Безопасно ли е да даваме на кучето си ребрени кости?

куче кости Снимка: iStock

И майки предвид, че повечето кости не са подходящи за консумация от вашия кучешки спътник, може би се чудите дали домашните любимци могат да ядат ребрени кости? Те са по-големи, дълги, а и често по тях остава месо, което ги прави двойно по-апетитни за четириногите ни другари. 

Отговорът е не, ребрените кости не са безопасни за кучетата. За да илюстрираме по-добре защо не бива да давате на домашния ви любимец да ги дъвче, предлагаме ви да разгледаме заедно рисковете, свързани с тях.

куче костиСнимка: iStock

Реберните кости не са безопасно лакомство за кучетата

Независимо дали са сурови или варени, свински или телешки, ребрените кости не са безопасно лакомство за домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

Като се има предвид тяхната форма и размер, те представляват опасност от задавяне. Сготвени, те могат да се раздробят на малки остри парченца, които да наранят устата, гърлото или червата на питомеца ви. Дори и да му ги предложите сурови, тези кости не са безобидни, защото могат да причинят на животното:

 • Счупени зъби

Много често се случва кучета да счупят някой от зъбите си, докато дъвчат кости. Нараненият зъб често се разцепва чак то пулпата или нерва – нещо, което е силно болезнено за животното, а нерядко води и до инфекция. Счупените зъби обикновено изискват спешна и често – скъпа стоматологична помощ. 

 • Устна травма

Варените кости от ребра са крехки и могат да се разцепят, когато кучето ги дъвче. Острите им парченца могат лесно да пробият езика, мекото небце и гърлото му. Това нерядко налага операция със седация или пълна анестезия. 

куче ветеринарСнимка: iStock

 • Вредни бактерии

Въпреки че не се случва толкова често, все пак е възможно някои вредни бактерии да се размножат върху сурови кости, разболявайки кучето и останалите хора в домакинството ви. Най-честите замърсители включват салмонела, Е.coli и листерия. 

 • Панкреатит

Мазните храни, като хрущяли и тлъсто месо, останали по ребрените кости, могат да причинят възпаление на панкреаса при кучетата. Това състояние причинява изключителен дискомфорт на четириногите, а понякога може да бъде дори животозастрашаващо, ако не се лекува навреме. Признаците на панкреатит включват липса на апетит, повръщане, диария и коремен дискомфорт.

 • Запушване на хранопровода

Костни фрагменти или цяло ребро могат лесно да се забият в хранопровода на кучето, което представлява опасност от задавяне. 

куче ветеринарСнимка: iStock

 • Запушване на червата

Дори и домашният ви любимец да успее успешно да погълне кост или костен фрагмент, тя все пак може да има затруднения при придвижването си през чревния му тракт. А ако се стигне до запушване, в повечето случаи се налага операция за отстраняване на костта.

Какво да направим, ако кучето ни е изяло ребрена кост

Ако откриете, че домашният ви любимец някак е отмъкнал ребрена кост (не сте внимавали достатъчно по време на барбекю или гости при приятели, например), първото нещо, което трябва да направите, е да проверите устата му за кървене или рани. Наблюдавайте четириногото и за признаци на дискомфорт – ако се задъхва или задушава, незабавно се насочете към близката спешна клиника. Следете за всякакви тревожни признаци през следващите 72 часа, дори питомецът ви да изглежда добре. 

куче костиСнимка: iStock

Симптоми, за които трябва да следите

След като сдъвче или погълне ребрена кост, наблюдавайте домашния си любимец за тези тревожни признаци:

 • Кървава слюнка или кървене от устата
 • Затруднено хранене
 • Липса на енергия 
 • Намален или липсващ апетит
 • Повръщане
 • Регургитация
 • Диария
 • Кървави изпражнения

Кога е време да се запътим към ветеринарния си лекар

Важно е да потърсите ветеринарна помощ при най-ранната поява на някой от изброените по-горе признаци или симптоми. Колкото по-скоро домашният ви любимец получи помощ при нараняване на устната кухина, бактериална инфекция, симптоми на панкреатит или чревна обструкция, толкова по-голям е шансът му за възстановяване.

куче костиСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли кучетата да ядат пържено пиле?

5 основни правила, ако давате на кучето си сурова храна

 

Виж още