Защо кучето копае в леглото ми?

куче рови Снимка: iStock

Д а имаш куче безспорно е една от най-големите радости в живота, но отглеждането на домашен любимец може да доведе и до стресови ситуации. На всеки стопанин на четириного се е случвало да се разтревожи, например, когато питомецът му направи нещо ново или неочаквано. Защото, нека си го признаем, някои от навиците на косматите ни другари са, откровено казано, неразбираеми. Като това защо животното копае в леглото ни.

куче ровиСнимка: iStock

8 причини защо кучето рови в леглото ви

Ако сте забелязали, че домашният ви любимец рови или копае в леглото ви, то бързаме да ви успокоим – далеч не сте единствени! Това е често срещано поведение при четириногите, което обикновено не е повод за притеснение. В някои случаи е достатъчно само да знаете защо животното копае, за да го научите да не го прави, докато друг път има нужда от намесата на професионалист. 

куче ровиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Инстинкт

Най-честата причина едно куче да рови – било то в своето или във вашето легло, е инстинкт. Дивите предци на домашните ни любимци са прекарвали нощта под открито небе и им е било необходимо безопасно място за сън. За целта те често са си изкопавали плитка дупка в земята (работещите впрегатни кучета на север все още го правят!).

Ако домашният ви любимец копае преди сън, той вероятно следва инстинктите си. Обикновено ровенето е придружено от въртене в кръг и многократно сядане. И това е съвсем нормално поведение.

куче ровиСнимка: iStock

 • Комуникация

Въпреки че инстинктът е силен, някои кучета общуват чрез копаене. Ако домашният ви любимец рови само, когато вие сте наоколо или го прави само във вашето легло/одеяло, то има шанс питомецът ви да се опитва да привлече вниманието ви някак. Може би иска да се гушне под завивката до вас - можете ли да го вините?

 • Териториалност

Кучетата имат различни начини за маркиране на територия. Ако домашният ви любимец рови в одеялото или възглавницата ви, без значение колко често сменяте спалното си бельо, то вероятно маркира леглото ви като свое, за да попречи на други кучета да предявят претенции към него или към вас. 

куче ровиСнимка: iStock

 • Любопитство

Разбира се, отговорът може да бъде много прост и не е задължително да се свежда до инстинкти или териториални претенции. Кучетата копаят навън, защото това е в природата им – те просто искат да разберат какво има отдолу! Същото може да се отнася и за леглото ви – може би под завивката ви се крие нещо, което си струва да бъде намерено!

 • Безпокойство

Често срещана причина кучетата да правят нещо необичайно (както е и при много хора): тревожност. Това е особено вярно, ако домашният ви любимец е осиновен от приют и все още не се е адаптирал напълно към новия си дом. Животното може да копае поради безпокойство, опитвайки се да намери безопасно място, където да се скрие и отпусне необезпокоявано за нощта.

куче ровиСнимка: iStock

 • Безопасност

Ако кучето ви изпитва леко безпокойство, то може да търси начин да си осигури безопасност, ровейки в завивките ви с цел да се настани под тях. Да бъдеш в затворено, малко, топло местенце е чудесен начин да се усетиш защитен! Особено ако любимият ти човек е наблизо. Освен да обсъдите това поведение с ветеринарния си лекар, най-важното, което можете да направите за тревожния си домашен любимец, е да се уверите, че се чувства в безопасност.

Веднъж щом се почувства в безопасност, обикновено домашният ви любимец няма да продължи с тревожното поведение.

 • Комфорт

Въпреки че безпокойството и безопасността са важни неща, за които трябва да внимавате, те не са толкова често срещани при кучетата, колкото са по-простите обяснения. Понякога четириногите просто търсят повече удобство и ровят, за да открият най-добрата и удобна позиция за сън.

куче ровиСнимка: iStock

Ако едно животно не се чувства удобно, то вероятно ще се опита да коригира пространството си, докато не се настани добре. Това обикновено включва ровене, хапане или бутане на предмети с нос. 

 • Гнездене

Последната причина кучето да рови в леглото ви е, че е бременно и скоро ще се сдобие с малки. Разбира се, тук говорим за специфична ситуация – ако нямате женско куче или сте сигурни, че то не е бременно, то тази точка не се отнася за вас. 

Поведението на гнездене е типично за бъдещите майки, като сред основните признаци, които може да забележите, са:

 • Копаене в леглото
 • Събиране на възглавници и одеяла на едно място
 • Тежко задъхване

куче ровиСнимка: iStock

Как да спрем кучето да рови в леглото ни?

Копаещото куче е животно, което следва инстинктите на своите предци, заложени у него от миналите поколения. Въпреки това, ако имате желание ако не да спрете, то поне да ограничите това поведение, има няколко метода, които да опитате.

Най-ефективният начин е да обучите кучето си да общува по различен начин. Независимо дали се опитва да ви каже, че има нужда от комфорт, че е уморено или че иска да играе, има и други начини това да се случи. Друг метод е просто да не допускате питомеца си на леглото. Веднага щом започне да копае, кажете на кучето си да слезе, използвайки твърда команда „не“. 

И така, защо кучето рови в леглото ми? Независимо дали косматият ви другар го прави поради безпокойство, инстинкт или просто се опитва да се настани удобно, можете да спрете този навик, като обучите животното да общува по друг начин или като не го допускате до леглото. 

куче ровиСнимка: iStock

Въпреки това, знаейки, че кучето ви вероятно следва своя инстинкт, вярваме, че се успокоите, че с него не се случва нищо нередно и ще ви бъде по-лесно да спите през нощта (дори ако това включва унищожаване на една или две възглавници).

Вижте още:

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

5 основни команди, на които да научите кучето си

Виж още