Защо кучето ми отказва да отиде до тоалетна на изкуствена трева?

куче изкуствена трева Снимка: iStock

К учетата могат да бъдат придирчиви по отношение на това къде да отидат до тоалетна. Можете да попитате всеки собственик на домашен любимец, прекарал часове от живота си ходейки и молейки се четириногото да избере място, където да отиде. А някои животни стигат до там, че се придържат само към истинската трева за сметка на изкуствената. 

куче изкуствена треваСнимка: iStock

Как кучетата решават къде да се облекчат?

За да разгадаем (поне доколкото е възможно!) мистерията с изкуствената трева, необходимо е да погледнем на нещата малко по-общо. И да се върнем към самото начало – как четириногите избират мястото, където да се изходят. Или с други думи, защо кучето ви уринира точно там? Знаем, че четириногите използват урината и изпражненията си като средство за маркиране на територия. Когато животните се облекчават, те оставят информация за всички бъдещи посетители на конкретното място, това е тяхната визитна картичка, начинът на питомеца ви да каже: „Хей, аз бях тук наскоро!“

куче уринаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо някои кучета отказват да уринират на изкуствена трева?

Има няколко причини зад отказа на домашния ви любимец, като повечето от тях ни отвеждат обратно към миризмата. Първо, изкуствената трева на мирише. И за разлика от истинската (особено ако често бива „маркирана“ от други четириноги), тя често бива почиствана. Което значи, че от въпросната повърхност са премахнати всички примамливи миризми на други кучета. Което, от своя страна, рязко рефлектира на желанието на вашия питомец да покрие въпросното място със своята собствена миризма.

куче уринаСнимка: iStock

Другата възможна причина е, че косматият ви другар просто не възприема изкуствената трева като „навън“. Тоест, въпросното животно е толкова добре обучени на хигиенни навици, че държи да ходи по малка или голяма нужда само там, където е свикнало – на истинската трева. Другото му изглежда нередно или дори е възможно да го възприема като забранено.

Можем ли да обучим кучето си да уринира на изкуствена трева?

Добрата новина че, че има начини как да научите домашния си любимец да се облекчава и върху изкуствена трева. Лошата е, че може би няма да е особено лесно. 

изкуствена треваСнимка: iStock

Въпреки че безспорно е полезно (например на летище, където има зони с изкуствена трева, където кучетата могат да се облекчат при по-дълъг полет), това умение може да отнеме много работа. Всъщност – точно толкова, колкото и изграждането на хигиенни навици. 

За да постигнете успех, ще се наложи да се върнете назад към методите, които сте използвали, за да научите питомеца си да върши нуждите си навън. Това означава редовни, често разходки до въпросното място (колкото е възможно по-често, на всеки 30 минути ако можете), съчетани с много лакомства и похвали. Подгответе се психически, че са възможни инциденти и се въоръжете с търпението, необходимо ви, за да се справите с тях.

куче изкуствена треваСнимка: iStock

 

 

 

 

 

Виж още