Защо кучето ми повръща всяка сутрин?

куче повръщане Снимка: iStock

С утрините на повечето стопани на четириноги са доста забързани. От това да се подготвим за работа, през грижата за останалата част от семейството ни, до разходката на домашния ни любимец – има много неща за вършене, а времето е ограничено. Но ако кучето ви повръща всяка сутрин, обичайната ви рутина може бързо да се промени. И всичко останало бързо да отиде на заден план, изместено от притеснението какво точно се случва с четириногия ви спътник.

куче повръщанеСнимка: iStock

Има няколко потенциални причини за този проблем, някои от които изискват спешна намеса на ветеринарния ви лекар.

Защо кучето повръща сутрин?

Ако вашето куче повръща сутрин, преди да закуси и на празен стомах, тогава причината за повръщането може да е стомашна киселина. Специалистите от The Whole Dog Journal обясняват, че четириногите често повръщат, когато стомасите им са били празни твърде дълго и стомашната жлъчка вероятно причинява дразнение. В тези случаи животното повръща жлъчка и пяна рано сутрин преди първото си хранене.

Dogsandcats.bg

куче повръщанеСнимка: iStock

Добрата новина е, че има няколко начина да разрешите този проблем. Можете да храните питомеца си на по-малки, по-чести дажби през целия ден, за да го предпазите от преяждане и повръщане. Добра идея е и да заложите на суха храна, точно преди лягане и отново сутрин. 

Хранене с трева

Ако всяка сутрин в повърнатото на вашето куче има трева, тогава може би току що сте открили причината за проблема. В този случай – съсредоточете се върху това да попречите на домашния си любимец да яде трева – поне за седмица и следете какво повръща животното. 

куче повръщанеСнимка: iStock

Твърде бързо хранене

Ако домашният ви любимец повръща след всяко хранене, то може да има друга причина: Твърде бързо ядене. Според PetSafe четириноги, които не дъвчат, заедно с храната си поглъщат и въздух, а това разстройва стомаха им и ги кара да повръщат скоро, след като са приключили да си похапват. 

За да се преборите с този проблем, опитайте да забавите темпото на ядене на домашния си любимец. Заложете на по-малки, по-чести хранения през деня или инвестирайте в купа за „бавно хранене“.

Кучешки хранителни алергии

Според The Whole Dog Journal някои видове кучешка храна могат да предизвикат повръщане. Ако домашният ви любимец не успява да задържи яденето в стомаха си, може би някоя от съставките в него предизвиква дразнение. Възможно е четириногото да е алергично към нещо в гранулите или консервата, която му давате. Най-честите алергени в кучешката храна са пиле, пшеница или соя.

куче повръщанеСнимка: iStock

Опитайте да смените формулата или марката на кучешката храна, но не забравяйте да го правите постепенно.

Допълнителни причини

Внезапните промени в диетата, стресът или дори – страничните ефекти на някои лекарства, могат да накарат домашния ви любимец да повръща сутрин. Ако забележите и други симптоми като летаргия, диария или загуба на апетит, значи е време да заведете животното на ветеринарен лекар.

куче повръщанеСнимка: iStock

Според VetStreet, има няколко медицински проблема, които могат да причинят повръщане при кучетата през нощта или сутрин. Те включват чернодробно заболяване, поглъщане на токсини, панкреатит и паразити. Всеки от тях може да бъде доста сериозен, така че не отлагайте дълго консултацията със специалист.

Вижте още: 

5 правила при смесване на суха и мокра кучешка храна

Безопасно ли е да даваме на кучето си ребрени кости?

Виж още