5 съвета при социализиране на малкото кученце

кученце Снимка: iStock

П равилната социализация на кучето трябва да бъде един от основните приоритети на всеки отговорен стопанин на четириного, когато става въпрос за обучението на животното. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за новия космат член на семейството си, е да му помогнете да се запознае с различни хора, места и други четириноги, като всичко това оставя у него положителен заряд и емоция. 

Ако искате да го направите, но не знаете как точно да подходите или се притеснявате, че нещо може да се случи на домашния ви любимец – предлагаме ви някои лесни за приложение съвети, чрез които да превърнете социализацията в забавно преживяване, на което вие и кученцето ви да се насладите. 

кученцеСнимка: iStock

Значението на социализирането на вашето кученце

За социализацията често се говори като за форма на обучение, но това не е съвсем точно. Защото това е едно от първите неща, с които трябва да запознаете кутрето до навършване на първата годинка от живота му. Най-добрият период за ранна социализация е след изкарването на пълния ваксинационен цикъл (около 2 седмици след поставяне на третата ваксина). През първите 14 месеца от живота си всяко четириногото е по-отворено да изследва света около себе си, по-бързо възприема новата информация и приема по-леко всичко ново. 

Dogsandcats.bg

Колкото повече време отделите, за да запознаете малкото кученце с нови хора, миризми, картини, звуци и ситуации, толкова по-вероятно е да отгледате добре приспособимо, по-спокойно и приятелски настроено към околните семейно куче. 

Рисковете от липсата на социализация

Рисковете, които поемате, ако не социализирате навреме малкото си кученце, не са за подценяване. Когато то не е общувало и не си е взаимодействало с други четириноги, е много по-вероятно да започне да се страхува от тях на по-късен етап от живота си. 

кученцеСнимка: iStock

Кучетата, които не са придобили социални умения, могат да станат срамежливи, плашливи и нерешителни, както и да се крият зад собственика си по време на разходка в кучешки парк. Някои четириноги се справят с дискомфорта от новото и непознатото, като стават агресивни и нападателни. Други предпочитат „уюта“ на страха и се крият, а трети лаят по всичко, което се движи. 

Не са редки и случаите, при които неправилно социализирани кучета стават свръхстимулирани и се вълнуват твърде силно щом видят нещо ново – тогава те са в състояние да излеят върху него цялата си събрана енергия. А това може да ескалира бързо до битка с други себеподобни. 

Разбира се, социализацията не е гаранция за винаги добро поведение от страна на домашния ви любимец, но това е една от най-смислените инвестиции, които можете да направите, докато косматият ви другар е още малък и впечатлителен. 

Здравни рискове при социализацията на кученцата

Когато са малки, домашните ни любимци са по-податливи на различни инфекции и заболявания, независимо че са напълно ваксинирани след 14-тата седмица от живота си. За това има някои предпазни мерки, които да имате предвид. 

кученцеСнимка: iStock

Вместо да водите четириногия си приятел в кучешки парк, можете да го запишете на специализиран клас за малки кученца. На тези места (вече ги има и в България), нещата са много добре организирани и концентрирани около съблюдаването на безопасността на животните. Обикновено те се провеждат на закрито, което намалява вероятността вашето куче да бъде изложено на нещо вредно.

Дръжте срещите контролирани и позитивни

Целта на социализацията е да направи всички преживявания навън положителни за домашния ви любимец. Въпреки че паркът за кучета е популярно място за срещи между четириногите, това не е задължително най-доброто място за социализиране на младо кученце. Това е така, защото вие нямате контрол върху случващото се напълно, няма как да предвидите с точност реакциите на другите четириноги спрямо вашето. Помнете – отрицателните срещи и взаимодействия се помнят дълго, особено, когато става въпрос за социализация. 

Имайте предвид, че не всички кучета навън са дружелюбни и приятелски настроени към вашето. Не забравяйте винаги да искате разрешение, преди да позволите на домашния си любимец да се приближи до друго куче. 

малко кученцеСнимка: iStock

Водете кученцето на повече места с вас

Ключово за добрата социализация на вашето куче е то да си взаимодейства с колкото се може по-голямо разнообразие от непознати, други животни и места. Взимайте го с вас навсякъде, където е позволено – на кафе или ресторант с приятели, в зоомагазина, на гости на съседа и тн. Важното е животното да свикне да не се притеснява да се среща с нови хора и кучета. 

Канете по-често гости у дома

Един от най-добрите начини да социализирате правилно кученцето ви, е да каните колкото се може по-често гости в дома ви. По-лесно е да контролирате околната среда у дома, а това е чудесен начин домашният ви любимец да свикне с различни хора и миризмите, които носят със себе си. 

Правилната социализация на кучето е ангажимент от ваша страна, който изисква време и търпение, но си заслужава в дългосрочен план.Защото това ще оформи начина, по който животното ще се научи да си взаимодейства с околния свят. И ако сте го срещнали навреме с нови хора, картини и звуци, то ще получите по-спокойно и уверено приятелче за цял живот!

 

Вижте още: Да се подготвим за пристигането на кученцето

Виж още