Дали вниманието на кучето към новороденото е мания или защита

куче бебе Снимка: iStock

И звестно е, че кучетата са най-добрите приятели на хората от векове. Те са верни спътници, защитници и членове на семейството ни. Въпреки това, когато в дома ви се появи ново бебе, поведението на домашния ви любимец може да се промени драстично (или драматично, зависи от гледната точка!). 

Някои четириноги буквално стават обсебени от новороденото – следват го навсякъде, докато други надяват маската на безразличието. За това и голяма част от стопаните се опитат – дали интензивният интерес на питомеца им към новия член на семейството им е мания или по-скоро форма на защита?

куче бебеСнимка: iStock

Защо кучетата сякаш полудяват около бебета?

Кучетата имат естествен инстинкт да защитават семейството си, независимо дали заплахата идва от други животни или потенциални опасности, свързани с околната среда. Това е закодирано в тяхната ДНК и датира от дните им като диви животни. В миналото косматите ни другари са били част от глутница, чиито членове са се пазили взаимно, за да имат шанс да оцелеят. В семейна обстановка четириногото вижда вас и всичките ви близки хора като своя глутница и следователно – изпитва необходимост да ви пази.

Dogsandcats.bg

куче бебеСнимка: iStock

Ролята на кучето като защитник в семейната динамика е жизненоважна, точно, както и връзката между животното и семейството му е неразрушима. Проучвания по темата, цитирани от Американския киноложки клуб, показват, че четириногите възприемат и реагират на новородените по различен начин, отколкото на възрастните. 

Специалистите смятат, че

питомците ни имат вродена способност да усещат кога бебетата са уязвими и това задейства техните защитни инстинкти.

Мания срещу защита

Важно е да разберем разликата между манията на кучето и защитното му поведение. Манията на домашния ви любимец по новороденото ви бебе може да бъде опасна и трябва да й се обърне внимание незабавно. За разлика от нея, защитното поведение е естествено за питомеца ви и е добре да се насърчава по правилния начин, тъй като то е насочено към това да предпази най-малкия член на семейството ви.

куче бебеСнимка: iStock

Обсесивно поведение

Когато едно куче се фиксира прекалено много върху новороденото, това може да е признак на обсесивно поведение. Има различни начини, по които можете да го познаете, включително:

 • Постоянно лаене, хленчене или следване от стая в стая;
 • Продължително взиране в бебето;
 • Опит на кучето да легне върху или близо до бебето;
 • Възбудено или твърде покровителствено поведение, когато майката или някой друг държи бебето;
 • Агресия към всеки гост/непознат, който се приближи към бебето;

Имайте предвид, че кучетата могат да бъдат непредсказуеми и за това взаимодействията между четириногите и малките деца винаги трябва да се наблюдават внимателно.

куче бебеСнимка: iStock

Този тип поведение може да бъде стресиращо за новите родители и дори да изложи на известен риск безопасността на бебето им. Необходимо е да се намесите и да се опитате да го коригирате незабавно, за да избегнете превръщането му в навик. Можете да го направите, като:

 • Пренасочите вниманието на кучето си към други дейности или играчки;
 • Приложите подсилващо обучение – награждаване на животното за доброто му поведение или коригиране на негативното;

Разбирането, че натрапчивото поведение може да е признак на безпокойство или стрес е важно, тъй като то ще ви помогне да обърнете внимание на основния проблем. Помнете – всичко е обратимо, стига да подходите с необходимото внимание и разбиране. 

куче бебеСнимка: iStock

Защитно поведение

Естественият инстинкт на кучето е да защитава малкото дете. Домашният ви любимец демонстрира това по различни начини, за това – бъдете бдителни и отзивчиви към животното, ако забележите, че то:

 • Наблюдава внимателно бебето;
 • Става по-привързано и защитно към новороденото;

Този тип поведение е не само естествено, но и полезно за безопасността на семейството ви. Защитните инстинкти на домашния ви любимец могат да действат като допълнително ниво на сигурност и спокойствие за новите родители. За да насърчите и подкрепите защитното поведение на домашния си любимец, можете да: 

 • Включите домашния си любимец в дейности, свързани с бебето;
 • Да му позволите да се запознае с аромата и присъствието му;
 • Да му помогнете, чрез команди и обучение, да започне да реагира спокойно в присъствието на новороденото;
 • Да му осигурите място близо до креватчето на бебето или зоната му за игра, откъдето може да го наблюдава на безопасно разстояние;

куче бебеСнимка: iStock

Важно е да знаете, че защитното поведение на кучето е различно от агресията. Домашният ви любимец няма да нарани малкото човече, освен ако не почувства действителна заплаха от негова страна. За да се гарантира, че защитното поведение на питомеца ви е насочено по положителен и сигурен начин, от решаващо значение е да му се осигури необходимото обучение и да му се дадат конкретни насоки.

Вижте още:

Как да подготвим кучето за появата на бебето ни

 

Виж още