Защо кучето ви се обляга на вас

куче човек Снимка: iStock

К учето ви обляга ли се на вас? Или по-скоро, нека зададем въпроса си така: Колко често ви се случва да държите крака си в една поза с часове, защото домашният ви любимец удобно се е облегнал на него и не ви се иска да го притесните?

куче човекСнимка: iStock

Ако вашият четириног другар често и сякаш леко небрежно обляга по-голямата част от тялото си на прасеца ви, то знаете какво имаме предвид! А може би директно се настанява до вас винаги, когато седнете на дивана. И да, килограмите никак не го притесняват (всъщност, по-големите кучета дори го правят по-често!). Но защо? Е, теориите за това поведение на домашните ни любимци изобилстват, но ето някои от най-популярните причини защо кучето ви се обляга на вас.

  • Стремеж към сигурност

Ако кучето ви е предразположено към безпокойство или се чувства напрегнато в определени ситуации, то може да разчита на вас както за физическа, така и за емоционална подкрепа.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

Кучетата получават тласък от положителни химикали, отделяни в мозъка им, когато са в присъствието на ценен за тях човек. А ако домашният ви любимец ви асоциира с щастие, то най-вероятно ви определя и като свой пристан на безопасност. 

От една страна, в този случай облягането на вас може да означава, че животното изпитва безпокойство и може да се наложи да го утешите/успокоите. И от друга, индикира, че то вярва, че вие ще го пазите и защитавате. 

В случай, че домашният ви любимец изглежда тревожен и се обляга на вас най-вече по време на разходка или на обществени места, опитайте се да го изолирате от мястото, което отключва у него тези емоции. Хората, другите кучета, трафикът и другите разсейващи фактори могат да направят всяко четириного нервно, за това е най-добре да избягвате стресовите фактори.

куче човекСнимка: iStock

  • Търсене на обич и внимание

Кучетата често се накланят, защото искат нещо: вашето внимание, обич, комфорт. Много експерти по кучешко поведение вярват, че питомците им се облягат на стопаните си, защото ги обичат и търсят допир. Точно, както ние докосваме любимите си хора, за да изразим как се чувстваме към тях. А когато възнаградите това облягане с почесване зад ухото и гушкане, то кучето ви ще продължи да го прави. 

  • Защото ви обича, разбира се!

Както може би се досещате, много кинолози са на мнение, че кучетата се облягат върху стопаните си, защото ги обичат. Четириногите по природа са социални животни. Естествено, те жадуват за физическа близост с членовете на глутницата си, а вие сте главният в нея!

куче човекСнимка: iStock

По-малките кучета могат да постигнат тази близост, като директно полегнат в скута на стопанина си, но по-едрите им събратя невинаги могат да си позволят подобен лукс. За да осъществят социална близост, те са склонни да се подпират на краката на любимите си хора. И ако възнаградите това поведение с много гушкане (както ние, любителите на кучета, сме склонни да правим), косматият ви другар вероятно ще научи, че облягането му носи вашето внимание и обич. В което, разбира се, няма нищо лошо! В края на краищата, не е ли гушкането едно от многото неща, заради които толкова обичаме нашите космати другари?

Вие сте този, който познава кучето си най-добре. Причината защо едно четириного се обляга на крака на стопанина си може да е напълно различна от тази, поради която друго го прави. Въпреки всичко, облягането е напълно безобидно поведение при кучетата, тъй като то обикновено е знак за комфорт и обич. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето лае прахосмукачката

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

 

Виж още