насърчавате. Вниманието на четириногото ще бъде насочено към все по-големи и по-бързи колела, а колкото по-голямо става то, толкова по-трудно ще ви бъде да го отучите от този навик. 

куче велосипедСнимка: iStock

Най-добре е да започнете с обучението за послушание още, когато вашият домашен любимец е малко кутре. Научете го да седи, стои мирно и идва при повикване. Положителното подсилване е точният начин да затвърдите командите, които в последствие ще са ви необходими, за да контролирате поведението на животното, свързано с преследване на движещи се обекти, включително велосипеди. Наградите и похвалите ще подсилят действията, които сте предприели.

Има ли нещо, специално свързано с велосипедите?

Преследването на велосипеди вероятно подхранва и игривата природа на младите кучета. Колелата, които се въртят, скоростта и фактът, че колелото се отдалечава, вероятно карат животното да вярва, че това е част от преследването и играта продължава! 

куче велосипедСнимка: iStock

За съжаление, колоездачът няма как да знае, че за домашният ви любимец гоненето е само забавление и реакциите му могат да бъдат по-груби, отколкото очаквате. Не е рядкост куче да отнесе силен ритник от стреснат велосипедист, например. За това винаги, когато сте навън и домашният ви любимец не е на повод, уверете се, че имате под ръка лакомства, за да отклоните вниманието на животното от случайно преминаващ наблизо велосипедист. Намерете различни стимулиращи дейности за четириноги, които обичат да тичат и преследват движещи се обекти. 

Насърчаване на поведението

Кучета, които обичат да преследват велосипедисти, очевидно са високоенергийни животни, които се нуждаят от много упражнения и физическа активност. Ако това описание отговаря на същността на вашия питомец, то защо не опитате една малко по-различна стратегия – „ако не можете да го победите, присъединете се към тях“, както още се казва. Или с други думи – решението може да е промяна на фокуса, която да превърне обсебващото поведение в любимо занимание за животното на открито.

кучеСнимка: iStock

Има много собственици на кучета, които успешно са съчетали любовта си към животните с колоезденето. В резултат се получава едно приятно за всички занимание. 

Бягането с велосипед, вместо гоненето му, може да бъде решение, но ще са ви необходими време и търпение. В зоомагазините ще откриете специални каишки за тази дейност, тъй като винаги е важно домашният ви любимец да е под контрол. Да научите питомеца си да тича с вас в парка, докато карате колело, е чудесен начин да се насладите на природата, едно добро забавление, което ще ви осигури необходимата дневна доза раздвижване. Този метод действа почти при всички кучета, които гонят велосипеди за забавление. Ако поведението обаче се корени в страх или е защитна реакция, тогава промяната ще бъде малко по-трудна, а често се налага намеса на професионалист. 

Вижте още: Как да научим кучето да бяга до нас, докато караме колело

Сега, след като знаете за предисторията на кучетата и тяхната връзка с велосипедите, ще бъдете далеч по-добре информирани за това къде точно вашето куче се вписва в картинката!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да гонят катерици

Защо кучетата гонят коли

 

 

Виж още