Защо кучето ми души въздуха и гледа нагоре

куче души Снимка: iStock

Д енят навън е прекрасен и решавате да оползотворите хубавото време, като излезете на разходка с домашния си любимец. В един момент обаче, както си ходи, кучето ви спира и започва да души въздуха, докато погледът му сякаш е фокусиран някъде нагоре в небето. Ако всичко до тук ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! 

куче душиСнимка: iStock

Има различни причини, които може би мотивират това странно поведение на домашния ви любимец. Предлагаме ви да разгледаме по-често срещаните от тях. 

  • Кучето ви е чуло нещо интересно

Известно е, че кучетата имат по-добър слух от хората. Те често могат да чуят неща, които ние не можем. Ако питомецът ви внезапно спре, за да подуши въздуха, докато ушите му потрепват, може би животното е доловило нов звук и има нужда от време, за да го обработи. Това е точно като когато влезете на място, на което никога не сте били – имате нужда от няколко секунди, за да се огледате около себе си и да се ориентирате в обстановката, нали? Е, нещо подобно се случва и с косматия ви другар. 

Dogsandcats.bg

куче душиСнимка: iStock

  • Прекомерно вълнение и свърхстимулация

Ако кучето ви иска да подуши всичко по време на разходка, включително въздуха, то може би има твърде много задържана енергия или е недостатъчно стимулирано у дома. Сензорната стимулация е нещо, което включва използването на едно или повече от нашите сетива, а липсата й води до скука и разрушително поведение.  

куче душиСнимка: iStock

  • Кучето ви е нервно

Кучетата приличат на нас повече, отколкото си мислим! Точно като хората, четириногите могат да се чувстват нервни и да бъдат предпазливи, когато определени ситуации ги карат да се чувстват неудобно.

Въпреки че обикновено душенето наоколо е нещо, което питомецът ви прави за забавление, то може да бъде и поведение, което се проявява в стресова ситуация. Сред другите признаци, че животното е нервно, са: прибрана опашка, уши – свити назад, многократно прозяване и крачене напред-назад. 

куче душиСнимка: iStock

  • Безпокойство при раздяла

Тревожността при раздяла е чувство на безпомощност, което завладява кучето ви, когато не сте наоколо. Четириногите, които изпитват подобно безпокойство, може да се чувстват постоянно нервни, стресирани и да не могат да функционират без собствениците си.

Някои от признаците на тревожност при раздяла включват прилепчиво поведение, различни признаци на стрес и дори подушване на въздуха с насочена нагоре муцуна. Ако кучето ви се държи като съвсем различно четириного, когато не сте наоколо или сте на път да си тръгнете, то най-вероятно то страда от този тип тревожност, свързана с вашето отсъствие. 

куче душиСнимка: iStock

  • Кучето ви усеща, че ще вали

Мощното обоняние на кучетата им позволява да усещат промените във въздушното налягане. А това често е индикация, че скоро ще има буря или ще вали дъжд.

  • Кучето ви следва ароматна следа

Кучетата могат да правят толкова много неща с обонянието си! Някои от тях го използват за лов, други – за откриване на бомби, оръжия и наркотици, а трети – за спасяване на изчезнали хора по време на спасителни мисии. 

куче душиСнимка: iStock

Възможно е домашният ви любимец да души въздуха, като междувременно гледа нагоре, защото е доловил определена миризма, която иска да задържи и последва. 

Простият акт на откриване на нови аромати и тяхното подушване е като гледане на телевизия за кучето ви! Това е неговата собствена форма на забавление и мозъчна стимулация. 

  • Синдром на кучешка когнитивна дисфункция

За съжаление, точно като нас, домашните ни любимци също остаряват. Ако кучето ви е по-възрастно и наскоро е придобило навика да души въздуха и да се взира нагоре, то е възможно да показва признаци на кучешка когнитивна дисфункция или наричана още „кучешка деменция“.

Това е състояние, свързано със стареенето и намаляването на съзнанието, ученето, паметта и способността на мозъка на животното да реагира на определени стимули. Някои от симптомите включват липса на желание за игра, непоследователност в хигиенните навици, липса на усещане за посока – дори при познати маршрути, раздразнителност, объркване и други поведения, които са странни или нетипични за животното. 

куче душиСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме за това поведение?

Ако по време на разходка кучето ви спре, за да подуши въздуха, гледайки нагоре, обикновено няма за какво да се тревожите. Въпреки това, както при всяко поведение на домашния ви любимец, ако подозирате, че нещо тревожи питомеца ви, най-добре е да се свържете с ветеринарния си лекар за съвет. Колкото по-скоро специалистът открие причината за поведението, толкова по-бързо четириногият ви другар ще може да получи необходимото му лечение и да се почувства отново добре. 

Вижте още: 

Защо кучетата търкат лицата си в земята

Защо носът на кучето понякога е топъл

 

Виж още