Може ли кучето да си счупи опашката

куче Снимка: iStock

И ма само няколко неща на този свят, които са абсолютен символ на безгранично щастие. И енергичното размахване на опашката на домашния ни любимец, щастлив и ентусиазиран да ни види, прибирайки се при него, е едно от тях. Нищо не може да ни накара да се почувстваме толкова специални, колкото този мил жест на четириногия ни друга и колкото и лош ден да сме имали, това сякаш е лек за всичко, нали? За съжаление обаче, и опашката на косматия ни другар не е имунизирана срещу травми, а травмите в тази област не са рядкост. 

Кучешката опашка като част от начините на комуникация на животното

Други животни също имат опашки, но кучетата имат запазена марка, когато става въпрос за махане с нея. Те го правят по много причини, като две са основните й предназначения: баланс и комуникация. 

кучеСнимка: iStock

Чрез специфичните движения и позиция на опашката, домашният ви любимец предава информация на останалите четириноги, тя му помага да държи права линия и дори ви помага да разберете кога животното се страхува, чувства се уплашено, щастливо или просто иска нещо от вас. 

Dogsandcats.bg

Кучетата често страдат от наранявания на опашката, което може да им причини силна болка и да им попречи да общуват пълноценно с останалия свят – включително с други кучета. 

За всеки стопанин на четириного е важно да познава анатомията на домашния си любимец. Ако разполагате с достатъчно познания по въпроса, то ще ви е лесно да си отговорите защо, например, никога не бива да дърпате едно куче за опашката

Основното, свързано с анатомията на кучешките опашки, което трябва да знаете е, че костта, която има в нея е от решаващо значение за развитието и здравето на самото четириного. Всъщност, костите на опашката на вашето куче представляват продължението на долния край на гръбначния му стълб. 

кучеСнимка: iStock

Средно опашката на кучетата има между 5 и 23 отделни прешлена. Тя е покрита с кожа и козина, което прави областта идентична с останалата част от тялото на животното. Подкожно в нея има и множество кръвоносни съдове, съединителна тъкан и поредица от мускули, някои от които участват пряко в работата на червата и пикочния мехур. Така че – тежките наранявания на опашката могат да доведат до инконтиненция. 

Ядрото на опашката представлява съвкупност от сухожилия, които свързват мускулите помежду си. Благодарение на тях животното има прецизен контрол върху движенията на опашката си и може да я използва като ефективно комуникационно средство. 

Могат ли кучетата да си счупят опашките?

Най-просто казано – да. Дори котките могат да си счупят опашките. И тези травматични инциденти се случват по-често, отколкото подозирате.

Домашният ви любимец може да нарани опашката си по много начини и всеки от тях изисква различна стратегия на лечение. Може и да се изненадате, но нека заедно разгледаме кои са най-честите видове наранявания на опашката.

куче опашкаСнимка: iStock

 • Порязвания и ожулвания

Порязванията (разкъсвания) и ожулванията могат да се случат по редица причини, включително – битка с други домашни любимци, тичане през странни места или просто удряне в нещо остро.

Някои четириноги хапят опашките си, най-вече, когато изпитват дискомфорт или ги сърби (когато имат бълхи). Други могат да ги счупят, ако ги размахват твърде ентусиазирано. Звучи ви нелепо – но е самата истина!

В повечето случаи нараняванията на опашката са леки и могат да бъдат лекувани с типични техники за първа помощ. След консултация с ветеринарния ви лекар:

1. Измийте раната

2. Нанесете малко мехлем с антибиотик

3. Дръжте мястото чисто и защитено, докато заздравее

По-дълбоки рани, които може да се нуждаят от шевове и превръзки изискват намесата на специалист.

кучеСнимка: iStock

 • Кожни инфекции

Кожата на кучето може лесно да се зарази, включително и опашката му. Най-честата причина за това е свързана с появата на бълхи. Лечението на този вид инфекции обикновено включва почистване на засегнатата област и третирането й с подходящи медикаменти по лекарско предписание.

Тук превенцията е най-добрият подход, така че – погрижете се за външното и вътрешното обезпаразитяване на любимеца си съвестно. 

 • Разтежения и навяхвания

Лигаментите, мускулите и сухожилията в опашката на вашето куче могат да се разтегнат и дори – изкълчат, както всеки друг мускул. Това състояние се нарича от ветеринарните лекари „огъване на опашката“ и обикновено може да възникне сред прекомерното й махане или друг вид травма. По-често се наблюдава при работни – ловни и пастирски кучета. 

Подобни наранявания обикновено могат да отзвучат сами след няколко дни почивка, но дори тогава е важно да посетите ветеринарния си лекар за преглед.

куче опашкаСнимка: iStock

 • Счупване и изкълчвания

Сред по-сериозните проблеми, свързани с опашките на четириногите, са счупванията и изкълчванията. Обикновено се случват, когато опашката на кучето е настъпена, затисната от врата или издърпана силно. За това, с риск да се повторим – никога не дърпайте опашката на кучето си! Ако имате деца вкъщи – отделете време и се постарайте да разберат, че дърпането на опашката на домашния любимец може сериозно да навреди на здравето му. 

В случаите, когато има счупване, то засегнати са един или повече прешлени. Ако се касае за изкълчване – два или повече прешлена се отделят. И двете травми са изключително болезнени за животното, така че незабавната ветеринарна реакция е задължителна! Тъй като обикновено не е лесно или възможно да се постави гипс върху опашката, възможностите за лечение са много ограничени. 

Счупени или изкълчени опашки обикновено заздравяват с времето, като домашното лечение включва сериозна почивка и наблюдение. За съжаление обаче, винаги ще си личи.

кучеСнимка: iStock

 • Увреждане на нервите

Увреждането на нервите се случва не само при хората – кучетата също могат да го изпитат. Нервите, свързващи опашката на животното с останалата част на тялото, могат да се повредят при различни травматични събития – като удар от кола, подхлъзване или повреждане на гръбначните дискове. Някои от нервите са свързани с ректума и пикочния мехур на животното, което прави тези наранявания изключително проблемни и дискомфортни за него. В общия случай, те могат да повлияят негативно на живота на кучето ви.

Увреждането на нервите може да се лекува чрез прием на стероиди и болкоуспокояващи.

Симптоми на наранявания на опашката на кучето

Различни признаци и симптоми могат да индикират, че домашният ви любимец страда от нараняване на опашката. Дори и то да не е дотам видимо за вас на пръв поглед. Някои признаци са по-очевидни от други, но все пак е необходимо да сте наблюдателни, за да установите възможно най-рано проблема и да дадете на животното най-добрия шанс да се излекува напълно.

кучеСнимка: iStock

Най-честите симптоми на нараняване на опашката на кучето са:

 • Многократно облизване на опашката
 • Махане на опашката само на една страна
 • В състояние на покой опашката е в необичайна позиция
 • Кучето пази опашката си – не ви дава да я докоснете
 • Невъзможност за движение на опашката 
 • Странна вокализация
 • Косопад
 • Внезапна промяна в нормалния мах на опашката
 • Странни и неприятни миризми, идващи от опашката

Предотвратяване на нараняванията на опашката на кучето

И в този случай превенцията е най-доброто лекарство на света. Има много начини да избегнете травми, свързани с опашката на косматия си другар. Някои от тях са очевидни, но въпреки това ще ги споменем, тъй като във всички случаи ще ви бъдат от полза. 

 • Внимавайте да не настъпите опашката на кучето
 • Бъдете внимателни, когато местите столове, докато кучето дремва в краката ви
 • Не позволявайте на кучето да скача от твърде високи места
 • Избягвайте да оставяте животното да напряга продължително време опашката си
 • Редовно външно обезпаразитяване
 • Ако вашето куче прекарва много време върху абразивни повърхности, проверявайте често състоянието на опашката му

Един от най-трудните за избягване проблеми е така нареченият „синдром на щастливото куче“. Характерното за него е енергичното махане на опашката, което често може да доведе до повтарящи се наранявания. За това, ако домашният ви любимец е твърде екзалтиран от прибирането ви у дома след работа всеки ден, например, постарайте се да премахнете всички опасни предмети, които се намират на височината на опашката му в коридора, например. Това няма да премахне напълно проблема, но във всички случаи създаването на безопасна среда ще ви помогне да избегнете възможни наранявания.

кучеСнимка: iStock

Историите как някое куче било толкова щастливо да се срещне с любимия си човек след години раздяла, че махало толкова енергично с опашка, че я счупило, далеч не са толкова забавни или невероятни, колкото мнозина смятат. Нещо повече – травмите от този тип са съвсем реални, случват се и наша отговорност е да не подценяваме възможността това да сполети и нашия домашен любимец. Истината е, че някои кучета са по-податливи на счупвания от други, най-вече поради размера, породата и теглото си. Не можем да променим темперамента или инстинктите на кучето си, но можем да направим дома си по-безопасно място.  

 

Вижте още: Какво трябва да знаете за пулса на кучето си

Виж още