Как да помогнем на кучето да се справи с промени в рутината си

куче стресирано Снимка: iStock

К учетата процъфтяват в рутината! Истински щастлив домашен любимец е този, който знае точно какво да очаква от живота си: по кое време ще бъде нахранен, кога ще се случи разходката му и колко време ще прекара със скъпия си човек. Да, графикът дава на косматите ни другари комфорт и сигурност. Така че,

когато рутината им бъде внезапно променена от определено събитие, като дете, което отива да учи в чужбина или появата на бебе в семейството, например, животните могат да изпаднат в състояние на стрес.

Това, от своя страна, може да отключи поведение, което често се възприема като проблемно или лошо. А всъщност, четириногото просто не знае как по друг начин да реагира. 

Dogsandcats.bg

куче човек стресСнимка: iStock

И така, как можете да помогнете на домашния си любимец да се справи по-лесно с големите промени в обичайната му рутина? На първо място – разбирането, че косматият ви другар действа, воден от стрес и тревожност, винаги помага. А ето и още някои съвети как да направите прехода по-лек за кучето си.

Опитайте се да правите промените по-бавно

В идеалния случай, когато имате достатъчно времево предизвестие, че идва промяна, можете да започнете подготовката от по-рано. Опитайте се бавно да въвеждате промените в рутината на кучето си. Ако знаете, например, че някой ще напусне дома ви скоро, накарайте го да започне да прекарва по-малко време с животното, преди да си тръгне. В случай, че ви предстои да станете родители пък и смятате да поставите нови правила, свързани с живота на четириногия си другар, започнете въвеждането им възможно най-скоро, преди бебето да се появи. 

куче стресСнимка: iStock

Респективно, ако очаквате промяна в работния си график и ще трябва да промените времето за хранене и разходка на питомеца си, започнете само с 15 минути наведнъж, за да дадете време на животното да се приспособи към по-ранен или по-късен час. И накрая, ако е възможно, опитайте се да правите само по една промяна наведнъж. След като се адаптира към нея, тогава подходете към друг аспект от графика му, който предстои да бъде актуализиран.

Знаем, че понякога не е възможно да се правят бавни промени в рутината на кучето, например, ако член на семейството ви неочаквано попадне в болница. Ако промяната е временна, направете каквото можете, за да адаптирате графика на животното към нея. В случай, че е постоянна, ще бъде необходимо да създадете нова рутина за домашния си любимец, към която да започнете да се придържате. 

куче стресСнимка: iStock

Целта е, каквото и да се случи, кучето ви да знае какво да очаква. И ако всичко се промени изведнъж, най-доброто, което можете да направите, е незабавно да се адаптирате, за да помогнете на косматия си друга да започне да се приспособява към новите условия.  

Бъдете постоянни

Важно е да поддържате рутината на вашето куче същата всеки ден, седем дни седмично. Ако, например, го храните в 6 сутринта през делничните дни, спането до 8 през уикендите може да го стресира, особено в ситуации, когато внезапно е настъпила и по-голяма промяна. Помнете, само постоянният график ще помогне на домашния ви любимец да се отпусне. 

Това означава и постоянно поддържане на ясен набор от правила и очаквания, напомнят от Pets4Homes. Колкото по-последователни сте в ежедневието си, толкова по-бързо и лесно ще му бъде на домашния ви любимец да се приспособи към всякакви промени с минимално количество стрес. 

куче стресираноСнимка: iStock

Лекувайте тревожността

Големите събития в живота ви могат да доведат до дни на стрес и нощи на тревожност за домашния ви любимец. За щастие, има много неща, които можете да направите, за да облекчите безпокойството на животното, докато се адаптира към новата си рутина.

  • Лекарства

Когато всичко друго се провали, има някои медикаменти, които могат да бъдат предписани, за да помогнат за намаляване на безпокойството на вашето куче. Идеята да започнете лекарствена терапия може да звучи непривлекателна за мнозина, но трябва да имате предвид цялостното качество на живот на домашния си любимец. Ако той е сериозно засегнат, то медикаментите може да са добър начин да му помогнете да се чувства по-спокоен, а оттам – да бъде по-здрав и щастлив. Разбира се, всичко това може да се случи само по препоръка на ветеринарния ви лекар. 

  • Упражнения

Упражненията и физическата активност са страхотен начин да облекчаване на стреса, както за кучета, така и за хора. Повече или по-дълги разходки могат да помогнат на домашния ви любимец да се приспособи по-бързо към новата рутина.

куче стресираноСнимка: iStock

  • Запазете спокойствие

Кучетата могат лесно да поемат стреса ни, така че ако сте разстроени заради нещо, то домашният ви любимец ще разтълкува безпокойството ви и ще го приеме като свое. Направете му услуга (а и на себе си) и се опитайте да бъдете спокойни, поне, когато сте около него. 

  • Дайте му време

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато графикът на кучето ви се промени е, че то се нуждае от време, за да се приспособи. При някои четириноги това става по-бързо, докато при други може да отнеме много време. Въпреки това, последователността и вниманието от ваша страна ще помогнат на питомеца ви да приеме и да свикне с новата си рутина.

Виж още