Защо кучетата се държат странно около лимони?

куче лимони Снимка: iStock

З ащо кучето ми се държи странно около лимони? Ако си задавате този въпрос, вероятно сте ставали свидетел на нетипичното поведение на домашния си любимец, когато сте го оставили да подуши или да си взаимодейства с лимон. 

Може да звучи леко комично, но истината е, че повечето четириноги инстинктивно се отдръпват, когато им покажете или доближите до носа им жълтия плод – сякаш току-що са срещнали лице в лице най-лошия си враг на земята. Но защо? 

куче лимониСнимка: iStock

Въпрос на киселина

Най-вероятно неприязънта на кучетата спрямо лимоните е породена от силната киселинност на плода. Изглежда, че повечето четириноги намират цитрусите за отблъскващи, което ги кара да реагират по странни начини, когато са изложени на тях- някои скимтят, други се свиват или се отдръпват. И проблемът, както изглежда, не е ограничен само до лимоните. Портокал, грейпфрут и лайм – всички те допълват списъка с най-отблъскващите плодове за косматите ни другари.

Dogsandcats.bg

куче лимониСнимка: iStock

Но можем ли да ги виним? Ако и вие изядете парче лимон ще направите кисела физиономия, нали?

Токсичен ефект

В допълнение към киселинната природа на лимона, имайте предвид, че според ASPCA етеричните масла и псоралените в лимоновите растения могат да имат токсични ефекти, включително повръщане, диария, депресия. 

Лимоновите семки, заедно с кората могат да причинят дразнене, стомашно разстройство и в някои случаи, при поглъщане на прекомерни количества, дори парализа на централната нервна система.

куче лимониСнимка: iStock

Така че, макар да е смешно да гледате как домашният ви любимец се държи странно около лимони, по всичко изглежда, че кучетата имат основателна причина да ги мразят. 

Отвращение към горчивите вкусове

Собствениците на четириноги понякога се възползват от естественото отвращение на кучето си към кисели/горчиви вкусове, за да го обезсърчат да гризе мебели или да ближе раните си.

Любопитен факт: Учените смятат, че в природата неприятните вкусове са флаг, който подсказва на животното, че е срещнало нещо лошо, което е потенциално вредно, несмилаемо или отровно.

Вижте още:

Защо кучето ни не трябва да яде грозде

Кои плодове можем да споделим с кучето си

Безопасно ли е да даваме на кучето да облизва чинията ни

 

Виж още