Защо кучето ви се обляга на вас

куче Снимка: iStock

П овечето стопани на домашни любимци са го изпитвали – някой по-често от други. Понякога кучето ви просто си седи кротко до вас и небрежно обляга по-голямата част от теглото ви върху прасеца ви. Или директно поляга върху вас, докато сте се настанили удобно на дивана. Звучи ли ви познато?

Задавали ли сте си въпроса защо косматият ви приятел обича да се обляга на вас? Е, теориите за това поведение на кучетата ни изобилстват, за това сме селектирали три от най-популярните и вероятни причини: 

  • Някои кучета търсят сигурност

Ако домашният ви любимец е предразположен към безпокойство, изпитва тревожност често или е по-напрегнат при определени ситуации, той може да се обляга на вас в търсене както на физическа, така и на емоционална подкрепа. 

Когато любимият им човек е наоколо, в мозъка на косматите ни приятели се отделят положителни химикали, които се свързват с щастието. И най-вероятно – със спокойствието и безопасността. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStoxk

Така че, това облягане на вас от една страна значи, че кучето ви изпитва безпокойство и иска да потърси утеха във вас и от друга – че ви има пълно доверие да го пазите и защитавате.

Ако домашният ви любимец изглежда притеснен и се опира на вас при разходка навън или на публично място, опитайте се да се преместите в по-спокойна зона. Факторите, които отключват тревожност при четириногите са други кучета, трафик, непознати шумове. 

  • Домашни любимци с доминантен характер

Една от теориите гласи, че когато се опират на вас, някои четириноги се опитват да заявят територия. Тоест, по техния начин показват, че вие се намирате на тяхното пространство (дивана, например). 

Въпреки че може би звучи логично, все повече специалисти по кучешко поведение развенчават този мит. Шансът дори „алфа-мъжкарите“ да се опират в стопаните си с цел доминиране е доста малък. 

кучеСнимка: iStock

  • Показват ви любов

Както може би се досещате, според много експерти, това поведение на домашните ни любимци е демонстрация на обич и привързаност от тяхна страна. Знаем, че някои четириноги обичат прегръдките, други не, но всички те може би се облягат на стопаните си, за да им засвидетелстват предаността си. 

Кучетата по природа са социални животни, които живеят на глутници. Съвсем естествено е те да имат нужда и да търсят физическа близост с членовете на своето семейство - а това сте вие. За повечето четириноги не е важно дали ще се опрат на вас, ще се притиснат в краката ви докато спите или ще полегнат в скута ви – постигането на близост е ключовото. 

кучеСнимка: iStock

  • Възнаграждаване на поведението

Ако се е случило да възнаградите домашния си любимец с повече внимание или награда щом се е облегнал на вас, възможно е животното да е запомнило това и да е склонно да повтаря това поведение в очакване на поощрение. В това няма нищо лошо – в крайна сметка гушкането е една от многото причини да имаме куче в живота си, нали?

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем само, че няма друг човек, който да познава вашето куче така добре, както вие. За това и причината то да се опира на вас е различна при всяко четириного. Ако нямате нищо против – тогава няма защо дори да анализирате възможните варианти. А, ако домашният ви любимец е твърде едър – уверете се, че имате достатъчно сила, за да го издържите!

 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Как кучето усеща, че е близо до дома, когато се вози в кола

 

 

 

 

Виж още