Защо кучето разпилява храната си, докато яде

куче яде Снимка: iStock

А ко сте забелязали, че докато се храни кучето ви разпилява голяма част от съдържанието на паничката си по пода около нея, то вероятно се питате на какво се дължи това поведение у животното? И, което е по-важното – какво можете да направите, за да помогнете на питомеца си да се храни малко по-чисто и прибрано?

Предлагаме ви няколко неща, които можете да опитате, за да ограничите количествата разпиляна кучешка храна по пода на дома си.

  • Проверете дали давате на кучето си правилното количество храна

Ако пълните паничката му твърде много, то кучето ви може да не е достатъчно гладно, за да изяде всичко. Проверете на пакета с храна предложения размер на порциите спрямо конкретното тегло на питомеца ви. 

куче ядеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Хранене в уединение

Някои кучета могат да се разсеят или да станат защитни по време на хранене. Ако у дома имате и други домашни любимци, то четириногият ви другар може да стане тревожен, когато дойде време за ядене. Това може да го накара да вземе хапка от съдържанието на паничката си и да я занесе на друго място, където да я изяде. Изпускайки част от гранулите по пътя си, разбира се. 

  • Поддържайте редовно време за хранене

И прибирайте паничката на кучето си между храненията. По този начин животното ще бъде по-гладно, когато дойде време за вечеря. Това ще му попречи и да рови в купичката си всеки ден, оставяйки храна по пода. 

куче ядеСнимка: iStock

  • Смяна на храната

Кучето ви може просто да е придирчиво и да не харесва вида храна, който имате в момента. Опитването на нещо ново може да промени това. Уверете се също, че формулата е подходяща за породата, възрастта и размера на домашния ви любимец. 

  • Уверете се, че храната не се е развалила

Ако храната на кучето ви е мухлясала и гранясала, то няма да иска да я яде и може да я остави на пода. Уверете се, че съхранявате гранулите в оригиналната им торбичка и херметически затворен съд, за да ги запазите свежи. Използвайте в рамките на шест седмици след отваряне на опаковката.

куче ядеСнимка: iStock

  • Сменете купата за храна

Може би не храната, а паничката е причината за поведението на кучето ви. Опитайте да я смените, като изберете съд от различен материал или размер. 

  • Посочете падналите хапки на кучето си

Възможно е домашният ви любимец просто да не е забелязал, че е оставил неизядена храна.

куче ядеСнимка: iStock

 

 

Виж още