Защо кучетата винаги искат нашата храна

куче Снимка: iStock

В кучешкия свят сякаш съществува едно неписано правило, според което храната на стопанина е в пъти по-вкусна и винаги желана от страна на домашния любимец. Да, в паничката му може да го чака ароматен пастет от говеждо, допълнен с моркови, например, но вашият недояден от миналия ден хотдог, отдавна загубил както формата, така и (нека си го признаем!) – голяма част от вкусовите си качества, изглежда далеч по-апетитно в очите на четириногото. И това никога не се променя. 

куче хранаСнимка: iStock

Ако и вашият космат приятел не сваля очи от храната ви, независимо какво похапвате, може би се чудите на какво се дължи това? Бързаме да ви успокоим и да уточним, че това няма нищо общо с яденето на самото животно. Всъщност, всичко е въпрос на инстинкти. 

Защо кучето ни сякаш винаги иска моята храна?

Нека разгледаме заедно вероятните причини, поради които вашият домашен любимец иска толкова да опита от вашата храна. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Природа 

Предците на домашния ви любимец е трябвало сами да се грижат за прехраната си. А понякога това е било по-трудна задача, отколкото звучи. За това и у четириногите се е развил инстинкт да слагат в уста всичко, което се изпречи на пътя им. Причината, поради която вашето куче сякаш винаги държи да опита от вашето ядене е именно тази – в природата му е да се опита да стигне до всяка храна, която вижда и подушва около себе си. Защото не знае кога ще дойде време за следващото хранене. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви е гладно

Една от възможните причини за влажния поглед на домашния ви любимец, вперен в масата ви за вечеря, е че самото животно е гладно. Това е по-вероятен сценарий, ако кучето ви е склонно да „моли“ за храната ви преди самото то да е яло. Най-лесното решение – нахранете го по-рано от обикновено. Така ще сте спокойни, че четириногото е поело достатъчно количество калории.

  • Доминиране

Ако домашният ви любимец се отличава с по-доминантен характер, то може би желанието му да опита от съдържанието на чинията ви се корени във факта, че като лидер (в собствените си очи), кучето смята, че то трябва да яде първо. Ще познаете, че се касае за тази ситуация, ако животното стане агресивно, когато откажете да му дадете от яденето си. 

кучеСнимка: iStock

  • Харесва му как мирише храната ви

Кучетата имат силно обоняние и е съвсем вероятно миризмата на храната да е това, което привлича животното и провокира интереса му. 

Какво можем да направим, за да избегнем това поведение?

Вижте някои от възможните опции, които можете да изпробвате, за да се преборите с това поведение:

  • Избягвайте да го възнаграждавате

Би помогнало да избягвате да давате на кучето си от вашата храна – колкото и да ви се моли или да настоява. Уверете се, че всички членове на семейството ви или хората, с които живеете са запознати с правилата. В противен случай рискувате четириногото да научи, че ще получи храна винаги, когато поиска.

кучеСнимка: iStock

  • Уверете се, че диетата му е пълноценна

Уверете се, че осигурявате на домашния си любимец максимално балансирана и питателна диета, богата на хранителни вещества, витамини и минерали.

 

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спре да моли за храна

Виж още