Защо кучето не ме слуша, когато сме на ново място

куче парк Снимка: iStock

С лучва се почти на всеки, който е обучавал кучето си: домашният ви любимец се справя страхотно с командите у дома или в градинката или парка, където редовно го извеждате, слуша ви и нямате проблеми с поведението му. Но щом го заведете някъде другаде, сякаш за секунди забравя всичко научено и не отразява нищо, което казвате. 

Това е и моментът, в който повечето собственици на кучета се разочароват и у тях се затвърждава идеята, че питомецът им невъзпитан, инат или изпълнява това, което се иска от него само в моментите, когато сам реши. Истината е, че повечето четириноги не са упорити. Всъщност има няколко причини животното да не реагира на сигналите ви в нова среда. 

куче паркСнимка: iStock

Ето 3 от най-честите възможности защо се стига до подобна ситуация и няколко съвета, които ще ви помогнат да преодолеете моментното неподчинение или игнориране от страна на косматия ви другар. 

Dogsandcats.bg
 • Нервност

Ако имате куче, което става нервно на нови места, то може да се окаже, че животното е просто твърде притеснено от това, което се случва около него, за да отговори на командата ви. Когато това се случва, важно е да имате предвид, че кучето не ви игнорира самоцелно, а по-скоро физически не може да реагира. 

Някои от признаците, че кучето ви е нервно, тревожно или притеснено, включват:

 • Криене и отдалечаване
 • Отказ да приеме лакомства
 • Дърпане на каишката и опит да напусне определено място
 • Хленчене
 • Уши, прелепени за главата
 • Облизване на устните
 • „Китово око“ (показва се бялото на очите)
 • Прибрана зад задните крака опашка

куче паркСнимка: iStock

Ако забележите някой от изброените по-горе признаци, успоредно с това, че кучето не отговаря на командите ви, то значи вероятно животното не е в състояние да изпълни това, което се иска от него. Или с други думи, нещо е накарало питомеца ви да се „изключи“ и то ви дава ясен сигнал: „Не съм готов за това, не мога да се справя“. 

В този момент най-добре е да смените обстановката. Можете да опитате да привлечете вниманието на животното с лакомство с висока стойност или любима играчка, но се подгответе за възможността, че това може да не даде очаквания резултат. 

 • Реактивност

Реактивността, подобно на нервността, се случва, когато нещо силно вълнува вашето куче. В този случай, то е твърде възбудено от околната среда. (Забележка: Понякога реактивността е отговор на страх, нервност или безпокойство, както и на вълнение или агресия).

куче човек паркСнимка: iStock

Реактивността или свърхстимулацията могат да доведат до:

 • Реакция към определен фактор в околната среда (обикновено хора, кучета, велосипедисти, птици, малки животни);
 • Лай
 • Хленчене
 • Ръмжене
 • Взиране повече от две секунди в определена точка

Реактивността следва да се третира по същия начин, като нервността. Можете да се опитате да изместите фокуса на животното върху вас, както и да ангажирате вниманието му с лакомства с по-висока стойност. Най-често обаче, единственото, което ви остава да направите в подобен момент, е да смените средата. 

 • Разсеяност

Ако кучето ви е още малко или е твърде впечатлително, то може просто да е разсеяно. Светът е пълен със забавни неща, които животното може би вижда за първи път. И всичко това може да затрудни момента, в който обръща внимание на командите ви. 

куче паркСнимка: iStock

Кучето ви е явно разсеяно, ако:

 • Се оглежда постоянно във всичко;
 • Опитва се да поздрави всеки, който минава покрай него;
 • Дърпа ви към всяко дърво или храст за подушване;
 • Пълно е с енергия

Ако разсеяността е причината за непослушното поведение на косматия ви другар, когато сте на ново място, то той просто се нуждае от повече практика в спокойна среда. Поработете върху постепенното изграждане на фокус и елиминиране на разсейващите фактори. Първо у дома, след това в близката градинка или в двора си, а едва след това в парка. 

Съвет: Малко игра с топка или пръчка преди тренировка са чудесен начин да изморите кучето си. Колкото по-голяма част от излишната си енергия употреби то, толкова по-фокусирано ще е по време на обучението след това. 

Разбирането на това как кучетата се учат

Когато едно дете отиде на училище и научи, че 2+2=4, то се прибира вкъщи и пак знае, че 2+2=4, нали?

Кучетата обаче учат пространствено. Което означава, че всичко, което тренирате с домашния си любимец, за него е естествено свързано с това къде сте вие, къде е той, позицията на ръцете ви и тн. Четириногите обръщат внимание на всеки малък детайл, свързан с дресурата, колкото и незначителен да се струва той на нас. 

И така, да приемем, че сте започнали да обучавате кучето в хола си. Постепенно се измествате в двора, където повтаряте същата команда с цел животното да седне. А то ви гледа така, сякаш току що сте му казали нещо на древен и отдавна забравен език! Звучи ви познато, нали?

куче паркСнимка: iStock

За щастие, този момент е лесен за преодоляване, въпреки че изисква да въведете няколко допълнителни стъпки в процеса на обучение. Като начало, трябва да свикнете с идеята, че косматият ви другар не обобщава. Той няма за цел и да ви разочарова, да демонстрира инат или не е нарочно, когато не реагира на сигналите ви, щом се намирате на ново място. 

Следващата стъпка е да го „пренаучите“ на въпросната реплика. Това означава, че може да се наложи да се върнете малко назад, няколко стъпки в обучението, докато животното започне да изпълнява командата в различна от познатата му до момента среда. Добрата новина е, че вторият път няма да отнеме толкова време, тъй като животното вече веднъж е усвоило командата.

След като сте сменили няколко различни локации, кучето ви ще научи, че пространството около него не влияе на командата и ще започне да я изпълнява, когато и където да я отправите към него. 

Реактивност и нервност

Това са аспекти, върху които също ще се наложи допълнителна работа. Класическото контракондициониране може да бъде полезно в този случай, но ако усещате, че не се справяте, може би е добре да помислите и да се насочите към професионален треньор, които да ви помогне да преодолеете тези пречки. Бъдете сигурни, че това ще помогне на питомеца ви да има по-щастлив и далеч по-малко стресиращ живот. 

куче човек паркСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо определени звуци плашат кучетата

4 остарели техники за обучение на кучетата, които да избягвате

Виж още