Готово ли е детето ви за куче

дете и куче Снимка: iStock

„Можем ли да си вземем куче? Обещавам, че аз ще се грижа за него!“. Ако вече сте чували тези реплики, то може би е дошъл момент, в който детето ви настоява за домашен любимец. Готови ли сте обаче за отговорността, която произтича от това?

Големи и влажни очи, мека, пухкава козина – целувка с мокър език за добро утро и най-добър приятел на цялото ви семейство – това е кучето. И е напълно естествено децата да са привлечени от тези малки и сладки животни. Изправени пред техните убедителни, молещи, хленчещи увещания много родители отстъпват и се съгласяват да вземат на наследниците си домашен любимец. За съжаление, това, което в крайна сметка се случва е, че той се превръща в тяхна отговорност. 

дете и кучеСнимка: iStock

Има начини, чрез които да разберете дали детето ви е готово да се грижи за домашен любимец. А дори и да не е – с подходящите насоки и подкрепа можете да го научите. Всичко, което ви е необходимо е план.

Dogsandcats.bg

Направете проучване

Разбира се, важно е да изберете порода, чиито представители са  подходящи за отглеждане заедно с деца. Преди да вземете четириногото в дома си обаче е необходимо да проверите нивото на ангажираност на вашето дете. Най-лесно можете да направите това като го наблюдавате. Ако наследникът ви проверява в книги и енциклопедии, разглежда видеоклипове и статии онлайн, засипва ви с информация за отглеждането на конкретна порода – може би интересът му не е мимолетен. 

  • Проявете интерес

Една от грешките, които някои родители правят, е да оставят кученцето само на грижите на децата си, като по този начин смятат, че ги учат на отговорност още от самото начало. Понякога обаче, хлапетата се ангажират толкова много в малките подробности, че не виждат глобалната картина. Няма нищо лошо в това да се включите и вие – с малко помощ и насоки. Така за нула време детето ви ще се научи за какво да следи и внимава при отглеждането на новия си приятел. 

От вас зависи да зададете тона и да „моделирате“ подходящите грижи за новия член на семейството. Детето гледа от вас – внимавайте как се държите около кученцето, взаимодействайте си с него и се отнасяйте внимателно. Това може да бъде чудесен начин да възпитате у наследника си съпричастност. 

дете и кучеСнимка: iStock

Научете детето си да говори бавно и спокойно около животното, покажете му как нежно да го гали. 

Ролята на родителите е да действат като „преводач“ и да насърчават комуникацията между детето и домашния любимец.

  • Задайте рутина

Едва ли някога ще се уморим да повтаряме, че вземането на домашен любимец идва с много работа и отговорности. Дори и детето ви да обещае, че ще направи всичко самостоятелно, има известен шанс да не го направи. Просто, защото е още малко. За да подпомогнете по-добрата адаптация на кутрето в дома ви – разпределете управлението на задачите. Добавете отговорности по грижите към домашния любимец към ежедневните и седмичните задължения на хлапето.

дете и кучеСнимка: iStock

В началото правете всичко заедно с малчугана и ще видите, че с течение на времето то ще започне да се справя сам. Ежедневните задачи включват хранене, игра, смяна на водата с прясна на определен интервал от време. А седмичната може да включва почистване след животното. Всяко ново умение и навик, който детето научава покрай домашния си любимец може да му помогне да развие самочувствие и усещане, че може да се справя и само.

  • Бъдете креативни

Опитайте се да не бъдете само в сериозната роля на хора, които определят правилата и следят за изпълнението им. Проявете малко творческо мислене и въображение – поиграйте си заедно на различни игри. Ученето на нови неща винаги се понася по-добре ако е съчетано със забавление!

Кога не сте готови за домашен любимец

дете и кучеСнимка: iStock

Да си вземете импулсивно животно никога не е добра идея. Да, всички бебета кучета са сладки. Но в даден момент те порастват и няма как да имате гаранция, че са подходящи за вашето семейство. Има някои предупредителни знаци, при наличието на които може би трябва да си дадете още малко време в премисляне дали да доведете домашен любимец в дома си:

  • Ако се двоумите твърде дълго

дали да си вземете куче или не, това може би е знак, че все още не сте готови за голямата отговорност, която произтича от отглеждането на куче. 

  • В домакинството ви има човек с тежка алергия

Докато някои по-леки до умерени алергии могат да се управляват чрез подходящи медикаменти, при някои хора това е невъзможно. Ако имате такива съмнения – задължително се консултирайте с лекар по въпроса.

  • Страхувате се, че детето ви ще е твърде грубо с кучето

Домашните любимци искат грижа и внимание, а докато са малки лесно могат да се наранят или да бъдат наранени. Ако малчуганът все още работи върху това да бъде нежен и внимателен, изчакайте да си вземете домашен любимец. 

дете и кучеСнимка: iStock

  • Ако не искате допълнителна отговорност

Домашният любимец е много работа. Децата – също. Помислете дали самите вие сте готови за добавяне на още една грижа към ежедневието си. 

  • Затруднени сте финансово

Дори и най-малките кученца (а понякога – тъкмо те) изискват определени регулярни разходи, без които няма как да минете. Така че – обсъдете и помислете за бюджета си, преди да вземете четириног приятел у дома. 

С внимателно обмисляне и планиране, домашният любимец може да остави трайни хубави спомени в съзнанието на детето ви. Да го научи на емпатия, отговорност и грижи. Не прибързвайте да му отнемате тази възможност – важно е просто да обмислите добре всички аспекти от живота с четириного.

 

Вижте още: 

Как да научим децата на уважение към кучето

Виж още