Защо кучето ми хапе опашката си?

куче кръг Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че кучето ви хапе опашката си, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Добрата новина е, че това поведение невинаги е причина за безпокойство. Въпреки това, ако се случва често или дори постоянно, то трябва да потърсите основния проблем, който кара животното да го прави. Защото хапането може да доведе до нараняване и инфекция.

Има няколко потенциални причини защо кучето ви хапе опашката си. Нека ги разгледаме заедно, за да ви помогнем да разберете коя от тях се отнася за вашия кучешки другар. 

Защо хапането на опашката е проблем?

Казано точно и ясно, това е проблем, защото може да доведе до значителни наранявания и дори инфекции. Когато преследването и хапането на опашката е натрапчиво и се случва често, това значи, че нещо тревожи питомеца ви. Вие, от своя страна, трябва да се опитате да разберете дали не се касае за физически или здравословен проблем, който да изисква ветеринарна намеса.

куче кръгСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възможни причини кучето ви да хапе опашката си                                                               

  • Проблеми с аналните жлези

Ако аналните жлези на домашния ви любимец са пълни с течност, това може да му причинява дискомфорт. Понякога четириногите не могат да ги изпразнят сами, в резултат на което се получава болка и дискомфорт в аналната област. Което, от своята страна, може да е причината питомецът ви да гони и хапе опашката си.

Това е сериозен проблем, който изисква ветеринарна намеса. Състоянието е болезнено за четириногите и може бързо да доведе до инфекция. Някои от признаците за проблеми с аналните жлези на кучетата включват: промяна на цвета на течността от аналните жлези; кучето влачи задните си части по пода или килима; усеща се неприятна миризма.

куче кръгСнимка: iStock

  • Алергия

Алергиите могат да причинят сърбеж, който да накара кучето ви да хапе и дъвче опашката си в опит да облекчи дискомфорта, който изпитва. Те могат да бъдат причинени от бълхи, лоша диета или алергени, свързани с околната среда. 

Вижте още: Какви алергии могат да имат кучетата

  • Лоша хигиена

Лошата хигиена може да причини сърбеж в аналната област на кучето ви. Космите около ануса на животното може да са се сплъстили и по тях да има останала фекална материя. Това може да доведе до раздразнение и инфектиране на кожата на четириногото. Фекалните остатъци могат да привлекат мухи, което да доведе до заразяване с личинки. 

куче опашкаСнимка: iStock

  • Наранена опашка

Кучето ви може да е наранило опашката си, което да доведе до фрактура, изкълчване, ожулване или разкъсване. Четириногите с по-дълги опашки са по-застрашени от подобни болезнени наранявания. 

  • Външни паразити

Бълхите, кърлежите и акарите могат да причинят силно дразнение и дискомфорт. Много кучета (а и котки) са алергични към слюнката на бълхите, което може да доведе до неприятен сърбеж. 

куче опашкаСнимка: iStock

  • Вътрешни паразити

Тениите и кръглите червеи могат да причинят дразнене около ануса на кучето ви. Тениите се предават чрез ухапване от бълха или от друго заразено животно, а кръглите червеи се срещат по-често при малките кученца и могат да се предават на хората чрез контакт със замърсени изпражнения.

  • Скука или стрес

Кучетата могат да развият натрапчиво поведение в отговор на стрес или скука. И докато някои четириноги имат деструктивни навици, когато са отегчени или разтревожени, други могат да проявят саморазрушително поведение.

куче опашкаСнимка: iStock

Ако смятате, че това е основният проблем зад хапането на опашката на домашния ви любимец, опитайте се да разберете причината, поради която питомецът ви скучае или какво го тревожи. Ако е необходимо, потърсете помощ от ветеринарния си лекар.

Какво да направите, ако кучето ви хапе опашката си

Куче, което прекомерно хапе опашката си, трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Специалистът ще проведе някои диагностични теста, които ще му помогнат да открие основната причина за поведението на питомеца ви..

Засегнатите жлези ще бъдат изпразнени, като може да се наложи и прием на антибиотик или болкоуспокояващи. Възможно е кучето ви да трябва да носи медицинска яка (конус), за да се предотврати ухапването или близането на болезнената област. 

Алергиите обикновено се лекуват с медикаменти, четириноги с външни паразити – с превантивни лекарства срещу бълхи и кърлежи. Обезпаразитяващо средство се прилага и спрямо вътрешните паразити. 

куче опашкаСнимка: iStock

При травма на опашката може да се наложи да се направи снимка, ако тя е счупена, вероятно ще бъде поставена шина. Ако питомецът ви има разкъсване или охлузване, ветеринарният ви лекар ще почисти добре мястото, а след това то ще бъде третирано с антибиотичен мехлем. Вероятно отново ще се наложи животното да носи яка, тъй като опашката му ще бъде превързана.

И накрая, кучета с поведенчески проблеми могат да бъдат лекувани или чрез медикаменти, или могат да бъдат насочени към специалист, който да ви даде препоръки, които да помогнат срещу пристъпите на стрес и безпокойство.

Вижте още: 

Защо кучето ми маха с опашка, когато му говоря

Може ли кучето да си счупи опашката

4 интересни факта за опашката на кучето ви

 

Виж още