Защо кучето ви сяда по време на разходка

куче седи Снимка: iStock

П овечето кучета са големи почитатели на разходките. Излизането навън им осигурява физическа и умствена стимулация, както и възможност да свършат нуждите си. Ако обаче забележите, че домашният ви любимец сяда по време на разходка, това може да е индикация за проблем като тревожност, скука, умора, нараняване или заболяване. А не е изключено и нашийникът/нагръдникът му да не пасва идеално, което да причинява на кучето неудобство при движение. Предлагаме ви да разгледаме заедно всички възможности, защото само като определите коя от тях се отнася за косматия ви другар, ще можете да работите за отстраняването на проблема.

куче седиСнимка: iStock

  • Кучето ви може би скучае

Разходките осигуряват на кучето ви не само физически упражнения, но и умствена стимулация. Ако домашният ви любимец започне да сяда, докато сте навън, това може да се дължи на скука. В този случай можете да опитате да разнообразите ежедневните си разходки, като поемете по различен маршрут. Спрете и поздравете останалите собственици, които са навън с косматите си другари из квартала, където живеете. Отидете до близкия кучешки парк и позволете на питомеца си да общува с останалите четириноги. Предложете на приятел да се разходи с вас.

куче седиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Нещо може би тревожи кучето ви

Домашният ви любимец може би сяда по време на разходка, защото нещо го тревожи или плаши. Признаците, че нещо безпокои четириногият ви другар включват ходене на зигзаг, липса на ясна посока, често обръщане, стряскане от звуци, замръзване на място, отказ на животното да върви напред, дърпане от каишката и непрекъснато оглеждане наоколо.

За да помогнете на тревожното си куче по време на разходка, можете да направите няколко неща. Като начало, започнете с кратки излизания близо до дома ви. Вървете по един и същи маршрут всеки ден, докато домашният ви любимец се почувства достатъчно комфортно с него. Можете постепенно да отидете на на по-далечни разстояния и да изследвате нови улици.

куче седиСнимка: iStock

Междувременно – опитайте се да разберете какво плаши кучето ви и се опитайте да избегнете тези задействания, когато можете. Ако домашният ви любимец се стряска от трафика, например, опитайте да се разходите на място с по-малко шум и движение. Винаги хвалете домашния си любимец, когато реши да проучи нещо, от което се страхува. 

  • Кучето ви може да би е уморено

Друга възможна причина защо кучето ви сяда по време на разходка, е, че то е уморено. Направете проучване и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар относно специфичните нужди от упражнения на вашия питомец. Високоенергийните породи като Бордър коли и Сибирско хъски, например, ще са щастливи на по-дълги разходки в сравнение с нискоенергийните породи, като Френски булдог и Ши Тцу. Помнете – понякога твърде малкото движение е също толкова лошо, колкото и физическото претоварване. 

куче седиСнимка: iStock

  • Има твърде много разсейващи фактори

Разсейването може да е причината вашето куче да сяда по-често по време на разходка. Може би косматият ви другар надушва нещо ново, вижда непознат човек, с когото иска да се срещне, насреща има друго четириного, с което иска да общува, катерица или птица, която желае да преследва или е видял нещо на земята, което иска да подуши.  

Сложете няколко лакомства в джоба си преди да излезете на разходка с кучето си, за да сте подготвени и да привлечете вниманието му при моменти на разсейване. 

куче седиСнимка: iStock

  • Кучето ви изпитва болка или дискомфорт

Ако кучето ви сяда рязко по време на разходка, то може да се е наранило и нещо да го боли. Прегледайте домашния си любимец за рани, мехури, порязвания и ожулвания по лапите и краката. При липса на очевидни наранявания, домашният ви любимец може би изпитва болка или дискомфорт в следствие на определено медицинско състояние.

Някои от медицинските проблеми, които могат да причинят болка на кучето ви, включват артрит, дисплазия, разместване на междупрешленните дискове, увреждане на нервите и рак на костите. Ако имате дори минимално подозрение, че косматият ви другар изпитва болка, заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро за поставяне на диагноза и назначаване на план за лечение.

куче седиСнимка: iStock

Вижте още: 

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Кога навън наистина е твърде студено за кучето ни

 

Виж още