5 промени в поведението на възрастното ви куче, за които да следите

възрастно куче Снимка: iStock

И ма нещо толкова мило, стоплящо сърцето и удовлетворяващо в това да споделяме живота си с възрастно куче. Да, мисълта, че любимият ни четириног другар скоро може да не е до нас, в никой случай не е приятна. Но по-старите четириноги имат своето очарование – те сякаш разполагат със специални дарби, които да предложат на своите човешки приятели – като мъдрост, търпение, толерантност и безусловна обич. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Да споделяме време със застаряващо куче е привилегия, към която следва да се отнесем с нужните отговорност и уважение. И тук идва нашата специална задача – да се грижим за нашия опашат спътник така, че да му помогнем да живее по-дълго и максимално комфортно.

Разпознаването на промените в поведението на домашния ни любимец, които идват с възрастта, може да ви помогне да коригирате начина си на живот, обстановката в дома и грижите си така, че да осигурите на косматия си спътник възможно най-добрия живот. 

Dogsandcats.bg

Разбиране на стареенето при кучетата

Първо, важно е да развенчаем един широко разпространен мит: седем човешки години НЕ се равняват на една кучешка. Факт е, че четириногите ни другари остаряват по-бързо от хората, тъй като техният метаболизъм е по-бърз от нашия, но едно 10-годишно куче не е непременно еквивалентно на 70-годишен човек, пишат от PetMD.

възрастно кучеСнимка: iStock

Кучетата достигат зрялост по-бързо и в края на първата си година навлизат в своя юношески период, еквивалентен на нашата тийн фаза (между 13 до 19-години), в зависимост от размера им. А след това процесът на стареене се забавя. Като цяло, организмът на питомците ни е генетично програмиран така, че те остаряват по-бързо от хората, поради което живеят и по-кратко.

Вижте още: Защо кучетата живеят толкова кратко?

Колко бързо ще остарее едно куче зависи от размера и породата му. По-дребните четириноги достигат зрялост по-късно и живеят по-дълго, докато на големите и гигантските им събратя им е необходимо повече време за този процес, което обуславя и по-краткия им живот. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Що се отнася до признаците на стареене, възрастните кучета остаряват почти по същия начин, както хората. Изпитват идентични артритни и ставни болки, развиват проблеми с мобилността, костите им изтъняват, мускулната маса – намалява, храносмилателният им тракт губи ефективност, появяват се хормонални нарушение или признаци на деменция.

Промените в поведението на кучетата, които идват с възрастта

Въпреки че кучетата остаряват по идентичен с хората начин, за стопаните може да бъде трудно да разпознаят признаците, че домашният им любимец остарява. Промените в поведението на по-възрастните животни често могат да ни насочат, осигурявайки ни фини улики, които да ни кажат, че нашият приятел се нуждае от допълнителна подкрепа. Ето кои от тях е необходимо да следите: 

  • Повече сън и по-малко енергия

Един от най-често срещаните признаци на напреднала възраст при едно куче е прекомерната умора. Тя води до това, че животното спи повече от обикновено, ходи бавно или изостава по време на разходка. Питомецът ви може да загуби интерес към някои дейности, които до момента са го вълнували, като дърпане на въже или донасяне. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Някои от медицинските състояния, наблюдавани при по-възрастните домашни любимци, включително хипотиреоидизъм и сърдечни заболявания, могат да доведат до прекомерна умора. Артритните болки пък могат да накарат животното да забави темпо и да предпочита да си почива повече, вместо да се движи.

  • Отслабване

С напредване на възрастта на кучетата им става по-трудно да поддържат чиста мускулна маса. Знаем, че при хората тя започва да намалява след 30-годишна възраст, като същото се случва и с нашите космати спътници. Домашният ви любимец може да отслабне и поради различни медицински състояния, които са характерни за по-възрастните четириноги, включително рак, бъбречно или чернодробно заболяване или диабет.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Внезапни промени в личността

С напредване на възрастта кучето ви може да стане по-раздразнително, като в основата на тази промяна в поведението му стоят различни причини. Болката е най-честата от тях – за това питомецът ви може да се дърпа и да не желае да бъде докосван. 

Вижте още: Сърдито куче: 4 причини защо кучето ви е раздразнително

Деменцията също може да направи кучетата по-раздразнителни, тъй като ги обърква какво точно се случва. Възможно е и вашият възрастен другар да става по-тревожен през нощта и да има проблеми със съня.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Проблем с придвижването

Остеоартритът е много често срещан при възрастните кучета. Признаците могат да включват затруднение или нежелание да се изкачват стълби, животното може да отказва да се качи в колата, да изостава или сяда по време на разходка, да няма интерес към игрите, да дремва по-често, да има затруднения при ставането и разстроен сън. 

  • Регресия при хигиенните навици

Уринирането или дефекацията вкъщи при куче, което е свикнало да ходи до тоалетна навън, е една от промените в поведението, свързани със стареенето, с която много стопани се сблъскват. Точно като хората, с напредване на възрастта четириногите губят тонус в мускулите, които контролират естествените им нужди. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Или могат да бъдат объркани в следствие на деменцията и да не знаят, че вършат работите си в къщата. Медицински състояния като болест на Кушинг или бъбречно заболяване могат да предизвикат по-честа нужда от изхождане, което да доведе до повече битви инциденти. 

От какви грижи има нужда възрастният ни спътник, за да се чувства добре

Има много начини да помогнете на домашния си любимец да остарее грациозно, да се чувства по-добре и комфортно. Ето някои от тях:

  • Поддържайте здравословна диета

Едно от най-важните неща, които можете да направите, е да се уверите, че домашният ви любимец получава добре балансирана и съобразена с възрастта му диета. Поддържайки идеално телесно тегло (за съвет – консултирайте се с ветеринарния си лекар), ще помогнете за предотвратяването на много болести. Помнете - по-възрастните кучета имат различни хранителни изисквания, с които трябва да се съобразите.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Добавките за стави

Ако кучето ви се забавя или показва признаци на болки в ставите, използването на добавки за стави може да помогне за подобряване на мобилността и намаляване на възпалението. Обсъдете с ветеринарния си лекар възможните варианти, подходящи за индивидуалните нужди на вашия космат другар. 

  • Занимавайте кучето си

Поддържайте кучето си активно – както умствено, така и физически. Играйте и се упражнявайте всеки ден, осигурете му пъзели с лакомства за решаване или тренирайте нови трикове. Всичко това е от полза в превенцията срещу сърдечно-съдови заболявания, подобрява баланса на хормоните, подсилва мускулно-скелетната система, познавателните способности и общото щастие на питомеца ви.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Помислете за ортопедично легло

По-възрастните кучета, които изпитват болки в ставите, често имат проблеми със съня. Доказано е, че ортопедичните легла са от полза за тях, подобряват живота и поддържат цялостното здраве на четириногите. 

  • Физиотерапия

Упражненията и физическата рехабилитация могат да помогнат за подобряване на мобилността на вашия възрастен другар, като същевременно намалят болките му. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за препоръка. 

Вижте още:

10 породи кучета, подходящи за по-възрастни хора

Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

 

Виж още