Защо носът на кучето понякога е топъл

куче Снимка: iStock

Н осът на вашето куче е най-верният му инструмент, чрез който то опознава света около себе си и се справя с много различни дейности през целия ден. Благодарение на мощното си обоняние домашният ни любимец е „в час“ с ежедневните новини, събирайки аромати като откъси от информация, за да изгради цялостна картина на случващото се около него. 

Носът на четириногите ни другари е като комуникационно устройство, като същевременно служи като вътрешен термостат, помагайки за регулиране на телесната температура на животното.

И макар всички да сме чували твърдението, че мокрият, студен и влажен нос е индикатор, че едно куче е в добро здраве, всъщност този контролер на температурата може да бъде и топъл, както и сух. Определящи за това са няколко основни фактора като времето от деня, нивото на активност и метеорологичните условия. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

За това, ако някога сте се питали: „Защо носът на кучето ми е топъл?“ – забравете това, което мислите, че знаете! Ето какво действително означава това.

Защо носът на кучето ми е топъл?

Преди да отговорим на този въпрос, вероятно е добра идея да обясним как работи носът на кучето. 

Най-често той е мокър, защото животното го облизва често, за да го поддържа влажен. Макар за нас да изглежда странно, това всъщност подобрява обонянието на животното. Влажната муцуна помага за по-доброто улавяне на миризми, така че 100-те милиона рецептори за аромати на вашия домашен любимец да могат да се активират и да му кажат чия е миризмата, от каква посока идва и дори дали човекът или животното, което мирише, е уплашено или тревожно. Влагата, оставяна след облизването на този мощен инструмент, охлажда носа, за това и той най-често се усеща студен при допир. 

кучеСнимка: iStock

От другата страна, топлата, суха муцуна невинаги е сигнал за заболяване, нито е индикация, че непременно нещо не е наред. Това може да се случи по различни причини:

  • След сън

Кучето не е облизвало носа си за по-продължителен период от време.

  • Навън е горещо

С повишаването на температурите нараства и вероятността носът на вашето куче да стане по-топъл и сух при допир. Следете приема на вода и се уверете, че домашният ви любимец не прегрява. 

кучеСнимка: iStock

  • Навън е студено

Ако кучето ви спи до отворен прозорец или на течение, циркулиращият въздух може да доведе до изсъхване на носа му. Подобно на драскането и сухотата в гърлото, които причинява на нас зимния въздух. 

  • От възрастта

Възрастните кучета спят повече от по-младите, което им пречи да облизват носовете си толкова често. 

Някои породи са склонни да имат сухи носове

Понякога топлият, сух нос може да е нещо нормално за вашето куче. Някои домашни любимци просто не обичат да облизват носовете си толкова, колкото други. А трети са склонни към състояния, които влияят на естествената влажност на носа им. 

куче носСнимка: iStock

Например, кучета с къса муцуна като Мопс и Булдог, изпитват физически трудности при облизването на лицата си, което кара носовете им да са по-често естествено сухи. Други четириноги, като Кокер шпаньол или Лхаса Апсо, често получават блокирани слъзни канали, което предотвратява естественото им изтичане в носния проход, което създава влага.

Кога трябва да се свържем с ветеринар

Както можете да видите, използването на температурата на носа на вашето куче, за да се прецени здравето му, не е особено надежден способ. Противно на общоприетото схващане, топлият нос не означава, че животното е болно. Но ако в комбинация с това забележите някой от описаните по-долу признаци, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

  • Затруднено дишане

Потърсете незабавно медицинска помощ, за да изключите белодробни или респираторни проблеми, както и дирофилариоза, сърдечни заболявания, тумори или алергии. 

  • Кървене от носа

Може да означава нараняване или инфекция на дихателните пътища.

  • Сърбящ, напукан или покрит с коричка нос

Знак, че вашето куче може би страда от алергии, дехидратация или слънчево изгаряне.

Не се паникьосвайте, ако носът на кученцето ви е топъл или сух

Ако установите, че носът на вашето куче е топъл на допир, останете спокойни. Поемете си дъх, спрете за момент и помислете – дали състоянието е функция на неговото ниво на активност, възраст или порода. И едва след това потърсете други симптоми на дистрес. 

кучешки носСнимка: iStock

Ако очевидно нещо в цялостната кондиция на животното не е наред, то губи апетит, започва да спи повече, пие значително по-малко вода, повръща или има диария – не отлагайте посещението при ветеринар. 

Защо не започнете още сега? Обърнете внимание на носа на вашия домашен любимец през деня. Кога е студен и влажен, а кога – топъл и сух? Това ще ви помогне да откриете логичните причини зад всяко възможно състояние, така че да можете да определите какво е нормално за вашия питомец. 

Вижте още: 

Какво ни казва цветът на венците на кучето

Обратно кихане при кучето

Виж още