Защо кучето ми лае по хората?

куче лае Снимка: iStock

А ко сте на разходка с домашния си любимец и кучето ви внезапно започне да лае по хората, с които се разминавате, това може да ви накара да се почувствате доста неудобно. Макар да знаем, че лаят е естествено поведение за четириногите, когато това се случва по адрес на непознати, не бива да го насърчаваме. 

Кучетата лаят по хората поради различни причини, често, защото са развълнувани, разочаровани, в опит да ги поздравят, от притеснение или неудобство. Ако вашият домашен любимец джафка, докато се намира в предния двор на дома ви, той може да се усеща защитен и да предупреждава останалите да стоят настрана. 

куче лаеСнимка: iStock

Как да накараме кучето си да спре да лае по хората?

За да промените това поведение у домашния си любимец, важно е да започнете в тиха и спокойна зона, например дома или двора ви. Когато животното добие увереност, можете да тествате уменията му и в по-разсейваща среда. Ключът към различните техники за овладяване на лая на кучетата е да се пренасочи вниманието им, да се измести фокуса и животното да разбере, че може да направи избор: да се държи, както до момента или да игнорира човека, който върви по улицата, детето, което кара колело или вашия съсед, който работи нещо в градината си. 

Dogsandcats.bg

Как да процедирате: Щом кучето ви започне да лае, просто се отдалечете малко, докато то насочи вниманието си към вас. Тези игри са полезни в реалния свят, тъй като ще ви помогнат на насърчите четириногото не само да спре да лае по хората, но и да се фокусира върху вас, а това е важна част от работата в екип.

куче лаеСнимка: iStock

За всяка от игрите, които ще видите по-долу, ще са ви необходими малки парченца лакомства. И отново – не принуждавайте животното да прави нищо, дърпайки повода или повишавайки му глас. Идеята тук е кучето само да вземе решение, без да бъде притискано или коригирано от вас чрез каишката си.

  • Игра с имена

Идеята на тази игра е кучето да разпознава името си като вид команда, която да стопира дадено поведение. В бъдеще, ако животното забележи някого, когато сте навън, ще може да произнесете името му и домашният ви любимец ще ви погледне, вместо да започне да лае. 

Позиционирайте се на тихо място заедно с кучето си, кажете името му на глас и го почерпете. Повторете няколко пъти в същия ред. Като съчетаете името на животното и лакомството, то ще направи положителна асоциация помежду им. Постепенно, когато четириногото придобие опит в играта, то автоматично ще се обръща към вас в очакване на наградата си веднага, щом чуе името си. 

куче лаеСнимка: iStock

Бавно пренесете тренировките в малко по-разсейваща среда, като например, градинката пред блока ви, но задължително – нека мястото е по-отдалечено от улицата. 

  • Гледай ме!

Подобно на играта с имена, и тази се върти около идеята да наградите кучето си, когато направи нещо. В случая – щом осъществи с вас зрителен контакт.

Уверете се, че имате на разположение достатъчно лакомства и всеки път, когато животното извърне поглед във вашата посока, вместо да започне да лае по нещо или някого – почерпете го. След няколко повторения четириногото ще започне да прави връзката, че гледането му носи лакомства. 

куче лаеСнимка: iStock

  • Спазвайте дистанция

Ако домашният ви любимец се чувства несигурно или не му е приятно да е в компанията на непознати хора, винаги трябва да можете да им споделите, че не желаете да го галят. Дали ще обясните, че животното е срамежливо или в момента тренирате – изборът е ваш. Не забравяйте обаче, че четириногите имат индивидуални характери и в допълнение, някои породи просто са по-естествено дистанцирани. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, ако срещате трудности да научите домашния си любимец да не лае по хората, помислете дали да не потърсите експертна подкрепа от дресьор на кучета, използващ методи на базата на положително подсилване. 

Вижте още: 

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

Уморяват ли се някога кучетата да лаят

Виж още