Защо кучето мирише, когато е мокро

мокро куче Снимка: iStock

В секи човек, който е отглеждал куче или е любител на четириногите може да познае тази миризма дори със завързани очи. По-известен като „мирис на мокрото куче“, това е доста отличителен аромат, който се появява непосредствено, след като животното се е намокрило или старателно сме го изкъпали. И не изчезва, независимо колко скъпи и качествени шампоани използвате. Няма как да не се запитаме:

Защо кучето мирише, когато е мокро?

Отговорът на този въпрос може да не ви се стори толкова приятен, а по-скоро малко груб: острият аромат се предизвиква от екскрементите на живите микроби, разположени по носа и кожата на кучето ви. 

Тези микроорганизми произвеждат летливи химически странични продукти. Когато животното се намокри и докато изсъхне, настъпва процес на изпаряване и тези отпадъчни съединения (екскременти) се озовават във въздуха. И ние сме способни лесно да ги подушим – именно това е миризмата на „мокро куче“.

мокро кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бактериите и микроорганизмите се чувстват най-добре в тъмни, влажни и топли условия, каквито предлага козината на домашния ни любимец. За това и всяко едно четириного, независимо от породата или размера си, мирише по този начин, когато се намокри. И макар неприятен за нас, този аромат не притеснява по никакъв начин домашните ни любимци. Той не се счита за вреден нито за вас, нито за вашето куче. 

Гъбичките по нашето куче

Предпочитаме да не мислим за това, признаваме си! 

Но цифрите показват, че има около 350 до 16 500 бактерии на квадратен сантиметър, разположени по козината, лапите и муцуната на домашния ни любимец. Това може и да ви звучи леко шокиращо, но всъщност е съвсем нормално. 

Всички здрави кучета имат определено количество микроорганизми по кожата си. И преди да започнете да възприемате косматия си приятел като ходещ източник на различни бацили и бактерии, замислете се, че в/върху човешкото тяло живеят около 100 трилиона микроби. Обединени те са известни под наименованието микробиом. Човешкият микробиом може да тежи до 5 кг, а хората отделят до 38 милиона бактерии на всеки час.

мокро кучеСнимка: iStock

Никога не можем да премахнем напълно микробите нито от своята, нито от кожата на домашния ни любимец. А и не би трябвало – голяма част от тези микроорганизми имат важна роля в поддържането на кожата здрава, могат да служат и като защита срещу болести. 

Откъде идва лошата миризма?

Разгледахме „мократа“ част на въпроса, но какво да кажем за специфичната миризма, която се появява щом домашния ни любимец се намокри?

мокро кучеСнимка: iStock

Дори и чисто, здраво куче има определен аромат. Индивидуалните миризми са важна част от животинския свят, те са помагали на предците на косматия ви приятел да разпознават заплахите и да проследяват плячката си, за да могат да оцелеят. Дори хората имат собствен аромат (не говорим за този, когато сме потни) и това се счита за съвсем нормално. 

Вашата индивидуална миризма помага на кучето да ви идентифицира във всеки момент. За съжаление – нашето обоняние не е толкова добро, за да направим същото.

Сред другите причини „отговорни“ за миризмата на мокро (или всяко) куче се отнасят околната среда и здравословното му състояние. Ако косматият ви приятел страда от кожно заболяване, то със сигурност телесната му миризма ще е различна. Същото се наблюдава и при животни, които обичат да се търкалят в боклук или мръсотия. Някои причини за специфично неприятна миризма при кучета могат да включват ушни инфекции, зъбни и кожни заболявания.

Ако усетите, че вашето куче мирише по-различно от обичайното и това продължи дни, дори когато не е мокро, потърсете ветеринарен лекар за съвет. Помнете – много от възможностите за устойчивите неприятни миризми при кучетата са лесно лечими, но могат да бъдат доста болезнени за животното. За това трябва реагирате бързо и да вземете мерки незабавно. Самата миризма на „мокро куче“ не е опасна и не бива да буди у вас безпокойство.

Има ли как да премахнем миризмата на „мокро куче“?

Към момента все още не е известен ефективен и безопасен начин за пълно предотвратяване или премахване на тази специфична кучешка миризма. На пазара се предлагат продукти, които могат да намалят неприятния аромат. Те включват: ароматизирани шампоани, балсами, спрейове и мазила, някои от които съдържат растителни екстракти, етерични масла и есенциални мастни киселини. 

Редовното разресване на козината на кучето, подкъсяването й (ако се налага) помагат за ускоряване на времето, необходимо й да изсъхне. А това от своя страна помага срещу лошата миризма. За това – винаги изсушавайте мокрото куче възможно най-старателно сред баня. 

Ако отглеждате домашния си любимец в двор или обичате разходките извън града, бъдете внимателни през пролетта – не позволявайте на кучето да се въргаля в изпражнения и оборски тор – контактът с тях води до развитие на повече бактерии по кожата (а те, както споменахме, са основната причина за миризмата)

В заключение можем да кажем само, че всички кучета миришат по определен начин, когато са мокри. И макар информацията, свързана с микроорганизмите в козината на косматия ви приятел да не е най-приятното нещо, което бихте искали да знаете, тя е важна, за да сте спокойни, че няма нищо обезпокоително, ненормално и нездравословно. Това не е нито ваша вина, нито на кучето ви – за това най-добре се примирете, че тя няма да изчезне!

Вижте още:

Защо кучето ни се взира през прозореца

 

Виж още