Защо кучето ми носи храната си на килима?

куче килим храна Снимка: iStock

К ученцето ви има чудесна купичка за храна, която сте избрали с много обич и внимание, но рядко яде от нея? Вместо това домашният ви любимец взима с уста хапка от съдържанието й, а след това я пуска внимателно върху близкия килим. Същото се случва и винаги, когато го почерпите с любимото му лакомство – питомецът ви винаги предпочита да го похапне на килима. 

Възможно е вашият придирчив приятел просто да не харесва новата си паничка или тя да го плаши. Понякога странностите на четириногите ни другари не са нищо повече, освен резултат от генетиката. 

куче хранаСнимка: iStock

Дивите предци на домашните кучета е трябвало да крият плячката си на безопасно място, за да могат по-късно да се върнат към нея. И въпреки че косматият ви другар със сигурност няма нужда да ходи на лов за вечерята си, той все още има тези инстинкти. Така че, когато носи храната си на килима, вярвате или не, той следва природата си, пишат от VetStreet.

Dogsandcats.bg
  • Килимът е безопасно място за кучето ви

Храненето от мекия килим може просто да е по-удобно за вашия четириног другар. Кучето ви може би смята, че това местенце е по-скоро като навън, отколкото е кухненския под, например. Може да му е трудно или неудобно да провре муцуната и ушите си в купичката, тя може да е малка или обратното – твърде голяма за него. Като пирува на близкия килим, животното може би се отпуска повече. Защото може да се разположи удобно, дори ако пожелае – да полегне.

куче хранаСнимка: iStock

  • Има нещо около мястото за хранене, което го тревожи

Вашето куче може да реагира на нещо близо до купичката му за храна. Може би веднъж паничката му се е обърнала (при по-нетърпеливо бутане с нос, например) и това го е стреснало? А е възможно и самият съд да се удря в стената, звук, който не му допада. И вместо да поеме риска отново да изтърпи смразяващото кръвта звънене, питомецът ви предпочита да грабне една хапка и да я постави на далеч по-безопасния килим. 

куче килим хранаСнимка: iStock

  • Здравословен проблем

В някои случаи местенето на храна може да е признак на отслабване на зрението, коментира кучешкият треньор Лаура Гарбър. Вашият пухкав приятел може да складира гранулите извън паничката си, защото е твърде трудно за него да ги различи в нея. А щом ги разпръсне по килима, тези тъмни парченца храна стават по-ясни на общия фон. 

В някои случаи промените в хранителните навици могат да бъдат признак на скрито хронично здравословно заболяване. За това следващият път, когато отидете на ветеринарен лекар, уведомете го за странностите на питомеца си, свързани с храненето му.

куче килим хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Как правилно да сменим храната на кучето си

Виж още