Защо кучето ми се взира в мен, докато спя?

куче човек спи Снимка: iStock

К учетата имат някои много забавни и комични, но и (нека си г признаем!) – откровено странни навици. Като това да се взират в собственика си, докато спи. Ако и вие сте установили, че домашният ви любимец го прави, то добре знаете за какво говорим! Повечето хора лесно приемат факта, че четириногият им другар ги наблюдава, докато си дремват, но мнозина не разбират защо и с каква цел го прави. Особено през нощта. 

От незапомнени времена хората и кучетата са създали дълбока връзка помежду си. И макар да имаме пълно доверие на домашния си любимец, няма как да не ни полазят студени тръпки, когато се събудим посред нощ, установявайки, че питомецът ни се е втренчил в нас, докато спим. 

Има различни причини за това поведение. И тъй като понякога е трудно да разберем мотивацията на косматия си другар, предлагаме ви да ги разгледаме малко по-задълбочено заедно. 

Възможните причини защо кучето се взира във вас, докато спите

  • Обич и грижа

Връзката между вас и домашния ви любимец е нещо много специално. Понякога причината животното да ви гледа, докато спите, е проява на обич и възхищение. Разглеждайте го като израз на привързаност и желание на животното да бъде около вас през цялото време. 

Dogsandcats.bg

куче човек спиСнимка: iStock

  • Заплаха или предполагаема опасност

Една от възможните причини защо домашният любимец се взира във вас, докато спите е, че животното иска да се увери, че сте в безопасност. Възможно е питомецът ви да е усетил нещо или да е дочул шум, който възприема като заплаха. 

  • Надява се да се събудите

Има възможност домашният ви любимец да има нужда да излезе до тоалетна или да е гладно. В този случай взирането е начинът на кучето (предшестващ скимтенето и лая), за да привлече вниманието ви и да ви събуди. За да разберете дали косматият ви другар има нужда от нещо, можете да го погалите или да му дадете бисквитка, преди да заспите отново. 

куче човек спиСнимка: iStock

  • Странни фиксации

Това понякога се случва при кучетата. И макар че невинаги води до компулсивно разстройство, понякога фиксирането може да причини необичайни поведенчески изблици. Ако домашният ви любимец фиксира поглед и се взира продължително върху неодушевени предмети, то може би нещо не е наред. 

  • Разчитане на вашите чувства

Четириногите ни другари са истински спецове в разчитането на човешките чувства и емоции. Взирането във вас, докато спите, може да бъде начинът на домашния ви любимец да се свърже с вас и атмосферата около себе си. Ако имате проблеми със съня, кучето ви може да се тревожи за вас. Безсънието ви може да го кара да ви държи под око, за да се увери, че сте добре. 

куче човек спиСнимка: iStock

Защо кучето ми ме проверява, докато спя?

Кучето ви може да ви проверява, докато спите. Това поведение е малко по-различно от взирането. Проверката идва и си отива. Ако домашният ви любимец влиза в стаята ви на определени интервали, докато дремвате, това може да е, защото:

  • Иска да се увери, че сте в безопасност и всичко с вас е наред;
  • Иска да ви алармира за предполагаема заплаха;
  • Иска да знае, когато се събудите;
  • Кучето ви просто не може без вас (тревожност при раздяла);

куче кракаСнимка: iStock

Можем ли да спрем кучето си да ни гледа, докато спим?

Ще ви бъде трудно да спрете домашния си любимец да ви гледа, докато спите. Въпреки това можете да поработите върху тълкуването на погледа му. Например, ако интерпретирате взирането на питомеца си като глад, можете да го нахраните. Ако е неспокоен – да го гушнете и изведете на разходка. Направете всичко, което се синхронизира с вашето обяснение на погледа и проверете дали работи. Ако не стане – опитайте с друга интерпретация. 

Вижте още:

Как предпочитат да спят кучетата – сами или със стопаните си?

5 промени в поведението на възрастното ви куче, за които да следите

Виж още