Защо кучетата гонят опашките си

куче опашка Снимка: iStock

П реследването на опашката е едно от най-сладките и странни неща, които кучетата ни правят. Тъй като е безобидно рядко се замисляме какво предизвиква това поведение у четириногите ни приятели. И тъй като те са склонни с часове да правят кръгове из стаята в опити да „хванат“ опашката си, заслужава си да се замислим над факторите, които ги подтикват да го правят:

  • Възраст

Любопитството, присъщо на малките кученца, ги кара да гонят опашките си. Докато са едва на няколко месеца – до първата годинка, кутретата свикват със себе си, както и със заобикалящата ги среда. За това не е никак чудно, че могат да „забравят“, че имат нещо прикрепено към задната част на тялото им. Понякога пък, опашката може да им изглежда като висяща играчка-закачка, която сякаш бяга нарочно от тях. Подобен тип поведение се наблюдава и при бебетата, в момента, когато започват да обръщат внимание на краката си, да си играят с тях, да ги хапят и тн.

куче опашкаСнимка: iStock

Най-често кучето надраства този навик, научава, че няма как да „улови“ опашката си, но докато настъпи този момент се подгответе за много опити от негова страна.

Dogsandcats.bg
  • Скука

Кучетата са склонни към всякакво странно и необичайно поведение, когато им е скучно. Ако нямат с какво да ангажират вниманието си, те търсят различни забавления. Някои четириноги лаят, други – копаят, трети развиват деструктивно поведение и унищожават вещите на стопаните си – и всичко това е, защото са отегчени. 

При някои домашни любимци гоненето на опашката е начин да се разнообразят, да изразходват малко от събраната излишна енергия, докато са сами вкъщи. Повече физическа активност и играчки, които да ангажират вниманието на животното биха могли да го накарат да забрави за опашката си – поне за известно време!

  • Привличане на внимание

Най-важното и любимо нещо в живота на домашния ви любимец е да е около вас и да си общувате. Ако забележите, че гони опашката си само във ваше присъствие, то това може да е опит за привличане на вниманието ви. И макар да не е непременно лошо поведение, най-добрият начин да го спрете (ако имате желание, разбира се) е да игнорирате тези моменти. Дори не поглеждайте животното, докато се върти в кръг из стаята, а когато спре да го прави задайте му някоя друга команда, която да го разсее. Ако я изпълни правилно – едва тогава следва да получи награда. 

  • Принуда

Кучетата могат да получат синдром, подобен на човешкото обсесивно-компулсивно разстройство, което се нарича кучешко компулсивно разстройство. Това състояние кара четириногите да повтарят определени действия, което води до освобождаване на хормони в мозъка, които ги успокояват. Преследването на опашката е най-често срещаното натрапчиво действие, наблюдавано при кучетата.

куче опашкаСнимка: iStock

Ако забележите, че кучето ви гони опашката си до степен, че прекъсва нормалния ритъм на живота си, задължително се свържете с ветеринарния си лекар. Той ще ви помогне да разберете дали косматия ви приятел се опитва да се успокои и ще изпише подходящо медикаментозно лечение. 

  • Медицински проблеми

Някои кучета се опитват да хванат опашката си, защото изпитват болка или дискомфорт. Това може да си проличи и по факта, че животното облизва и хапе края й до степен, до която тя е почти оголена откъм косми, разранена и/или зачервена. В този случай задължително трябва да посетите ветеринарния си лекар. Най-често това поведение на домашния любимец се дължи на бълхи, инфекции, травми или засегнати анални жлези.

Гоненето на опашката, подобно на всяко поведение при кучето ни, има своите обяснения. Ако се случва рядко и няма други външни признаци, свидетелстващи за психически или медицински проблем, това може да е просто навик от скука или за привличане на внимание. За да сте сигурни обаче, винаги наблюдавайте езика на тялото и цялостното държание на четириногия си приятел.

Вижте още:

5 причини защо кучето се прозява

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още