Защо кучето ми изведнъж започна да яде трева като лудо?

куче яде трева Снимка: iStock

К учетата правят някои наистина странни неща и едно от тях е да дъвчат трева. Ако това поведение у домашния ви любимец се отключи внезапно, то може би се чудите защо животното сякаш е превърнало тревата в основна част от диетата си. 

Домашният ви любимец вероятно яде трева, защото не се чувства добре.Възможно е да изпитва недостиг на фибри, а ако го прави внезапно, не е изключено да има стомашен дискомфорт или разстройство. Да, много четириноги използват консумацията на трева, за да повърнат, но това далеч не е единствената причина за повишения интерес на питомеца ви към нея. 

куче яде треваСнимка: iStock

Защо кучето ми изведнъж трескаво започна да яде трева?

Най-важното нещо, когато забележите, че кучето ви яде трева, е да разберете дали това е ново поведение или вие го забелязвате за първи път. Счита се за нормално четириногите да хапват трева по време на разходка или когато разузнават в задния двор, но ние просто предполагаме, че животното я души (и пропускаме момента с яденето). 

Dogsandcats.bg

Яденето на трева опасно ли е за кучетата?

Не, яденето на трева само по себе си не е опасно за домашните ни любимци. Биологично погледнато, предците на кучето ви са смятали тревата за основна част от диетата си и е напълно безопасно за тях да ядат и да я усвояват по предназначение.

куче яде треваСнимка: iStock

Като се има предвид това, ще трябва да внимавате какво има в самата трева. От буболечки до токсични растения или пестициди – не всяка трева е безопасна. 

Защо кучетата ядат трева?

Има няколко причини за това поведение, като някои от основните включват:

 • Биологичен инстинкт
 • Разстроен стомах
 • Липса на определени вещества в диетата
 • Скука
 • Вкус

Въпреки че домашните ни любимци са опитомени, техните наследствени инстинкти все още могат да се задействат и да ги накарат да ядат трева, въпреки че имат пълна паничка с гранули, която ги чака у дома. Нещо като „в случай, че огладнея по-късно“. 

куче яде треваСнимка: iStock

 • Кучето ви намира тревата за вкусна

За нас звучи странно, но всъщност това е една от честите причини, поради които много кучета хапват трева – просто им допада на вкус! 

 • Скука

Ако домашният ви любимец е недостатъчно стимулиран или отегчен, той може би смята, че яденето на трева е нещо забавно. За това и го включва като част от рутинната си разходка, наслаждавайки се на малко допълнително време за себе си. Някои кучета виждат този жест и като начин да привлекат вниманието на собственика си или да го накарат да поиграе с тях. 

куче яде треваСнимка: iStock

 • Стомашно разстройство

Ако кучето ви е яло нещо, което не трябва, преяло е или нещо друго му е причинило стомашен дискомфорт, то може да се обърне към тревата. Тя има успокояващо действие, защото е трудно смилаема. Освен това яденето на трева често предизвиква повръщане, което изкарва от организма на животното това, което няма място в него. И му помага в последствие да се почувства по-добре. Грубо е, но работи!

куче яде треваСнимка: iStock

 • Недобре балансирана диета

Друг фактор, който обуславя навика за ядене на трева е естественото усещане на животното, че нещо в диетата му липсва. Кучетата са особено талантливи в това си умение и са готови да предприемат мерки, за да го поправят. Например, ако има недостиг на фибри, тревата е добър вариант.

Кога е добре да се свържем с ветеринарен лекар?

Ако кучето ви започне да яде трева от нищото, изведнъж и то в големи количества, това е странно поведение, което си струва да бъде проверено. Освен това, ако забележите, че животното изглежда сякаш обезумяло, това също е знак, че нещо не е наред. 

куче яде треваСнимка: iStock

Ако подозирате, че тревата, която кучето ви яде, е третирана с някакъв пестицид или забележите токсично растение наблизо, това също е причина за безпокойство.

Честите симптоми, за които трябва да следите, включват:

 • Треперене
 • Диария
 • Бледи венци
 • Летаргия

Трябва ли да спрем кучето си да яде трева?

В общия контекст навикът на кучето ви да яде трева е безвреден. Това е нещо нормално за домашните любимци и само по себе си не е проблемно поведение. 

куче яде треваСнимка: iStock

От друга страна, неистовото хранене, особено необичайното, може да е сигнал, че четириногият ви другар има проблем със скуката, диетичните нужди или стомахът му е разстроен. Ако яде много трева и изглежда, сякаш не се чувства добре, не губете време да го заведете на преглед при ветеринарния си лекар.  

Вижте още:

Как да добавим фибри в диетата на кучето си

Как работят пробиотиците при кучетата

Виж още