Защо кучетата обичат да гонят катерици

куче Снимка: iStock

П реследването на малки животни е в природата на някои кучета. Но ако това важи с пълна сила за представителите на ловните породи, то може да се натъкнете на подобно поведение дори при домашните кучета тип компаньони като Френски булдог или Болонка например. 

Да, оказва се, че гоненето на симпатично косматковци като катерици, миещи мечки, зайчета или опосуми не е черта, характерна само за четириногите, селектирани за помощници в лова. И именно за това е важно да знаем защо миловидното ни кученце, обикновено послушно и възпитано, може да се впусне „като лудо“ в преследване на катерица в близкия парк. 

кучеСнимка: iStock

Любопитство или игривост

Катеричките съчетават в себе си бързина на движение и „пухкавост“ – все неща, които силно привличат домашния ви любимец. В голяма част от случаите животното ви просто иска да си „поиграе“ с тях, водено от типичното си кучешко любопитство към „всичко, което се движи“. 

Dogsandcats.bg

Хищнически инстинкт

При някои породи кучета преследването на симпатичните катерички в парка не се изчерпва до желание за игра. Често тези четириноги съзират в малкото същество потенциална плячка, която пробужда хищническите им инстинкти. Това е характерно за ловните породи кучета.

кучеСнимка: iStock

Кои породи са „най-големите преследвачи“ на катерици?

Според Американския киноложки клуб (АКС) към породите кучета, в чието ДНК сякаш е заложено преследването на катерици и други малки животни, се отнасят Грейхаунд, Уипет, както и всякакви други видове хрътки, отглеждани в миналото за лов. Сред пастирските кучета това са Бордър колито и Немската овчарка. Характерното желание за игра на териеритесъщо им отрежда място в тази класация на типични „преследвачи“ на катерички. 

Можем ли да научим кучето си да НЕ гони катерици?

Всеобщото мнение на дресьори и треньори се обединява около тезата, че 

ще ви е много трудно да научите домашния си любимец да не реагира, ако в полезрението му попадне катерица. Независимо дали иска да поиграе с нея или животното пробужда заспалия му хищнически инстинкт.

Все пак има някои неща, с които можете да се опитате да въздействате на поведението на кучето, докато се разхождате в близкия парк, например. И те са:

  • Винаги водете кучето си на каишка, когато го разхождате в паркове и оживени публични пространства.
  • Опитайте се да разсеете домашния си любимец с лакомство или играчка в момента, когато забележите, че на близкото до вас дърво има катеричка.
  • Следете поведението на кучето си навън. 

кучеСнимка: iStock

Независимо по каква причина вашият домашен любимец преследва катерици, това е естествен инстинкт при кучетата, с който ще ви е трудно да се преборите. За да избегнете нежелани инциденти или извънредни посещения при ветеринар заради ухапвания, одрасквания и други травми, бъдете внимателни и следете поведението на домашния си любимец. Ако се налага – нека е на каишка, за негово добро е. А, не се съмняваме – и за доброто на катеричките. 

 

Вижте още: 

Защо кучетата гонят коли

 

Виж още