Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

куче човек Снимка: iStock

И ма хора, които просто не могат да подминат куче на улицата, без да се усмихнат и да им се прииска да го погалят. Ние, признаваме си, сме точно от този тип, като разбира се, се придържаме към правилото преди това да поискаме позволението на собственика на четириногото. Има обаче едно нещо, което не е добре да правим, когато се запознаем с непознато куче, било то на улицата или в близкия парк и това е задържането на погледа.

куче човекСнимка: iStock

Продължителният зрителен контакт може да има различно значение за кучетата, в зависимост от индивидуалния им темперамент. Някои четириноги, особено тези, които се борят с реактивността си или да предпазливи към хората, може да се разтревожат от непознат, който ги гледа втренчено.

Взирането може да накара едно куче да се почувства предизвикано. Погледът ви то може да възприеме и като директна заплаха или нещо, което да го направи неспокойно.

Dogsandcats.bg

Животното може дори да изпита страх, че се опитвате да му отнемете ресурс, като например играчка или нещо за дъвчене. 

Вижте още: Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

По същия начин, само, защото едно куче се взира във вас, това не значи, че то винаги е приятелски настроено или се чувства удобно във ваше присъствие. Ако продължителният зрителен контакт е придружено от скована поза на тялото, а животното дори не мига, то опитайте се да не го гледате в очите. Вместо това се отдръпнете, за да му дадете пространство, тъй като четириногото показва явни признаци на дискомфорт.

куче човекСнимка: iStock

Избягвайте да разсейвате служебни кучета

Опитайте се да избягвате да разсейвате служебни кучета, докато работят, тъй като това може да има неочаквани последици. Важно е да не викате четириногото, нито да се взирате в него или във водача, тъй като това може да ги накара да се почувстват неудобно или да попречи на животното да върши работата си. 

Когато моето куче ме гледа...

Може да забележите, че собственото ви куче прекарва известно време, взирайки се във вас. Домашните любимци гледат продължително стопаните си по различни причини, като често това е, за да научат повече за нас и това, което правим, като вид укрепване на връзката човек-куче. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Вашето космато приятелче може да ви наблюдава внимателно и като вид намек, че предстои да му се случи нещо вълнуващо, като излизане на разходка или време за хранене. Често кучетата използват зрителен контакт, за да съобщят своите желания, като например – да подскажат на стопанина си, че са гладни. 

Наскоро осиновено четириного, което е срамежливо, несигурно или донякъде недоверчиво, може да се стреми да избегне зрителен контакт с вас или да се обърне, когато забележи, че се взирате в него. При тези обстоятелства – оставете му малко време и спокойствие, за да свикне с вашето присъствие.

Защо трябва да тренирате за зрителен контакт

Може да ви звучи парадоксално, но е във ваш интерес да обучите и развиете положителни асоциации, свързани със зрителния контакт за собственото си куче. Реплика от типа „погледни ме“ е команда, която може да ви бъде полезна в различни ситуации. А като бонус – засилвате връзката с четириногия си другар!

куче се взира в човекСнимка: iStock

Чрез използване на техники за обучение на базата на положително подсилване (похвали или лакомства), съчетани с гледането в очи, вашият домашен любимец ще научи, че да ви наблюдава е действие, което ще му донесе нещо добро. 

Вижте още:

Извинете, мога ли да погаля кучето ви?

Защо "тестът с подушването" не е най-добрият начин да се запознаем с куче

 

Виж още