Защо бебешкият плач разстройва кучетата

куче бебе Снимка: iStock

К учето ви се разстройва, когато бебето плаче? Ако е така, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Кратък обзор в интернет и социалните мрежи ще ви убеди, че това е често срещан сценарий. Много домашни любимци се разстройват, скимтят или лаят, когато чуят човешко бебе да плаче. Знаем, че това е неприятен звук за нас, хората, но защо толкова притеснява и косматите ни другари? 

куче бебеСнимка: iStock

Отговорът на този въпрос зависи, поне отчасти, от индивидуалния темперамент на кучето, както и от връзката му със стопаните. Науката обаче показва и нещо любопитно: роля в тази реакция има и простата емпатия. 

Защо кучето се разстройва, когато чуе бебе да плаче?

Според професор Тед Ръфман от университета в Отаго, Нова Зеландия, звукът от плача на човешко бебе може да предизвика скок в хормоните на стрес при кучетата. Професорът е стигнал до това заключение след проучване, при което е изложил 74 души и 75 кучета на звуците на: действителен бебешки плач, бебешко бърборене и компютър, издаващ бял шум. След като слушали съответния шум, субектите били подлагани на тест за слюнка, който оценявал нивата на кортизол. 

Dogsandcats.bg

Изводите са, че звукът от бебешкия плач не само вдига нивата на кортизола (хормонът на стреса), но и кара кучетата да показват физически знаци на повишено внимание, а понякога – сигнали за покорство. Професор Руфман заявява, че това показва наличие на емпатия, което от своя страна значи, че четириногите може би подсъзнателно се чувстват разстроени в отговор на страданието на бебето. 

куче бебеСнимка: iStock

Експерите по кучешко поведение смятат също, че животните улавят енергията около себе си и че тази на плачещо бебе ги разстройва. Част от реакцията им може да произтича и от факта, че вашият домашен любимец не е свикнал да чува бебешки плач до момента и просто не знае как да реагира на този непознат звук. 

Силата на бебешкия плач може да раздразни чувствителния слух на кучето. А скимтенето, лаят или в някои случай – воят, са неговите начини да покаже безпокойството си от наличието на нов силен шум в къщата. 

Ревността от новия член на семейството също е сред факторите, които правят някои домашни любимци по-вокални. Домашният ви любимец може да е бил център на внимание преди да се приберете у дома с бебето си, но сега той е принуден да се състезава (поне в неговите очи е възможно да е така) за вашето внимание. Количеството време, което трябва да отделяте на бебето, може да направи ситуацията още по-трудна за косматия ви другар, който няма много начини да покаже недоволството си, освен да извиси глас. 

куче бебеСнимка: iStock

Какво можем да направим?

В началото може и да е сладко да гледате как кучето ви издава различни звуци всеки път, когато бебето ви се разплаче. Може дори да изглежда, че косматият ви другар някакси „приглася“ на малкия човек, но естеството на емпатичния отговор на животното просто показва, че то чува шум, който го разстройва. Може би се питате: Как можем да накараме кучето си да се чувства по-комфортно? Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да аклиматизирате кучето си към плача на бебето. Веднага щом то започне да плаче, дайте лакомство на кучето си, преди да е реагирало. По този начин постепенно питомецът ви ще започне да асоциира шумовете на бебето с хубави неща и е по-малко вероятно да протестира. 

Ако се касае за съперничество за внимание, можете да успокоите домашния си любимец, като го включите в ежедневната си рутинна грижа за бебето. Говорете му, докато сменяте памперса, храните бебето или го слагате да спи. Ако косматият ви другар чувства, че и той участва и че получава внимание, също както и бебето, може да изпитва по-малка нужда да показва присъствието си чрез скимтене или лай. 

куче бебеСнимка: iStock

Винаги възнаграждавайте домашния си любимец за доброто поведение, когато бебето е наоколо. 

Кучетата са радост. Бебетата са радост. Но понякога, когато съберем двете заедно, радостта е последната дума, която бихме използвали, за да обрисуваме ситуацията. Не бива да се отчайвате! Домашният ви любимец просто се нуждае от малко помощ, за да се ориентира в новата обстановка, включваща странни и тревожни звуци, идващи от съществото, което отнема по-голямата част от вашето време. С малко допълнително внимание, напътствия и обич, то може да се успокои и дори да развие „кучешка любов“ към бебето. 

куче бебеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

4 съвета за безопасност в съжителството между куче и бебе

Виж още