Безопасно ли е да даваме на кучето да облизва чинията ни

куче Снимка: iStock

Т рябва да признаете: обичате да споделяте храна с кучето си, нали? Макар да знаем, че не се препоръчва да даваме на домашния си любимец остатъци от масата, понякога просто не можем да устоим на сладката му муцуна и влажен поглед, с които животното сякаш ни казва: „Моля те, дай ми една хапка!“.

Макар написано да не звучи особено красиво или романтично, факт е, че 

много стопани оставят домашния любимец да оближе чинията им, за да дояде остатъците в нея, след като са приключили с храненето. Дали обаче това е напълно безопасно – както за стопанина, така и за самото куче?

Dogsandcats.bg

Полезно би било да научите за някои от възможните нежелани последици, които могат да възникнат около яденето от една и съща посуда с вашия домашен любимец. За да можете ясно и обективно да прецените за себе си дали това е безопасен навик или недотам.

кучеСнимка: iStock

  • Проблеми с чистотата около купичките за кучета

В паничките за храна и вода на домашните ни любимци се формира чудесна среда за развитие на бактерии и различни микроорганизми. Според редица ветеринарни здравни организации, това е четвъртата най-гореща точка – източник на микроби в дома ви. 67% от купичките за храна за четириноги могат да съдържат бактерии на салмонела, дори и след като сте ги измили, тъй като някои съдомиялни машини не се нагряват достатъчно, за да ги убият.

Сред другите заболявания, които могат да се разпространят благодарение на купички за домашни любимци – особено обществени или такива, които не се почистват редовно – са чревни паразити, E. сoli, ламблии, лептоспири, кокцидия, кучешки право вирус. 

В допълнение, някои бактерии и чревните паразити могат да попаднат в организма и на човека. А споделянето на вашата чиния или купа с домашния любимец увеличава този риск.

кучеСнимка: iStock

  • Проблеми с безопасността на храните

Много видове човешки храни не са подходящи за консумация от кучета. Някои продукти, плодове и зеленчуци са токсични за косматия ни приятели и сериозно могат да им навредят, ако животните погълнат фатално количество. 

За разлика от храната за домашни любимци, голяма част от продуктите, които консумираме в ежедневието си, съдържат много захар, мазнини и сол, всички от които не са здравословни за вашето куче. Ако го оставяте да облизва чинията ви, то може да получи част от нездравословните остатъци от вашата храна.

Освен това, ако ядете нещо, което не се препоръчва да споделяте с четириногото, то може случайно да попадне в устата му. Да кажем, че сте имали пилешко бутче с гарнитура за вечеря. След като сте приключили с храненето, сте оставили костите в чинията си. Досещате се, че ако кучето ви ги погълне, това води до опасност от задавяне. Същото се отнася и, ако сте яли шоколадов десерт, а по чинията ви има (макар и малки) остатъци от сладко. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 10 храни, които можем да споделим с кучето си

  • Проблеми с поведението

Споделянето на храна от масата с вашето куче може да доведе до поведенчески проблеми, с които в последствие да ви е трудно да се справите. Окуражен, че винаги „има нещо и за него“, косматият ви другар постепенно ще става все по-настоятелен – може да започне да скача на столовете и директно да „седне“ с вас на вечеря. Не е изключено да досажда на гостите ви по време на хранене, за да измоли парченце храна от масата, докато не гледате. И ако това не е нещо полезно за него – отново стигаме до здравословните проблеми. 

Имайте предвид, че когато споделяте прибори за хранене с кучето си, които иначе са запазени за вас, вие му съобщавате, че то е доминиращото в домакинството. А това отмества лидерската позиция от вас и може да доведе до проблеми с обучението и в други области.

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата и хората да споделят чисти чинии?

Да речем, че искате да споделите чиста чиния с кучето си. Бихте могли да измиете с топла вода своята, след като сте приключили с яденето, а след това да оставите животното да я използва, или обратното. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че това е безопасен вариант, който не крие рискове за здравето, никога не можете да сбъркате в желанието си да сте твърде внимателни. 

Не забравяйте, че кучетата ядат неща от земята – включително понякога собствените си или чужди изпражнения. И в някои случаи водата никога не може да бъде достатъчно гореща, за да дезинфекцира наистина чиниите ви.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите вместо това?

Най-добре е да държите купичката за храна за кучето си и човешките съдове отделно. Освен че е добре да инвестирате в панички от неръждаема стомана, защото се мият по-лесно и не задържат толкова микроби, ако искате да намалите вероятността от разпространение на бактерии, започнете да ги почиствате ръчно. Добре е това да се случва поне на всеки два-три дни. Можете да използвате и по-силни препарати (тип белина), ако искате наистина да направите дълбоко почистване, но не забравяйте да изплакнете купичките много добре след това.

Друг вариант е да поставите паничките на кучето в съдомиялна машина, но се препоръчва да ги миете отделно от човешката посуда и да се уверите, че водата е с подходящите високи градуси. Почиствайте редовни и постелката за храна на кучето си, поддържайте и зоната около тях. Всеки път, когато боравите с купичките на домашния си любимец, независимо дали ги миете на ръка или в съдомиялна машина, мийте добре ръцете си със сапун, за да минимализирате шансовете от заразяване с бактерии.

В заключение можем да кажем, че не е най-добрата идея да споделяте съдовете за хранене с кучето си. Но не бива да се тревожите – косматият ви другар едва ли ще се обиди!

 

Вижте още:

Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Панкреатит при кучетата – симптоми и превенция на заболяването

Виж още