Защо кучето ми получава диария през нощта?

куче нощ Снимка: iStock

А ко трябва да бъдем честни, едва ли някога има подходящ момент кучето ни да получи диария. Но през нощта вероятно е сред най-лошите възможни. Ако този проблем се случва при домашния ви любимец, то бързаме да ви успокоим – съвсем не сте единствени. 

Защо кучето ми получава диария през нощта?

Нощната диария при домашните ни любимци има различни причини. Ето някои от най-честите от тях:

  • Смяна на храната

Един от най-вероятните сценарий включва внезапна смяна на храната. Може би ви се е случвало – идва време за вечеря и разбирате, че гранулите на кучето ви са привършили. А в близкия магазин я няма вашата марка, така че просто избирате това, което изглежда най-добре. 

куче диарияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Храносмилателният тракт на домашния ви любимец е свикнал с определен вид храна, в която има дадено съотношение на мазнини, протеини и хранителни вещества. Когато съдържанието на паничката му внезапно се промени, стомахът и храносмилателният тракт ще претърпят шок. За това се появява и диарията – като отговор на тази рязка промяна. 

  • Медикаменти и лечение

Ако кучето ви е започнало да приема лекарства, като например обезпаразитяващо средство, можете да очаквате диария, която да продължи няколко нощи, докато тялото привикне. Това се счита за нормално и ветеринарният ви лекар вероятно ще ви предупреди предварително за възможните странични ефекти.

куче диарияСнимка: iStock

  • Алергии и чувствителност

Алергиите са често срещани при кучетата и много от тях са провокирани от често срещани съставки в кучешката храна. Ако откриете, че питомецът ви има диария вечер след основното си хранене, в някои случаи това може да се дължи на алергия. В този случай може да помогне (внимателно) да преминете на подходяща за животни с алергии храна, за да проверите дали това ще помогне.

куче нощСнимка: iStock

  • Паразити или болести

Паразитите причиняват проблеми в храносмилателния тракт на кучетата и бързите пристъпи, особено вечер и през нощта, са доста често срещан проблем. Кръглите червеи, кокцидии и лямблии, например, са известни с това, че причиняват нощна диария. Освен това, ако е яло нещо, което не трябва (шоколад, пестициди и др.), диарията е често срещан симптом, който ще забележите. 

  • Безпокойство и/или емоционален стрес

Едно тревожно или емоционално куче може да бъде предразположено към диария и това често може да се случи през нощта, след хапване и упражнения. Подобно на хората, тялото на животните реагира физически, когато има внезапна промяна в ежедневието, включително преместване в нов дом или промяна в семейния статус. 

куче болноСнимка: iStock

Кога имаме причини за притеснение?

Диарията на кучето ви не е непременно причина да се отправите към кабинета на ветеринарния си лекар.  

Дори и на най-здравите четириноги им се случва да имат разстроен стомах от време на време, а нощта е популярна времева рамка. Въпреки това, има моменти, когато имате причина да сте една идея по-бдителни за общото здраве на питомеца си. 

Най-честият признак, че може би се нуждаете от мнението на ветеринарния си лекар, е ако забележите, че диарията не спира в продължение на няколко нощи или се влошава. Хроничната диария може да причини дехидратация, както и проблеми с усвояването на храната. Ако забележите, че апетитът на животното се променя, че пие повече вода от нормалното или като цяло има признаци на дискомфорт, това също е знак, че е възможно да има нещо по-сериозно, което налага ветеринарна намеса. Всеки път, когато диарията е съчетана с друг симптом се налага ветеринарна намеса. 

куче настинкаСнимка: iStock

В заключение, диарията е знак, че храносмилателната система на кучето ви не е балансирана, което води до разхлабване на червата. Има няколко причини, поради които питомецът ви може да има диария през нощта. Те варират от диетични промени до основни медицински състояния. Важно е собствениците на домашни любимци да останат бдителни и да наблюдават внимателно поведението и здравето на кучето си. 

Ако кучето ви има диария за повече от ден или два, препоръчваме ви да заведете питомеца си на преглед при ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

4 възможни причини защо кучето ви отказва да яде

6 храни за успокояване на разстроен стомах при кучетата

 

Виж още