Защо кучето ни се буди посред нощ

куче Снимка: iStock

М оже да чуете много стопани на домашни любимци да сравняват това да имаш куче с отглеждането на дете. И има няколко причини, поради които това сравнение не е чак толкова странно. Първо, много хора обичат питомците си също толкова силно, колкото са привързани и към наследниците си. Виждат ги като част от семейството си, обграждат ги с обич и внимание. И второ, да притежаваш куче е голяма отговорност, точно като да се грижиш за хлапе. Защото, когато отваряте дома и сърцето си за новия четириног другар, вие поемате отговорност за здравето и благополучието му. Което значи да го храните, да му отделяте време за разходки и игри, да прекарвате качествено време заедно. 

И накрая, и детето и домашният любимец внасят някои основни промени в живота на хората, и двете могат да объркат обичайния ви ритъм, да пренаредят графика ви и да, да ви държат будни през нощта. За щастие, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от това домашният ви любимец да прекъсне сладката ви дрямка. Но първо е необходимо да разберете каква е възможната причина за това.

кучеСнимка: iStock

Най-честите причини, поради които кучетата събуждат стопаните си през нощта

Според сайта Wag Walking има няколко възможни причини, поради които домашният любимец може да се събуди през нощта, а оттам – да се погрижи да наруши и вашият сън. Разбира се, всяко куче е индивидуално само за себе си, но общовалидното правило е, че за да знаете какви стъпки да предприемете ще трябва да идентифицирате първопричината за поведението на животното. 

Dogsandcats.bg

Някои потенциални причини вашето куче да ви събужда през нощта включват:

  • Нужда от тоалетна
  • Глад
  • Необходимост от внимание
  • Шум или друг вид притеснение
  • Скука
  • Тревожност
  • Медицински проблем

Кога е важно да се свържете с ветеринарния си лекар

Първата стъпка е да изключително всички възможни медицински причини, на които може да се дължи поведението на косматия ви другар. Това е особено важно, ако промяната в навиците на съня му се е случила по-рязко. 

Има някои медицински състояния, които могат да причинят дискомфорт на кучето ви през нощта, да ги държат будни или да увеличат нуждата им от уриниране. Единствено вашият ветеринарен лекар може да ги изключи и да в даде точен съвет относно това как да се справите със ситуацията. 

кучеСнимка: iStock

Ежедневие

Ежедневната рутина на вашето куче може да има голямо влияние върху това, което се случва в дома ви през нощта. Точно като вас, четириногият ви другар трябва да е имал различни дейности и активности през деня си, за да спи по-спокойно през нощта. Ако домашният ви любимец прекарва дълги периоди в сън, докато вие сте на работа, по-малко вероятно е да спи непробудно и цяла нощ. 

За това е добре, ако е възможно,

да се опитате да избегнете преспиването на кучето през деня. Уверете се, че животното получава достатъчно упражнения и физическа активност, така че да е достатъчно уморено, за да спи добре през нощта.

Предотвратяване на скуката

Нощта може да изглежда твърде дълъг период за куче, на което му липсва човешка компания и няма с какво да се занимава. Някои четириноги могат да се събудят просто, защото им се е приискало да си поиграят. Най-доброто решение на този проблем е да им дадете нещо, което да ангажира вниманието им и да им е под ръка за през нощта. Скърцащите играчки не са най-добрият вариант, тъй като те само ще увеличат проблемите със съня. Въпреки това, има много други играчки, като въжета, кокали или топки за дъвчене, които могат да забавляват кучето ви, докато вие подремвате.

кучеСнимка: iStock

Позиционирането на зоната за спане на кучето

Ако шумове или други разсейващи фактори са причината животното да се буди през нощта, помислете дали да не преместите леглото му на място, където има по-малко смущения. Например, ако живеете на оживен или главен булевард, който има натоварен трафик или много хора минават покрай къщата ви, това вероятно ще смути домашния ви любимец. В тази ситуация по-добре би било да позиционирате леглото на животното някъде в задната част на дома си, по-далеч от уличните звуци. 

По същия начин, уверете се, че сте поставили леглото някъде, където косматият ви другар се чувства удобно, топло и комфортно. Не бива да е на течение, защото усещането за студ е неудобство, което може да го държи будно. 

Освен това, по-малко вероятно е кучето да ви безпокои през нощта, ако леглото му не е разположено в спалнята ви. От друга страна обаче, ако причината то да се буди през нощта е тревожност от раздяла, тогава по-добрият вариант е да поставите леглото му във вашата стая, така че да е спокойно, че сте наблизо и всичко с вас е наред. 

кучеСнимка: iStock

Много кучета се будят през нощта и това е сравнително често срещан проблем, единодушни са специалисти и ветеринарни лекари. Това поведение може да се отнася до техните дневни и нощни ежедневни действия, нещо да ги тревожи, да страдат от определено медицинско състояние, да изпитват тревожност при раздяла или да се чувстват отегчени. 

Добрата новина е, че за всички тези проблеми си има решения. Стига обаче, да се идентифицира правилната причина.

 

Вижте още: 

Как да накараме кучето да спи до по-късно

От колко часа сън се нуждае кучето

Виж още