Защо кучетата размятат играчките си

куче играчки Снимка: iStock

Г оненето и дърпането на играчките е инстинктивно поведение за повечето кучета, но ако сте забелязали как попаднала веднъж в устата на животното, любимата му плюшка бива размятана енергично напред-назад, то може би се питате – дали и това е нормално? Да, говорим за тези движения, които включват цялата горна част на тялото на питомеца ви. Историята на това поведение може да бъде проследена назад до предците на домашния ви любимец, които е трябвало да ловуват, за да оцелеят. 

  • Имитация на лов

Когато кучето ви отривисто (и сякаш дори с лека злоба!) размята играчката си, това на практика имитира действието, което вълците и другите диви кучета използват, за да убият заловената плячка. Разклащащото действие е проектирано „да щракне“ мигновено гърба или врата на уловеното животинче. И макар у дома да имате сладко, пухкаво топче козина, вместо гореописания хищник, не забравяйте, че дори дребосъците в кучешкия свят са запазили част от инстинктите си. Като нуждата да „нападат“ играчките си понякога. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Ентусиазирана игра

Въпреки че в ДНК-то на много кучета все още може да се открие инстинкт за оцеляване, много домашни любимци обичат да разклащат силно играчките си… ами просто, защото е забавно! Когато е готово за забавления и иска да ви подкани да се включите, не се изненадвайте, ако животното грабне любимото си плюшено мече и започне да го размята отривисто. Това е неговият начин да каже: „Хей, погледни ме! Моля те, поиграй си с мен!“. 

Dogsandcats.bg

А някои кучета добавят този жест към самата игра, разклащайки силно играчката си, докато тичат обратно към вас. 

куче играчкиСнимка: iStock

  • Скука и недоволство

Понякога кучетата тръскат играчките си с намерението да ги унищожат, водени от чувство на скука или разочарование. Това се случва най-често при четириноги, принудени да стоят сами за дълъг период от време или такива, които изпитват тревожност при раздяла, пишат от ASPCA. 

Основният проблем, свързан с използването на играчки като отдушник за неудовлетворение (освен бъркотията, разбира се) е, че домашният ви любимец едва ли ще се ограничи само до тях. Отчаяно търсещото внимание животно (без значение дали е положително или негативно), може да се прехвърли върху одеялата, възглавниците и дрехите ви.

куче играчкиСнимка: iStock

Малко допълнителни упражнения и време заедно могат да помогнат да ангажирате животното, докато ви няма. 

 

Виж още