Защо кучето обича да спи на вашето място

куче спи легло Снимка: iStock

Н авън е хладна и ветровита нощ, такава, в която няма нищо по-примамливо от това да се сгушите удобно в леглото или на дивана си. Правите си чаша чай, взимате любимата си книга в ръка и се отдавате на уют и релакс. Докато не идва момент да се изправите, за да вземете нещо. Или да отидете до тоалетната, например. Необходими са едва минута-две, за да установите, че местенцето ви вече е заето от домашния ви любимец. Нещо повече – той дори е успял вече да заспи там!

Ако тази ситуация ви звучи позната, то може би се чудите: „Защо кучето ми винаги иска да дремва на моята част от леглото и дивана? Нима няма достатъчно пространство, така че да не се налага да се конкурирате за определена площ?

куче спиСнимка: iStock

Има различни причини, които вероятно подтикват кучето ви да заема мястото, където обичайно вие обичате да подремвате. Нека разгледаме седем от тях, които ще ви помогнат да си обясните поведението на четириногото. 

Dogsandcats.bg
  • Вашето място е уютно и топло

Кучетата обичат да им е топло и търсят комфорт, особено в студен ден. Ако забележите, че домашният ви любимец винаги се опитва да дремва на мястото, където до преди момент сте дремвали самите вие, то вероятно поведението му се дължи на това, че му допада топлината, която е останала (която вашето тяло е произвело). 

По-малките и късокосместите кучета са дори по-склонни да търсят уюта на затоплено от стопанина им местенце, а още по-добре – ако е възможно най-близо до любимия им човек!

куче лапиСнимка: iStock

  • Мястото е покрито с вашия аромат

Обонянието на домашните ни любимци действително е невероятно нещо! Учените са на мнение, че частта от мозъка на четириногите, свързана с интерпретация на миризмите, е около 40 пъти по-голяма в сравнение с нашата! Кучетата са в състояние да помиришат неща, които ние не. И въпреки че вие самите не усещате собствената си миризма, косматият ви другар е много запознат с нея! Като добавим и факта, че вие вероятно сте любимият човек на вашето куче, то може да си обясним защо животното намира утеха, комфорт и спокойствие на място, пропито с вашия аромат. То му казва, че вие сте били там наскоро или му напомня за вас, докато ви няма. 

куче спи леглоСнимка: iStock

  • Кучето ви се чувства в безопасност с вас

Кучето ви вероятно ви възприема като свой защитник, асоциирайки ви със сигурност. За това вашето място на леглото или дивана за него е най-безопасното на земята! Когато четириногите спят, те се намират в уязвима позиция. А ако вие сте близо до тях или успеят да заемат мястото ви, те ще се чувстват по-спокойни и защитени. 

  • Кучето ви иска внимание

Домашният ви любимец може би е осъзнал, че най-добрият начин да привлече вниманието ви е да бъде възможно най-близо до вас или да заеме любимото ви място на дивана/леглото. Понякога може да забележите, че животното проявява това поведение, когато работите до по-късно или сте далеч от дома за по-дълго. Други признаци, че може би е добра идея да обърнете повече внимание на питомеца си, включват често триене във вас и закачане с лапа. 

куче спи леглоСнимка: iStock

  • Насърчавате поведението

Както споменахме по-рано, кучетата ни жадуват за внимание и са готови да направят какво ли не, за да го получат. Вниманието, независимо дали добро или лошо, работи като вид награда за някои четириноги. Така че, съвсем възможно е по невнимание да насърчавате и засилвате това поведение всеки път, когато косматият ви другар открадне мястото ви или го хванете, че почива там, докато вас ви няма. 

  • Това е част от рутината му

Кучетата са създания на навика. Те обичат да имат структура и предвидимост в деня си. Без рутина домашният ви любимец би се чувствал стресиран и тревожен, тъй като няма да знае какво да очаква през целия ден. 

куче спи леглоСнимка: iStock

Косматият ви другар може би заема вашето място по едно и също време всеки ден, защото го смята за част от ежедневния си график. Ако забележите, че четириногия ви другар заема вашата страна на леглото и дремва там, докато вие сте на работа, например, това вероятно е, защото животното един ден е открило колко е хубаво и оттогава продължава да го прави. 

  • Безпокойство при раздяла

Понякога кучета, които изпитват тревожност при раздяла, заемат местата на стопаните си, докато те не са наоколо. Безпокойството се проявява и чрез прекомерно дъвчене, крачене, уриниране у дома и дори вой. Четириноги, които изпитват тревожност при раздяла, може да чувстват необходимостта винаги да са до вас или да избират места, където миризмата ви е най-силна. 

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

Виж още