4 остарели техники за обучение на кучетата, които да избягвате

куче дресура Снимка: iStock

Д обре ли е да използваме лакомства или това си е вид подкуп? И къде се вписва наказанието в уравнението при обучението на кучетата? Истината е, че науката зад дресурата на четириногите ни другари измина дълъг път през последните 25 години. И въпреки че все още има различни мнения относно най-добрия начин за обучение на косматите ни другари, някои техники се открояват като остарели, опасни и неефективни, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче дресураСнимка: iStock

Предлагаме ви 4 метода на дресура, които причиняват повече вреда, отколкото полза. Прилагането им не само няма да доведе до очакваните резултати, но то сериозно може да навреди на връзката, която имате с косматия си спътник. 

  • Трябва да бъда „алфа“, за да ме слуша кучето ми

Вероятно сте чували, че за да обучите успешно кучето си, трябва да сте „алфа“ лидер. И съответно – ако не поемете тази роля, твърде вероятно е домашният ви любимец да стане „доминиращ“. Концепцията за алфа лидера идва от проучвания, прилагани върху вълци през 40-те години на миналия век. Те предполагат, че животните се състезават помежду си, понякога агресивно, за да получат статута на „лидер“ в глутницата. И съответно, веднъж придобита, тази роля трябва да се защитава срещу честите атаки на потенциалните узурпатори. 

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Тези проучвания бяха развенчани, тъй като се доказа, че вълците в плен реагират по различен начин от дивите си събратя. И което е по-важно – кучетата ни не са вълци. Но митът за „Алфата“ продължава да битува и много домашни любимци са пострадали заради него.

Нежните напътствия, ясните правила и подходящите награди са много по-ефективни начини да създадете основана на уважение връзка с домашния си любимец. Силовите методи нямат място в съвременното обучение на кучета. Те са не само неефективни, категорични са специалистите, но и влияят негативно на връзката с домашния ви любимец. Последиците от използването на алфа техники – като принуждаването на животното да свежда глава или да ляга, за да се „подчини“, могат да доведат до регресия в обучението, тревожност и по-голяма реактивност. Ако поемете ролята на добронамерен водач и отделите време, за да обучите четириногото си с доброта и внимание, то ще имате отношения на взаимно уважение и сътрудничество, а не на сплашване.

куче дресураСнимка: iStock

  • Пропускане на лакомства по време на тренировка

Похвалата е важен елемент от връзката с вашето куче, но по време на тренировки това просто не е достатъчно. Хората са скептични относно използването на лакомства, а мнозина определят даването им като подкуп. Въпреки че е прекрасно да мислим, че нашето присъствие и похвала са достатъчни, за да мотивират домашния ни любимец обаче, реалността е, че най-ефективният начин да научим питомеца си на нещо ново е да използваме първично подсилване. Или с други думи, нещо, от което животното се нуждае. А за повечето четириноги това си остава храната.

куче лакомстваСнимка: iStock

Тайната е да интегрирате даването на лакомства в тренировъчните сесии на кучето си по правилния начин. Когато учат нещо ново, домашните ни любимци се нуждаят от обратна връзка. Така че, да ги черпите с лакомства по време на началните етапи на дресурата ще помогне за подсилване на желаното поведение. А веднъж щом кучето разбере концепцията за обучение, можете да го отучите от материалните поощрения или да ги използвате непредсказуемо, така че то никога да не знае точно кога ще бъде възнаградено. 

Използвани по този начин, лакомствата няма да се възприемат като подкуп, защото редът е обърнат – вие не показвате лакомството, за да накарате кучето си да прояви дадено поведение, а получавайки това, което искате от животното, вие го награждавате за това. Използването на лакомства осигурява бързи резултати и прави обучението забавно за четириногия ви другар. 

куче лакомстваСнимка: iStock

  • Използване на болка при тренировките

Предполага се, че кучетата са нашите най-добри приятели, така че е трудно да разберем защо някой би искал да използва болка и сплашване при дресурата. Обучението от „старата школа“ разчита до голяма степен на принуда и използване на методи като нашийници със зъбци. Привържениците на този тип обучение твърдят дори, че шоковите яки не са болезнени. Истината обаче е, че всяко подобно оборудване е създадено, за да причини болка. Как можете да го разберете? Просто поставете нашийник със зъбци на врата си и вижте как ще се почувствате. Не звучи никак добре, нали?

куче дресураСнимка: iStock

Освен чисто физическото, съществува и етичен казус – защо е нужно да нараните кучето си само, за да го научите да ходи по възпитано до вас на повод? И накрая, няма как да не отчетете и потенциалните последици от използването на базирани на болка техники за дресура. Нашийници, които притискат гърлото на животното, могат да причинят различни наранявания – от увреждане на меките тъкани до проблеми, свързани с очите и гръбначния мозък. И не само това, има и различни поведенчески проблеми, които възникват, когато обучавате питомеца си с методи, базирани на болка, като повишен страх или агресия.

Реалността е, че използването на силови методи в дресурата просто потиска реакцията на кучето към настоящия момент. Болката не го учи какво не трябва да прави вместо това, което е ключовият момент за постигане на дългосрочна промяна в поведението. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Наказание при изграждане на хигиенни навици

Кучетата трябва да научат много неща, за да се впишат в нашия свят. А един от най-важните ранни уроци е да разберат къде да ходят по малка и голяма нужда. Важно е да имаме предвид, че четириногите не влизат в домовете ни, знаейки правилата, особено, когато става въпрос за елиминиране. Наша отговорност е да ги научим къде могат да вършат нуждите си. Ето защо, остарелият съвет да натриете носа на животното в собствената му урина/изпражнения или да го напляскате, ако претърпи инцидент, е особено неприятен.

Отнема време, за да научите кученцето да свикне да върши нуждите си навън. И, честно казано, ние, хората, понякога не сме най-добрите учители. Пропускаме знаците, че домашните ни любимци имат нужда да излязат, караме ги да чакат твърде дълго между разходките и не поощряваме поведението им, когато правят каквото трябва. Не, ние далеч не сме безупречни, докато преминаваме през процеса на обучение по изграждане на хигиенни навици, така че защо очакваме от домашните си любимци да бъдат?

куче дресураСнимка: iStock

Освен това, наказанието на животното за грешките му на закрито няма да го научи къде трябва да ходи на гърне. Това само ще го накара да се страхува от вас и потенциално ще бъде по-малко вероятно да търси компанията ви. Защото се държите непредвидимо и плашещо, когато видите локва или купчина. И кой би могъл да го вини, нали?

Най-добрият начин за обучение: преосмисляне на подхода

Основната тема, която обединява всички остарели техники за обучение, е прекъсване на връзката с кучето ви. Защото те не включват водачът и животното да работят заедно в хармония, за да постигнат целите на обучението. Дресурата на косматия ви другар не бива да бъде диктатура, основана на страх и болка. 

куче дресураСнимка: iStock

Старите силови методи за сплашване и насилие над животните са нехуманни. Освен това, те не помагат на питомеца ви да научи това, което се иска от него. Когато обучението се извършва правилно, четириногите са радостни участници в него, нетърпеливи да прегърнат предизвикателствата от научаването на нещо ново. Най-верният тест за всяка методология на дресура е този – просто се запитайте: „Това ли е начинът, по който искам да се отнасям към най-добрия си приятел?“.

Вижте още:

Как да успокоите кучето си: 8 метода, които работят

5 често срещани грешки при обучението на кучетата, които да избягвате

Виж още