Как да научим кучето да бяга до нас, докато караме колело

куче Снимка: iStock

В сички сме ги виждали в парка. Стопани на кучета, които карат колело, усмихнати и безгрижни, а домашният им любимец потичва послушно до тях. И да, признаваме си, леко им завиждаме, защото всичко сякаш се случва толкова леко и естествено. Но дали това действително е така?

Като отговорни собственици на домашни любимци добре знаем, че упражненията са основна част от отглеждането на косматите ни другари. Разходките и различните активности навън дават възможност на животното да изразходи енергията, натрупана през деня, да бъде в добра форма, подобряват здравословното му състояние и да, имат много ползи и за психическото му състояние. 
 

Да научите домашния любимец да тича с вас, докато карате колело в близкия парк, е чудесен начин да разнообразите разходката му. Особено – ако кучето спада към по-енергичните породи.

Dogsandcats.bg

Как обаче да научим кучето си да тича до нас? Разбира се, безопасността – както за вас, така и за четириногия ви другар, винаги следва да е основен приоритет. За това е добре да сте запознати с възможните клопки, които да избягвате и на какво – да акцентирате. Ключови в този тип обучение са търпението и постоянството.

Безопасността е най-важното нещо

Както при всяка дейност, включваща домашния ви любимец, максимата „безопасността е на първо място“ важи и тук. Първо и най-важно е да се уверите, че вашето куче физически е в състояние да ви придружи по време на разходка с велосипед. Ако се загледате по четириногите, които обикновено тичат до колелата на стопаните си в парка, може би ще забележите, че обикновено това са малко по-големи, по-атлетични породи. 

По-дребните кучета, тези с леко наднормено тегло, такива, които страдат от артрит, имат ортопедични наранявания, сърдечни или белодробни проблеми, затруднено дишане (брахицефалните породи като Мопс и Булдог) не са добри кандидати за подобна дейност. Защото, когато обмисляте да карате велосипед с кучето си, трябва да помислите и за неговото здраве, дали енергията му е достатъчна и колко е издръжливо. Консултация с ветеринарен лекар преди да започнете би отговорила на тези въпроси. 

Наблюдавайте внимателно кучето си по време на карането и бъдете готови да спрете незабавно, ако нещо не е наред. Следете за накуцване, забавяне на темпото, затруднено дишане или прегряване. Спирайте често и правете „водни паузи“. Ако карате в район със зеленина (екопътека или в планината), погрижете се на каишката на четириногия ви придружител да има отрязващ светлината елемент, за да избегнете злополуки. 

Избирайте пътеки, с които вече сте запознати, по които има маркировка и не карайте на места, където пътят не е достатъчно широк, за да побере вашето колело, кучето – до вас и други хора, с които може да се наложи да се разминете. 

  • Съоръжения и оборудване

Като колоездач знаете, че ви трябва каска, но като добавка към нея има още няколко неща, които да вземете, когато излизате да покарате с кучето си. На пазара ще откриете много продукти, създадени специално за кучета, които обичат да придружават стопаните си по време на велосипедна разходка. 

Преди да излезете, необходимо е да изберете подходяща каишка и повод за домашния си любимец. Бързаме да уточним – ежедневната му не върши работа. Ще ви трябва такава, направена специално, за да закачите кучето за велосипеда си. 

Потърсете и специални приставки, които ще ви помогнат да предпазите каишката от заплитане в гумите на колелото и които осигуряват известна абсорбция на удара, ако четириногото внезапно се дръпне в определена посока. 

  • Започнете бавно 

Естествената реакция на много кучета е да тичат със стопанина си. И в началото, почти сигурно, домашният ви любимец ще тръгне с вас. Ситуацията обаче е чужда за него, за това не бива да разчитате, че всичко ще се случи естествено. Най-добрите „кандидати“ за ваши придружители на велосипедна разходка са такива четириноги, които вече са обучени на каишка и имат добри маниери, докато са навън. 

Ако домашният ви любимец се дърпа, спира рязко, тича напред или не ви слуша по време на разходка, ще е необходимо известно време и тренировки, преди да се успеете да го научите да тича до вас, докато карате колело. Имайте предвид, че някои кучета може и да се стряскат от мотора или да се страхуват от въртящите се колела.

Наблюдавайте езика на тялото и поведението на животното – това ще ви каже много за това как възприема велосипеда ви.

Започнете, като просто оставите велосипеда и домашния си любимец да постоят в една стая. В покой, близо един до друг. Оставете животното да подуши колелото ви. След като прецените, че то се чувства комфортно в близост до него – можете да преминете напред като се разходите с кучето си, бутайки велосипеда. Запасете се с лакомства, с които да поощрявате косматия си другар, когато остане спокоен и слуша вашите инструкции.

Ако усетите, че четириногото става уплашено или видимо изпитва дискомфорт – направете почивка. Помнете – може да отнеме известно време животното да започне да се чувства удобно св близост до велосипеда ви, за това е необходимо да бъдете позитивни и последователни.

Време е за каране!

След като кучето ви се чувства в безопасност в близост до колелото – както в покой, така и движейки се, започнете с няколко кратки, бавни карания. Наблюдавайте животното и се уверете, че си прекарва добре, наслаждавайки се на дейността. Ако косматият ви другар изглежда уморен, колебае се какво се иска от него, забавя темпо или се опитва да се отдръпне – спрете разходката. 

Също така, добре е да съобразите повърхностите, по които ще карате. Тротоарът и асфалтът могат да бъдат твърде горещи през летните месеци, а също и твърде груби за подложките на лапите на домашния ви любимец. Тичането по твърде груб терен може да увреди и ставите на косматия ви другар. 

Кога разходката с колело не е най-добрият вариант

  • Колоезденето може и да не е най-добрият вариант за раздвижване на кучета, които са склонни да преследват малки животни като катерици, зайци, котки или други кучета. 
  • При малките кученца, чиито кости все още не са напълно калцирани, трябва да се избягва джогинг по твърди повърхности.
  • Кучето никога не бива да бъде принуждавано да тича заедно с велосипеда ви, ако не му е приятно. То не бива да се влачи, а да тича с желание и енергия.
  • Необходимо е да обсъдите здравословното състояние на кучето си с ветеринарния си лекар винаги, когато смятате да въведете нов вид по-енергично упражнение в ежедневната му рутина. 

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

5 основни команди, на които да научите кучето си

Виж още