Защо кучетата заравят носа си, когато спят

куче спи Снимка: iStock

К учетата ни са интересни същества, които често имат неразбираемо за стопаните си поведение. Един навик на домашните любимци, който предизвиква както недоумение, така и умиление, е заравянето на носа в одеялото или леглото, докато спят. Това поведение може да бъде озадачаващо за собствениците, но всъщност зад него има няколко различни причини. Предлагаме ви 9 от най-честите от тях. 

  • Чувство на сигурност

Кучетата често се чувстват по-сигурни, когато дремват в малко, затворено пространство. Когато кучето зарови носа си в одеяло, това може да се дължи на желанието му да пресъздаде усещането, че е в леговище. 

куче спиСнимка: iStock

Възможно е и това поведение да е генетично заложено у четириногите ни другари. В дивата природа кучетата се предпазват от студа, като заравят носа си, докато дремват. 

Dogsandcats.bg
  • Удобна поза за сън

За някои кучета заравянето на носа по време на сън е просто удобна поза. Така животното се чувства по-комфортно и спокойно, като същевременно улеснява ставането, тъй като четириногото може просто да вдигне глава нагоре, вместо да се налага да обръща цялото си тяло. 

куче спиСнимка: iStock

  • Опит за блокиране на светлината

Кучетата са силно чувствителни към светлина и някои от тях може да заравят носа си, за да блокират всичко, което би могло да смути съня им. Това е особено често срещано при четириноги, които се страхуват от гръмотевични бури или фойерверки, тъй като проблясъците от светлината могат да бъдат много обезпокоителни. 

  • За запазвате на телесната температура

Кучетата са много ефективни в запазването на телесната си топлина. А един от начините, по които го правят, е като се свикват на стегната топка. Когато едно животно се свие на геврек и покрие носа си с лапи, то най-успешно улавя топлината, за да се стопли. 

куче спиСнимка: iStock

Това поведение се наблюдава най-често при студено време или ако едно куче е болно, тъй като така то се опитва да генерира допълнителна топлина.

  • Нервност или уплаха

Кучетата имат естествен инстинкт да се скрият, когато се чувстват уплашени или застрашени. Нервността също е причина едно животно да заравя носа си в одеялото или в леглото си – един вид като опит да се справи със стреса. За да сте сигурни, че се касае за страх или безпокойство, потърсете и други признаци, свързани с езика на тялото, като треперене, задъхване или хленчене. 

  • Заучено поведение

Много кученца се научават да заравят носа си от майка си или от братчетата/сестричетата си в котилото. Дори ако четириногото не е виждало майка си да го прави, имитацията на поведението може да се заучи и от други по-възрастни кучета в дома.

куче спиСнимка: iStock

  • Настинка или респираторна инфекция

Ако вашето куче се опитва да зарови носа си и забележите, че има хрема или киха, то може да има настинка или респираторна инфекция. Четириногите често естествено заравят носа си в опит да затоплят дихателните пътища и да улеснят дишането. 

  • Алергия

Освен настинки и респираторни инфекции, кучетата заравят носа си и поради алергия. Ако животното киха или има сълзене от очите, това може да е алергична реакция към околната среда. 

Полени, прах и мухъл са най-често срещаните алергени, които могат да засегнат четириногите. Ако смятате, че косматият ви другар може да е алергичен към него, опитайте да премахнете алергена от околната среда и вижте дали симптомите няма да се подобрят. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Тумор или израстък в носа

Ако кучето ви има израстък или тумор в областта на носа, то може да го зарови в опит да облекчи дискомфорта или болката си. Ако забележите, че косматият ви другар се опитва да зарови носа си по-често или изглежда, че изпитва болка, уговорете среща с ветеринарния си лекар. 

Трябва ли да се притесняваме, ако кучето ни заровя носа си, докато спи?

Най-често няма нужда да се притеснявате, ако кучето ви заравя носа си, докато спи. Въпреки това, ако забележите, че косматият ви другар го прави по-често, това е ново поведение или е последвано от други симптоми, може да се наложи да му обърнете по-сериозно внимание. Ако ситуацията продължава или се влоши, уговорете час за преглед при вашия ветеринарен лекар. Причините, поради които четириногите заравят носа си, могат да бъдат поведенчески или медицински, така че винаги е добре да се проучат всички възможности. 

Вижте още: 

Защо понякога кучетата спят с отворени очи

15 малки радости, запазени само за собствениците на кучета

 

 

Виж още