Защо кучетата се страхуват от камиони

куче камион Снимка: iStock

К отките може и да имат репутация на „плашливи“, но ако сте разхождали кучето си в близост до оживен междуградски път, по който минават и камиони, то добре знаете, че реакциите на кучетата също невинаги са дотам рационални. Да, понякога страховете на четириногите имат смисъл, но в определени моменти могат сериозно да ни объркат. За това и най-доброто, което можем да направим, е да се опитаме да разберем какво предизвиква подобно поведение у четириногия ни другар и да направим всичко възможно, за да му помогнем да преодолее тревогите си. 

Камионите са сравнително често срещан страх при кучетата. Без значение дали са пощенски, такива за доставки, за боклук, пикапи или ТИР-ове. И така – какво е това в тези големи превозни средства, което толкова ужасява четириногите ни другари?

куче страхСнимка: iStock

  • Камионите са шумни

Колкото по-голяма е колата, толкова по-силен е звукът от нея, нали? Експертите посочват шума като основен фактор за страха на кучетата от камиони. Не само, че те са по-шумни, когато са в движение, но и голяма част от действително стряскащите звуци за четириногите всъщност идват, когато превозното средство е в процес на тръгване и спиране. Което, много камиони като боклукчийския, например, правят често. 

Dogsandcats.bg

Според специалистите, писъкът на въздуха от спирачките и ръмженето на двигателя, когато камионът тръгне отново, са най-плашещи за кучетата. 

куче камионСнимка: iStock

  • Камионите са големи

Но какво да кажем за паркираните камиони? Те не вдигат никакъв шум и все пак плашат кучетата ни. Защо? Това вероятно се свежда до големината им. Някои кучета може просто да са генетично предразположени да се страхуват от големи, неодушевени предмети. 

„Често страховете от неодушевени предмети се считат за фобия. По-често обаче, страхът е пряко свързан с генетиката“, обяснява -д-р Карен Фазио в своя разработка по темата, публикувана в Inside New Jersey. 

„Научно доказано е, че страхът може да бъде наследен”,  допълва още специалистът, давайки пример с кръвната линия на група пойнтери, които изследователите изучават от години, много от които „се страхуват от собствената си сянка“.

куче камионСнимка: iStock

Как да помогнете на вашето куче да преодолее страха си от камиони?

Когато си поставяте за цел да помогнете на домашния си любимец да преодолее даден страх, тактиката ви трябва да бъде повече или по-малко еднаква, независимо от самия него. Никога не принуждавайте кучето си да се сблъска рязко или внезапно с най-интензивната версия на своя страх. Постепенно и многократно го излагайте на него, обсипвайки го с лакомства и похвали, когато не реагира с уплаха на въпросния стимул. 

Ако кучето ви се ужасява от камиони, например, започнете, като се приближите до паркиран пикап или бус, като оставите домашния си любимец да се приближи сам до него. 

Какво да направим, ако кучето ни се ужасява от камиона за боклук?

Страхът от боклукчийските камиони често се демонстрира чрез класическите реакции: лай, замръзване и ръмжене. Някои кучета стават агресивни в опита си да „избягат“ от страшното превозно средство. И тъй като камионът постепенно се отдалечава, те смятат, че те са причината той да си тръгне.

Ако домашният ви любимец не реагира добре на боклукчийския камион, най-добрият ви начин на действие е да сте подготвени за пристигането му. Повечето камиони за боклук обикалят по доста надежден график, така че ще усетите или дочуете кога този, който отговаря за вашия район, наближава.

куче страхСнимка: iStock

Когато това се случи, включете телевизора или радиото, за да заглушите звуците на камиона и се опитайте да ангажирате вниманието на кучето си със забавни алтернативни дейности. Целта е вашето куче да се съсредоточи върху нещо друго, когато камионът за боклук наближи, свърши работата си и продължи по пътя си.

С постоянство и търпение можете да помогнете на домашния си любимец да преодолее страха си от камиони. Важно е да го награждавате и поощрявате всеки път, когато не се поддаде на уплахата си. И се постарайте никога да не му се ядосвате или повишавате тон, тъй като това само ще увеличи страховете и крайните му реакции.

Вижте още: 

Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

Защо кучето ми трепери

Виж още