Защо кучето облизва краката ви, след като сте взели душ

куче Снимка: iStock

В секи път, когато излезете от душа, вашето куче се втурва и задължително ви облизва по краката? Звучи ли ви познато? Ако отговорът е положителен, то трябва да знаете, че не сте единствените, на които се случва подобно „къпане“, след като току що са се изплакнали.

Леко комично, това поведение със сигурност е леко озадачаващо, а причината, поради която четириногият ни другар го прави, вероятно има своята логика. Стига да я прозрем, разбира се!

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от възможните причини, поради които домашните любимци държат да оближат краката (понякога – и ръцете) на стопаните си, непосредствено след като са си взели душ. Подгответе се – някои от тях са доста забавни!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче иска да ви почисти

Кучетата се почистват като се ближат – това е нещо, което те научават още в първите дни от живота си на този свят, когато майките им ги облизват почти постоянно. Ако се загледате следващия път, когато къпете косматия си другар може да забележите, че той сякаш „допочиства“ лапите си след баня. Така че – съвсем логично е да заключим, че животното може би си мисли, че едно от задълженията му е да почисти и вас. 

  • Вашето куче обича вкуса на водата

Кучетата не пият вода само от купичките си. Те обичат и локви, езера или реки. Възможно е някои четириноги да облизват стопаните си, след като излязат леко мокри от банята, защото са жадни или просто обичат вкуса на водата върху вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче се грижи за вас

Както споменахме по-горе – майката облизва новородените кученца, за да покаже обич и грижа, това е вид осъществяване на връзка помежду им. Разбира се, вашият домашен любимец също ви обича, така че, когато той започне да облизва водата от краката ви, когато излезете от душа, той демонстрира тази привързаност, която има помежду ви. 

  • Кучето ви харесва вкуса на козметиката ви

Може да използвате душ гел за измиване на тялото, а след това лосион, чиито аромати да са привлекателни за домашния ви любимец. А оттам – той може да хареса и вкуса им, облизвайки краката ви след баня.

  • Демонстрация на покорство

Понякога облизването на краката и ръцете на стопанина е начин кучето да покаже покорство. В дивата природа подчинените членове на глутницата понякога облизват по-доминиращите й членове, което помага за поддържане на хармонията в глутницата. Ако четириногият ви другар ви приема за лидер и водач, то облизването може да му идва като естествено поведение. 

кучеСнимка: iStock

  • Вашето куче обича да облизва

При облизването в организма на кучетата се отделят ендрофини, което спомага за чувството на щастие и удовлетвореност. Освен това ги отпуска. Ако косматият ви другар ви облизва, след като сте си взели душ, той може би иска от една страна – да се почувства добре, а от друга – да предизвика положителна реакция у вас. И ако никога до сега не сте го спирали да го прави, защо не?

Трябва ли да оставите кучето си да ви ближе след душ?

Ако вашият домашен любимец ви облизва прекомерно и то не само под душа, може би изпитва стрес или тревожност. А може просто да се чувства по-добре, самоуспокоявайки се чрез това поведение. 

В случай, че ви изглежда, че облизването излиза извън контрол или се появи внезапно и е интензивно, добре е да заведете питомеца си за преглед при ветеринарния ви лекар. Освен това – човешките продукти за кожа не са здравословни за кучетата, дори напротив – някои от лосионите и кремовете ни съдържат съставки, които са токсични за домашните любимци. При честа консумация, макар и в малки количества, те могат да причинят разстроен стомах, диария, повръщане, задъхване, повишена жажда и често уриниране. 

кучеСнимка: iStock

Ако вашето куче просто облизва водата, останала по краката ви обаче, това е абсолютно безвредно за него. Е, ако това поведение не ви допада, можете да се опитате да го обучите да спре.

Как да обучите кучето си да спре да ви облизва след душ

За да накарате домашния любимец да спре да ви облизва след душ, всичко, което трябва да направите е да го игнорирате и да не проявявате никакво внимание, когато го прави. Опитайте да дадете на кучето си играчка, с която да играе вместо това, или кажете „Не!“ когато започне да се облизва. 

Помнете - ако се смеете или казвате „добро куче“, когато го прави, тогава то няма да спре, защото знае, че това ви прави щастливи.

В заключение – облизването след душ е сред сладките поведения на домашния ни любимец, с което той най-често показва обич. Не е изключено да му допада и как миришете след баня, да харесва аромата на лосиона ви или крема ви за душ. Често това поведение е и демонстрация на грижа, подчинение и уважение. А може и самото животно да е било притеснено за вас, докато сте се къпали – знаем, че това не е никак любим момент за повечето четириноги. 

 

Вижте още: 

Защо кучето се държи като обезумяло след баня

Защо кучето е развълнувано след като се изходи

Виж още