Защо лапите на кучетата миришат на царевичен чипс

куче Снимка: iStock

С илните и странни миризми не са нещо ново за стопаните на кучета. Свикнали сме, че от домашните ни любимци често се носят аромати с неясен произход, част от които не изчезват дори да ги къпем с най-добрия шампоан (всъщност, именно след баня четириногите бързо се грижат за това да възвърнат обичайната си миризма). Случвало ли ви се е обаче, да подушите лапите на косматия си приятел? Дали, случайно, не ви миришат на чипс? Ако отговорът е положителен (можете да си направите експеримент и сега, докато четете това!), то не сте сами!

Ако сте установили, че долната част на лапите на домашния ви любимец мирише на царевичен чипс, може би се чудите дали това е нормално? И дали можете (и трябва) да направите нещо, за да промените тази миризма?

кучеСнимка: iStock

Защо лапите на кучетата миришат на царевичен чипс?

Във видео за National Geographic ветеринарният лекар д-р Кортни Кембъл обяснява, че кучетата имат така наречените екринови жлези, разположени на възглавничките на лапите и носовете им. 

Dogsandcats.bg

Тези жлези отделят по малко течност само, за да поддържат кожата на въпросните места влажна и еластична. И понякога, ако там има бактерии или остатъци от прах, мръсотия или пръст, миризмата се превръща… ами в подобна на тази на царевичен чипс. 

Което, казано не толкова научно, означава, че

ако лапите на домашния ви любимец миришат леко на запарено, то нямате причина за безпокойство. Това е напълно нормално явление и няма нужда да се консултирате с ветеринарен лекар относно този аромат. 

  • Бактерии

Бактериите са едни от най-големите виновници за миризливите крака и при хората. Дори, когато носим чорапи и обувки, никой не е застрахован, че щом се събуе няма да го „удари“ неприятна миризма, нали? Особено ако сме били на крак цял ден. В този ред на мисли, представете си всички неща, които лапите на кучето ви докосват ежедневно – от кухненския под, който спешно се нуждае от почистване, до мръсната алея в задния двор, до прашния тротоар… Има много начини, по които бактериите попадат върху лапите на домашния ви любимец, полепват по възглавничките или се вплитат в косъмчетата между тях. И да, това най-често води след себе си до типичната миризма на царевичен чипс, за която говорим.

кучеСнимка: iStock

  • Пот

Нека помислим заедно – как се потят кучетата? Знаем, че за разлика от хората, нашите космати приятели отделят топлина през лапите си (както и задъхвайки се). Четириногите се потят главно чрез лапите си, припомнят от Американския киноложки клуб. И тъй като това са области, които са покрити и с козина, когато тя се навлажни, се превръща в удобно местенца, където бактериите могат спокойно да се размножават.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Потят ли се кучетата

  • Боклук и мръсотия

Ако почиствате редовно лапите на кучето си след разходка (за което ви поздравяваме!), то добре знаете, че често кучетата ни настъпват остатъци от храна, отпадъци или друг вид боклуци. Сами по себе си тези неща миришат неприятно, но ако се набият твърде силно във възглавничките на животното, въпросните екринни жлези отделят и течност. Смесвайки се двете неща подсилват аромата на току що отворена опаковка с чипс. 

Само краката на кучето ли миришат?

Повечето хора, които признават, че косматият им другар „понамирисва“ на чипс със сирене, вярват, че проблемът идва само от краката на четириногото. Муцуната на кучето обаче, също е чест виновник на странното зловоние, което се носи от него. Особено в случаите, когато животното има дълбоки гънки в кожата си, които често са примамливо място за развитие на бактерии. Някои стопани са на мнение, че цялото тяло на домашния им любимец мирише, но ако случаят е такъв, по-добре е да направите посещение за преглед при ветеринарния си лекар, за да изключи други основни медицински проблеми, които може би усилват миризмата. 

кучеСнимка: iStock

Кога имаме причини за притеснение?

Ако сте подушили (може би – за първи път, докато четете) лапите на вашето куче отдолу и сте установили, че да, те миришат на царевичен чипс, то сигурно се чудите дали имате причини за безпокойство. Отговорът е не, това е нещо съвсем в реда на нещата. 

Можете да помислите да заведете животното при ветеринарния си лекар, ако миризмата е твърде остра и не се усеща само, когато допрете нос до възглавничките на лапите на четириногия си приятел. 

Има и други състояния, които могат да изострят проблема като, например, гъбична инфекция, обрасъл или сраснал нокът или чуждо тяло (пръчица или камъче), които дразнят възглавничките на лапите на вашия питомец. Всички те изискват лечение от професионалист, който ще отстрани проблема и ще назначи курс на лечение. 

 

Вижте още:

5 ползи от кокосовото масло за кучето ни

7 признака, че ноктите на кучето ви са прекалено дълги

 

Виж още