Защо кучето ми маха с опашка, когато му говоря

куче Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че когато говорите на кучето си, то най-често ви гледа и леко размахва опашка? Вероятните причини, поради които то го прави с няколко, за това ви предлагаме да ги разгледаме заедно. Бързаме да ви предупредим – повечето от тях са не просто сладки, а направо очарователни!

щастливо кучеСнимка: iStock

  • Имитиране на вашето поведение

Ако жестикулирате, накланяте тялото си или изобщо – сте по-емоционални и експресивни при „разговорите“ с домашния ви любимец, той може би иска да демонстрира вълнение, смятайки че ако ви имитира, така ще ви зарадва. 

  • Награждаване на поведението

Възможно е домашният ви любимец да е научил, че ако маха с опашка, докато говорите с него, това ви допада и респективно – животното ще получи награда. Ако сте склонни да му давате лакомства, да му отделяте допълнително внимание или да си играете, когато то демонстрира това поведение, почти сигурно е, че кучето ще продължи да го прави, за да бъде възнаградено в последствие. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви смята, че е време за нещо хубаво

Една от най-вероятните причини, поради които вашето куче може би размахва опашка, когато му говорите, е, че то мисли, че е време за хапване, игри или разходка. Ще познаете, че случаят е такъв, ако животното го прави непосредствено преди вечеря или излизане. 

кучеСнимка: iStock

  • Харесва вниманието 

Съвсем възможно е домашният ви любимец просто да харесва да му обръщате внимание. Махайки с опашка, докато му говорите, то може би ви насърчава да продължавате да си взаимодействате с него, защото се чувства добре да сте близо и да чува гласа ви.

кучеСнимка: iStock

Имаме ли причини за притеснение, ако кучето ни маха с опашка всеки път, когато му говорим?

В случай, че нещо, свързано с това поведение на домашния ви любимец ви притеснява, то сигурно се питате дали следва да направите нещо. Краткият отговор е – не е задължително. 

  • Оставете кучето да го прави

Махането с опашка най-вероятно е знак, че домашният ви любимец се чувства щастлив. И това не налага намеса от ваша страна – оставете го да изразява емоциите си, когато говорите с него, в това няма нищо лошо!

кучеСнимка: iStock

  • Дайте му каквото иска!

Ако ви изглежда, че кучето ви го прави, защото чака нещо, то може да му дадете това, което то според вас иска. Допълнително лакомство или любимата играчка, например, а в случай, че е станало време – разходка или вечеря. 

В заключение можем да обобщим, че

размахването с опашка, докато стопанинът им говори, е характерно за много четириноги. И в това поведение няма нищо необичайно. Напротив – това е начин, чрез който домашният любимец си взаимодейства с вас и най-вероятно – изразява щастието си от това, че сте до него и му говорите.

А ако предстои нещо хубаво като излизане или хапване – още по-добре, нали?

 

Вижте още:

Защо кучетата ядат трева

Защо кучето ми не пие вода, въпреки че изглежда жадно

 

Виж още